Dags för dop – Allt du behöver veta för den stora dagen!

Dags för dop – Allt du behöver veta för den stora dagen!

Ungefär hälften av alla barn som föds i Sverige genomgår ett dop. För många är detta en fin tradition som blir ett fint minne för livet, och det är också ett sätt att välkomna barn in till världen. På samma gång är det ett bra tillfälle att introducera den lille nykomlingen till nära och kära som kanske inte har hunnit träffa den nya familjemedlemmen.

Att planera ett dop behöver inte heller vara så krångligt. På sätt och vis blir det lite som en första födelsedag och kanske till och med det första firandet av barnet.

Planeringen av dopet

Att planera ett dop kan lätt kännas överväldigande för de nyblivna föräldrarna men lyckligtvis är det inte så krångligt och det finns hjälp att få om man känner sig vilsen.

Det första steget är att boka plats i kyrkan och det gör du genom att ringa eller kontakta kyrkan du är intresserad av. Själva dopet och även musik är kostnadsfritt. Och dopet i sig går efter en mall, vilket automatiskt gör hela planerandet enklare om du tycker det verkar krångligt. Samtidigt finns det möjlighet att anpassa gudstjänsten utefter egna önskemål och förslag.

Innan själva dopet äger rum så kommer ni också att träffa prästen och gå igenom vad som kommer att hända under själva ceremonin.

Efter dopet brukar man bjuda på fika eller lättare mat och detta går också att ordna i kyrkan om ni inte har tillgång till egen lokal. Vanligtvis brukar det finnas kaffekokare och ett enklare kök tillgängligt för att förvara fika eller mat tills det är dags. Självklart kan ni också hålla fikat på annan plats också om ni hellre vill det, eller låta bli!

Skicka ut inbjudningar i god tid

Det är alltid en bra idé att vara ute i god tid med inbjudningarna så att folk kan anpassa sig och komma på dopet. Man brukar säga att minst 4 veckor i förväg är en bra tumregel. Kom också ihåg att be folk att OSA så snabbt som möjligt för att underlätta med planeringen och bokning med lokal och så vidare.

Utöver datum, plats och tid så kan det också vara en bra idé att lägga till information om eventuella parkeringsmöjligheter och annan nödvändig information som kan vara bra för gästerna att veta.

Om du också planerar att beställa tackkort och dopprogram så kan det vara en smart att beställa dem på samma gång från samma leverantör för att på så sätt få matchande kort.

Dopklänningen är för både pojkar och flickor

Dopklänningen är detsamma för både pojkar och flickor och består vanligtvis av en lång vit klänning med sidenband.

Är det vinter och kallt så kan man också vanligtvis matcha med accessoarer så som en söt dopmössa eller liknande för att hjälpa till att hålla den lille varm.

Det finns många alternativ att välja på om ni vill köpa en ny dopklänning och detsamma gäller färger på sidenbanden och liknande. Eller så kan man ju också välja att använda en dopklänning som har gått i arv inom familjen om man vill det.

Vill man inte köpa och har inte tillgång till en arvsklänning så har kyrkor i regel dopklänningar tillgängliga som man kan låna.

Packa ombyte för dopbarnet

Bebisens dopklänning är väldigt fin, men på samma gång väldigt opraktiskt. Därför brukar man i regel byta kläder på bebisen efter att dopet är över. Vad du väljer för ombyte är upp till dig, men det kan vara kul att klä bebisen i några söta festkläder och kanske matcha mamma eller pappa, eller varför inte eventuella syskon.

Och som alltid med småbebisar så är det alltid en bra att packa extra ombyte ifall att.

Mat och dryck för sällskapet

Kanske vanligast är att man bjuder på fika efter dopet. Många restauranger, bagerier och catering låter dig beställa i förväg och få levererat på dopdagen till lokalen där dopfikat ska äga rum.

Vill du hellre spara pengar så är ett annat alternativ att baka en tårta eller lite bullar själv och bjuda på kaffe eller en enklare middag. Eller kanske vill mormor eller farmor hjälpa till på ett hörn.

Anpassa den mat och dryck du bjuder på utefter dina gäster. Ha i åtanke om de har några eventuella allergier eller om de till exempel är vegetarianer. Kommer det många barn på dopet så ordna också med enklare mat som uppskattas av barn.

Glöm inte att fotografera!

Självklart måste denna viktiga dag dokumenteras! Antingen kan du anställa en professionell fotograf som får föreviga denna dag eller så kan du be någon nära vän eller familj att fotografera under dagen.

Som en extra bonus så kan du sedan använda fotona till att göra mer personliga tackkort till gästerna senare så att de också får ett fint minne från dagen.

Hemmadop och namnceremoni

Även fast dopet mest brukar förknippas med kyrkan och att barnet i samband med detta blir medlem i Svenska Kyrkan så behöver det inte alltid vara så. Ett annat alternativ är att göra ett eget hemmadop eller en namnceremoni själv. Precis som vid dopet i kyrkan blir detta ett sätt att fira det senaste familjetillskottet och att ge alla släktingar och vänner en chans att få träffa hen.

Skillnaden här är förstås att du har en mycket större möjlighet att anpassa ceremonin utefter vad du själv vill. Till exempel kan man spela fin musik och ha en egen liten fin ceremoni med föräldrarna där de officiellt välkomnar och döper sitt barn. Du bestämmer!

Slutligen

Ett dop är kanske en av de vanligaste ceremonierna vi har i Sverige. De flesta barn döps när de är några månader gamla, men vissa döps även senare och till och med som vuxna.

Att planera ett dop som nybliven förälder kan lätt kännas överväldigande men vanligtvis finns det gott om hjälp att få, antingen från familj och vänner eller från kyrkan.

Lämna en kommentar