Så här funkar det med helium och heliumballonger hemma!

Helium och heliumballonger – Heliumballonger är ett väldigt roligt tillägg till fester, födelsedagar eller att helt enkelt ge bort som present. Tack vare att ballongen fylls med helium istället för luft, håller de betydligt längre än traditionella ballonger. Med rätt ballonger och heliumtub kan de få en hållbarhet på upp till 4 dagar.

Om du däremot aldrig har stött på detta begreppet och inte vet vad heliumballonger är, kommer du att finna denna artikel mycket innehållsrik. Vi har listat några saker som du ska tänka lite extra på för att kunna göra ett bra val, samt vad du behöver säkerställa och ha i åtanke när du använder en heliumtub för att fylla ballongerna.

Sätt en personlig prägel på festen, med passande heliumballonger i en fin design och mönster!

Fördelar med heliumballonger

Vanliga ballonger håller inte särskilt länge och det finns alltid en risk för att de smäller när värmen eller lufttrycket förändras hastigt. De är även väldigt känsliga mot föremål eller kanter, som inte alls behöver vara särskilt vassa för att ballongen du fyllt med luft ska explodera och skrämma slag på alla.

Den största fördelen med heliumballonger är då livslängden, framförallt om du väljer folieballonger. En annan fördel är att de inte faller till marken och behöver således inte fästas i snören eller knytas fast i föremål. Ett inslag som gör ballongerna betydligt roligare som dekorationer på festen eller att ge bort till någon som fyller år.

Två olika typer av heliumballonger

Heliumtuber kan användas för att blåsa upp flera olika typer av heliumballonger. Det finns framförallt två typer på marknaden som är de absolut vanligaste alternativen.

Latexballonger är idag väldigt vanliga att inhandla för att sedan fyllas med helium. De håller visserligen inte lika länge som andra heliumballonger, men får samma effekt som om du hade fyllt den med vanlig luft. En heliumballong av latex håller i upp till 12 timmar.

Den andra typen av heliumballonger är vad vi framförallt förknippar tivolibesök och marknader med, nämligen folieballonger. De har oftast en lite annorlunda form och går att köpa i en mängd olika konstruktioner för att passa samtliga tillfällen och personligheter. Folieballonger har en livslängd på runt 3-4 dagar.

Vad är Hi-float?

Har du stött på begreppet Hi-float i samband vid köp av heliumballonger, men inte riktigt förstått vad detta innebär? Detta ska vi reda ut. Hi-float är en gel som du kan spruta in i ballonger innan du tillsätter helium. Gelen gör att heliumet bevaras i ballongen under en betydligt länge tid.

Hi-float ska endast användas tillsammans med latexballonger och förlänger livstiden avsevärt. Vanliga latexballonger med helium håller i cirka 12 timmar. Men om du adderar Hi-float så håller ballongerna lika länge som folieballonger. Perfekt om du vill förbereda ballongerna till festen dagen innan partyt eller studentfesten.

Att tänka på när man blåser upp heliumballonger

För att kunna blåsa upp ballongerna med helium, krävs en så kallad heliumtub. Men det krävs en del kunskap för att kunna använda denna manick på ett säkert sätt, då den kan explodera vid felanvändning eller om den utsätts för hög värme. Hur ska du då använda en heliumtub?

Helium är ett ämne som är väldigt känsligt mot extrem skiftning av temperaturer. Den expanderar i värme och krymper när det blir kyligt, vilket gör att du måste tänka på hur du hanterar tuben och vart den förvaras.

Om du ska blåsa upp ballonger att användas utomhus, är det viktigt att tuben får vänja sig vid utomhustemperaturen innan den används. Detta för att du ska kunna få ett bra resultat, då ballongerna kan sega ihop eller sprängas om heliumet i tuben inte vänjs vid utomhusluften först, innan det pumpas in i ballongerna. Hanteringen ser också lite olika ut, beroende på vilka typer av ballonger du använder.

Innan du börjar att blåsa upp dina heliumballonger är det bra om du förbereder ballongsnörena, för att de snabbt ska kunna sättas fast när ballongen är tillräckligt uppblåst. När du blåser in heliumet ska ballongen sitta tätt intill ventilen på heliumtuben, då luften annars inte hamnar i ballongen. Du slösar då på innehållet och det blir ett ganska dyrt inköp.

När heliumtuben har tagit slut är det viktigt att den återvinns på rätt sätt hos en återvinningscentral. Detta då gastuber som dessa kan explodera och orsaka skador om de hamnar i fel händer eller slängs tillsammans med andra sopor. Materialet kan även nyttjas igen, vilket sparar på jordens resurser. Vi hoppas att du med denna artikel har lärt dig allting som behövs för att kunna blåsa upp mängder av ballonger till studentfesten eller partyt. Fördelen med heliumballonger är att de håller formen länge, samt att de håller sig svävande för en fin effekt!

Lycka till på ditt kalas med helium och heliumballonger!

Lämna en kommentar