Svenska traditioner

Många av våra svenska traditioner har väldigt gamla anor, och vissa är senare påfund. Många traditioner kommer från kristendomen, så som julen och påsken mfl. Andra traditioner har mer utländska influenser som morsdag och halloween. I den här artikeln sammanställer vi och beskriver i korta drag de olika högtider vi vanligtvis firar i Sverige.

Vi går igenom dem som de kommer på året

Påsken

svenska traditioner - PåskSvenska traditioner – påsken

Den största högtiden under det kristna kyrkoåret år påsken och firas till minne av att Jesus enligt Nya Testamentet led, dog och uppstod för att var och en som tror på honom skulle bli förlåten för sina synder och få evigt liv. 
Påsken infaller söndagen efter den första fullmånen som infaller den 21:a mars eller senare. Påskfirande brukar innebära påskbord med sill potatis och snaps. Ägg är vanligt förekommande och till skillnad från andra högtider dekoreras äggen innan de äts.

Här hittar du våra sånghäften till påskbordet och här finns snapsvisorna till påsken.

Källor:

Wikipedia

Midsommar

Svensk midsommar är den högtid som många förknippar med midsommarstång, ringdans, blomsterkrans och god mat. Denna kristna högtid är idag mer eller mindre en folkfest med klassiska midsommarsånger och snapsvisor och gott om lek och dans! Här hittar du mer om de klassiska svenska midsommartraditionerna samt en del tips om vilka sånger du ska förbereda för familj och vänner.

Läs mer om midsommar

Här hittar du våra snapsvisor till midsommar och här finns färdiga sånghäften till midsommarbordet

Lämna en kommentar