Sånghäften till kräftskivan

Sånghäften till kräftskivan – Kräftskivan kräva sitt sånghäfte, här laddar du ner dessa helt gratis!

Här hittar du våra snapsvisor till kräftfesten om du vill göra ett eget sånghäfte.

Sponsrat sånghäfte

Sånghäfte till kräftskivan

Antal sånger: 6 st

Sånghäfte till kräftskivan

Antal sånger: 6 st

Kräftskivan är en av våra svenska traditioner som ligger oss varmast om hjärtat. Till kräftskivan tillhör förutom kokta kräftor, även självklart snaps och sånghäften till kräftskivan. Med passande dryck och god mat förvandlas sommarnatten till en ren fest. Det är även en oskriven regel att vi har på oss kräfthattar tillställningen till ära och vi äter gärna våra kräftor med en haklapp, för att slippa spill. Men vad ingår i en kräftskiva – vad äter man, och varför har vi kräftskivor?  

Vi försöker besvara några vanliga frågor om kräftskivor  

✅ Varför har vi kräftskiva?


Även om vi i Sverige har ätit kräftor sedan medeltiden har traditionen med kräftskivan sitt ursprung hos överklassen som sedan sakta spreds till medelklassen så sent som under 1960-talet. Då började kräftor importeras från Turkiet, Spanien och Kina. En stor import gjorde att kräftorna blev allt mer billiga och lättillgängliga och detta kan ses som starten för den traditionella svenska kräftskivan som den ser ut idag.

Kräftskivan är till största delen endast en svensk tradition, men den förekommer även i Finland, då främst bland landets finlandssvenska befolkning.

✅ När har man kräftskiva?


Kräftfiskesäsongen pågår under sensommaren och hösten. Det finns inget givet datum för kräftpremiären längre, men enligt en gammal tradition så bör den alltid ske början av augusti. En del menar att den officiella kräftpremiären alltid är den första onsdagen i augusti.

✅ Vad ingår i en kräftskiva?


Huvudrätten är hela kräftor kokade i en lag. Detta kan bestå av salt, vatten, socker och ibland även öl och fullt med dillkronor. För att göra kräftätandet så lätt som möjligt äter många kräftor med hjälp av en kräftkniv och en skaldjursgaffel. Till kräftorna serveras kryddad ost, knäckebröd och baguette tillsammans med efterrätten västerbottenpaj.

Det dricks allt från öl, sockerdricka och brännvin som snaps och tillsammans med sånghäften sjungs ofta kända snapsvisor för att skåla in sommaren.

Ta del av de bästa sånghäftena för kräftskivan och sjung och dansa in sommarnatten med en snaps och kokta kräftor i goda vänners lag!

Har du några frågor om kräftskivor? Skicka gärna ett mail eller skriv en kommentar nedan så ska vi försöka besvara den!

Läs mer om kräftskivor:
12 roliga snapsvisor till kräftskivan
8 tips för en lyckad kräftskiva
5 tips till att planera bästa kräftskivan!