Mäklararvode: Tips när du ska jämföra

Undrar du över hur mäklararvode fungerar? Vid bostadsförsäljning gäller det att hitta en mäklare som du har förtroende för. En viktig aspekt som många tittar på i valet av mäklare är just arvodet, det vill säga den ersättning som mäklaren tar för att hjälpa till att sälja din bostadsrätt eller hus.

Att hitta rätt mäklare – Stockholm, Göteborg och andra områden

När du till exempel behöver jämföra mäklararvode Stockholm är utbudet stort och det kan vara svårt att veta vem som passar dig bäst. Ett tips är att använda dig av en jämförelsesajt som listar olika alternativ i ditt område, samt deras arvoden.

Här nedan får du fler tips på vad du ska tänka på angående mäklararvode Göteborg , Stockholm och andra platser i Sverige!

Varför anlitar man mäklare?

Det finns flera anledningar till att en klar majoritet av alla som säljer sin bostad tar hjälp av en mäklarbyrå.

Spara tid

En av de största fördelarna är tidsbesparingen. Istället för att själv behöva ordna med projekt som styling, annonsering, visning och budgivning så kan du lämna ifrån dig allt sådant ansvar. Mäklarens uppgift är ju att göra bostadsförsäljningen så smidig och snabb som möjligt, med ett slutpris som du är nöjd med.

Bättre betalt

Slutpriset är en annan betydande fördel. Även om du får betala provision eller arvode till mäklaren, så vägs det oftast upp av det faktum att mäklarbyrån har kompetens att driva upp slutpriset. Om du till exempel ska sälja din bostadsrätt i Malmö så kommer en del av säljpriset att gå till mäklararvode Malmö, där summan varierar beroende på bland annat bostadstyp, område och storlek på bostaden.

Tryggare försäljning

Mäklare har utbildning och hög kompetens inom just bostadsförsäljning, så att du ska vara trygg med att både värdering och allt kring juridiken går rätt till.

Som säljare är det dessutom du som bestämmer vem som ska få köpa bostaden. Det innebär att du inte behöver lämna ifrån dig bostaden om du inte är nöjd med buden som kommit in. Många mäklare har säljgaranti vilket betyder att du inte behöver betala något arvode om affären inte blir av. Dubbelkolla dock alltid så att du vet om mäklaren har rätt till ersättning eller inte, i det fall att du skulle välja att stoppa försäljningen.

Många intressenter

Mäklarbyråer har ett stort nätverk av intressenter som de snabbt kan komma i kontakt med. Kunder som aktivt letar efter en bostad kan snabbt bli informerade om att din bostad finns tillgänglig för budgivning.

Sköter pappersarbetet

Vid en bostadsaffär är det mycket papper att hålla reda på i form av handlingar och avtal. Mäklaren går igenom dessa med både säljare och köpare och ordnar kontakt med bankerna.

Hur mycket är rimligt i mäklararvode?

Flera delar spelar in när det gäller att avgöra hur stort arvode som är rimligt. Det är ofta en bra idé att jämföra olika mäklare i ditt område. Då kan du se hur deras arvoden varierar och få en uppfattning om vad som är rimligt. Ibland kan det löna sig att inte välja mäklaren med lägst arvode, om mäklaren är duktig och får ett slutpris som ger dig mer pengar i fickan.

Du kan dessutom se hur mäklaren jobbar innan du fattar ett beslut, genom att gå på en av deras visningar. Läs omdömen och referenser om mäklaren för att se hur andra upplevt processen, och kolla upp statistik för objekten som mäklaren tidigare sålt. Efter försäljningen så kan du ta med mäklararvodet i din deklaration. Ifall du sålt med vinst kan du dra av arvodet, och vid förlust får du tillbaka mer på skatten.  

Sammanfattning

När du ska sälja bostad, oavsett om det är villa, hus eller lägenhet, är det en bra idé att jämföra mäklare och dess arvoden. Det är dock inte alltid som det billigaste alternativet är det bästa. En vass mäklare kan både göra att slutpriset blir så högt som möjligt och att du får hjälp med alla steg i processen. Ett lägre arvode kan bland annat innebära att du inte får någon säljgaranti eller måste sköta visningen själv.

Vill du slippa det mesta av arvodet går det att sälja bostaden privat och endast ta hjälp vid överlåtelsen – men risken är att slutpriset blir lägre och att du behöver lägga betydligt mer tid på försäljningen.

Lämna en kommentar