Pingst – ursprung och nyfunna traditioner

Högtiden pingst ses som den kristna kyrkans födelse och själva ordet betyder på grekiska, femtionde. Pingsten infaller nämligen 50 dagar efter påsk och markerar slutet på påsken. Anledningen till att pingsten har fått en historiskt viktig betydelse är att det var då lärjungarna och apostlarna gavs den den helige anden. Det var då de började missionera Guds ord. Högtiden bryter med det gamla testamentet och ett nytt sätt att kommunicera kristendomen på slog igenom. Pingst härstammar ursprungligen från judendomen, och markerar då minnet av att Gud gav judarna de tio budorden. Men historiskt sett går pingsten ännu längre tillbaka då den var en skördefest. Inom den svenska kyrkan är pingsten den helige andens högtid och tiden då kyrkans medlemmar blir påminda om att Gud finns mitt ibland dem.

 

Hur firar vi idag?

Den moderna pingsten ser annorlunda ut i och med att annandag pingst inte längre är en röd dag i kalendern. Sedan 2005 är det istället 6 juni , Sveriges nationaldag, som övertagit annandag pingst som allmän högtidsdag. Går man tillbaka i historien var pingsten en stor högtid och en tid för framförallt ungdomar. Kyrkorna smyckades med löv och de som gästade kyrkorna var klädda i sommarkläder. Att pingsten blivit en högtid då många passar på att gifta sig är en inte alls en moderna företeelse som många kanske tror utan en tradition som går långt tillbaka till det gamla bondesamhället.

 

Pingst är lika med bröllopstider

För bönderna förr i tiden var den ljusa delen av året en hektisk tid då stor del av gårdens arbete skulle hinnas med. Pingsten blev ett naturligt andningshåll i skördetider och traditionen att gifta sig under pingsten är så gammal som 500 år. Under 2000-talet har det inte varit helt ovanligt att tusentals par väljer att gifta sig under pingsthelgen varje år.

Själva vigseln är ju bara en del av bröllopsfirandet och för att få en lyckad bröllopsfest är planering a och o. Hur formellt eller ickeformellt man vill att ens egna fest ska vara är upp såklart upp till var och en men det kan vara en god idé planera för underhållning till sina gäster i väntan på drinkar, middag och tårta. Man vill ju inte att ens gäster ska vara uttråkade innan det roliga ens har kommit igång. Därför kan det vara bra att ha lättsam underhållning som lär känna dina bordsgrannar eller kort med frågesportsfrågor. Ha ett program till varje gäst så att var och en vet vad som händer under festligheterna och varför inte ha sånghäften för bröllopsfesten så att alla kan stämma upp till allsång mellan avdukning från middag och i väntan på tårtan.

 

Planera för hur ni vill att er bröllopsfest ska bli

Bröllopsfesten är betalningen, kronan på verket för all brudparets planering men det som är grunden för att kunna ha festen är var den ska vara någonstans. Vilken typ av bröllop ni vill ha är avgörande för platsen. Är det ett bohemiskt bröllop i skogen eller vill ni ha en lyxig och formell tillställning där det gör sig bäst att hyra en herrgård? Fundera på vilka ni är som par, har ni några bilder av hur ni vill att er bröllopsfest ska se ut? Ska det vara ljusslingor eller kristallkronor? Börja med planeringen i god tid.

Funderar ni på att hyra en lokal är det bäst att se över alternativen tidigt i planeringen. Lokalen kommer att ta en relativt stor bit av er budget och därför kan det vara bra att veta vad som ingår i själva lokalhyran så att ni inte står med oväntade kostnader till festen. Funderar ni på att hyra ett större ställe som en herrgård ingår det mesta i priset av lokalhyran och servering men en kostnad för till exempel uppskärning av bröllopstårtan kan tillkomma per bit.

pingst blommor för bröllop och pingstfirandeBröllop och pingsttraditioner

Nöjt brudpar, nöjda gäster

När dagen väl kommer och ni har sagt ja till varandra är det mycket som ska falla på plats. Ta därför hjälp av nära och kära även om ni kommer att ha en toastmaster. Se till att det finns några omkring er som är väl införstådda med dagens aktiviteter som kan dela ut frågesportskort, program eller sänghäftena som ska användas under bröllopsfesten. Det kan vara bra om dessa kan hjälpa toastmastern att få igång sång, lekar eller att gästerna ska sätta sig till bords.

Är brudparet tillfreds och lugna efter vad som kommer att ha varit en känslosvallande dag kommer även gästerna ha haft det riktigt trevligt under vigsel och bröllopsfest. Gifter ni er i pingsttider kan det även vara en bra idé att utnyttja lokalen till max och både vara ute och inne. Kanske kan krocket, boule eller kubb vara lättsam underhållning i väntan på det ankommande brudparet. Var kreativa och låt inspirationen flöda för att ni ska få den dag ni önskar er!

Resurser för bröllopsplanering:

Våra färdiga sånghäften för bröllop
Bröllopsvisor för att göra egna sånghäften
Herrgårdar i Sverige
Kyrkor

Lämna en kommentar