Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Så får du en lyckad grillfest i sommar! Här får du 8 tips för bästa grillpartyt!

Även fast sommaren sakta börjar lida mot sitt slut så finns det fortfarande gott om tid att mysa utomhus vid grillen. Det finns ingen anledning till att ställa undan grillen riktigt ännu, tvärtom så kan det vara skönare att sitta ute nu när man slipper den stekande hettan. Varför inte lyxa till det på helgen med en skön grillfest för vänner och familj? Gott om tips för din grillfest kommer här!

1. Prova något nytt!

Hamburgare och varmkorv i all ära, framförallt om du räknar med att servera ett större sällskap på samma gång. Men varför inte prova något nytt på grillen? Både fisk och grönsaker blir jättegott! Du kan till och med få till en riktigt god efterrätt genom att grilla lite frukt som ananas eller bananer och servera med exempelvis lite glass.

En snabb och enkel sökning kan ge dig massor av goda recept som funkar för alla smaker. Passa även på att servera någon vegetarisk rätt ifall någon i sällskapet inte äter kött. Komplettera med lite kokt potatis eller potatissallad eller något annat gott.

Skydda kläderna med ett praktiskt förkläde med gott om fickor för allt vad mästerkocken kan tänkas behöva. Är kocken lite nervös framför grillen så passa också på att utrusta hen med en praktiskt grilltång med inbyggd termometer för att få till den perfekta köttbiten varje gång!

2. Knytkalas

Börjar plånboken kännas lite tom efter sommarens eskapader, eller är det många människor som kommer till grillfesten? Ett tips kan vara att anordna knytkalas. Låt alla ta med sig något till sig själva eller för alla att dela på. Utöver att du då garanterar att alla får det de vill äta, så behöver du heller inte oroa dig så mycket för kostnaden.

Ett annat tips till din grillfest är att ta det ett steg längre och låta alla komma med sin egen rätt som de tar med sig och bjuder alla på. Det blir garanterat gott om mat för alla men också spännande att se vilka olika rätter som dyker upp på bordet.

Testa att ge maten naturlig sälta genom att grilla på saltsten! Du hittar en från Himalaya som är perfekt för grillen här.

3. Drycker för alla

Självklart behövs ju något att skölja ner all den goda maten med. Kylen kanske börjar kännas lite full med all mat, så vad ska man göra av dem? Om du inte har tillgång till en kylväska att lägga alla drycker i så varför inte fylla en barnpool med is och lägga i alla dryckerna där? Om du har både barn och vuxna som närvarar på festen så kan du separera dryckerna i två olika pooler – se bara till att barnen inte kommer åt vuxen-dryckerna!

Kom också ihåg att ha alkoholfria alternativ tillgängliga för de som inte kan eller vill dricka bland de vuxna gästerna.

Ännu ett tips till din grillfest och ett bra alternativ kan vara att göra en bål och servera. Det behöver inte vara mer komplicerat än att blanda saft eller hallonsoda och lägga i jordgubbar skurna i bitar och citronskivor. Glöm inte isen! Även här kan du göra både varianter med eller utan alkohol utefter behov.

Har du ingen barnpool att lägga dryckerna i? Varför inte köpa en praktisk ishink med gott om plats för alla festens drycker?

4. Förbered grillen

Se till att starta grillen redan innan gästerna har kommit så att den hinner bli redo tills de dyker upp. Visst är det trevligt att sitta och umgås även innan maten. Men kurrande magar kan lätt göra folk lite otåliga medan de väntar på att grillen ska bli redo. Det sista du behöver är att gästerna slåss som hungriga lejon över den första burgaren.

Du kan också förbereda lite enkla förrätter så som sallad och spett med smått och gott som gästerna kan mumsa på medan de väntar på huvudrätten.

5. Förbered dig på regn

Är det något vi svenskar vet så är det att vädret kan vara väldigt nyckfullt vid våra breddgrader. Bara för att solen skiner och himlen är blå just nu så betyder det inte att det inte kan börja regna eller hagla om 10 minuter.

Men låt inte detta stoppa dina grillplaner! Se till att det finns ett alternativ ifall vädret skulle bestämma sig för att busa lite. Kanske sätt upp ett partytält att skydda grill och gäster från dropparna. Eller varför inte öppna upp och städa ut garaget?

Nu när det börjar bli svalare ute så kan det också vara en bra idé att bunkra upp med extra filtar som gästerna kan mysa under om de börjar känna sig kalla.

6. Dekorationer

När man tänker på att grilla så brukar väl kanske inte dekorationer vara det första som man tänker på. Men det betyder inte att man helt ska strunta i det heller. Framförallt nu när det börjar bli mörkare ute igen så kan det vara mysigt att sätta ut lite ljus och lyktor.

Ett annat tips för din grillfest är att sätta en fin bukett med sensommarblommor på bordet. Eller varför inte sätta ut lite krukor med olika kryddor? Både vackert och perfekt för gästerna att plocka fräscha kryddor att smaksätta sin mat med runt bordet.

Vill du kombinera grillfest med poolparty så går ju det utmärkt, men missa inte våra tips för ett lyckat poolparty!

7. Underhållning

Framförallt om barn är närvarande så kan det vara bra att ha något att göra antingen efter eller medan man väntar på maten. Kubb är som vi alla vet en svensk klassiker som går hem bland både liten och stor. Andra tips på roliga utomhusspel hittar du här!

Har du tillgång till en projektor så kan du också ordna en mysig filmkväll ute i trädgården. Sätt upp ett lakan eller om du har en ljus vägg att rikta projektorn mot. Och bunkra upp med kuddar och popcorn för det perfekta myset efter maten.

8. Jaga bort myggen!

Något som man aldrig verkar komma ifrån är myggen och de brukar envist hålla sig kvar inpå hösten också. Mygg hatar vitlök, persilja, lavendel och rosmarin så passa på att dekorera bordet med kryddkrukor och lavendel. Du kan också ställa fram lite lavendelolja för gästerna att smörja in sig med.

Passa på att ställa citrondoftande myggspiraler och skivad lök på fat under bordet för att hindra att de smyger sig in den vägen istället.

Sist men inte minst…

Stressa ner och ta det lugnt! Om något så är detta den viktigaste regeln att komma ihåg när du har ett grillparty. Man behöver egentligen inte så mycket för att ha det trevligt; goda vänner och familj, god mat och förmågan att lämna stressen vid dörren och bara njuta och ha trevligt.

Att ta det lugnt är trots allt det grillfester är till för. Och vi stressar alldeles för mycket som det är i alla fall.

Läs också: tips för att rengöra grillgallret

Lämna en kommentar