Så anordnar du en lyckad sommarfest

Stora delar av Sverige har på sistone bjudit på sol, varmt väder och längre ljusare kvällar. Detta märks inte minst i allmänna parker och grönområden, uteserveringar och badplatser som frekventerats av soldyrkande svenskar. För de flesta är det dessvärre fortfarande ett par månaders ihärdigt jobb kvar till semesterledigheten. Det hindrar dig dock inte från att välkomna den blomstrande årstiden redan nu och bjuda in vänner och familj till en sommarfest där ni passar på att umgås innan studentfiranden, resor och vistelser på landet drar igång. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att få till ett lyckat sommarevent.

Inbjudningslistan

Börja fila på din inbjudningslista i god tid då antal och typ av gäster lägger grunden för resterande val som du senare måste fatta gällande mat, dryck och lokal. Här är det bra om du tänker över huruvida du vill ha en större fest eller en mer intim tillställning. Det första alternativet innebär inte sällan mer röj, stök och logistik mellan det senare kanske bjuder in till en mer avslappnad stämning och förtroliga samtal. Ett grundläggande tips är att försöka få till stånd en skön mix av människor av olika åldrar och slag för en dynamisk afton.

Var ska festen hållas

Platsen du väljer att hålla din fest på är av allra största vikt. Möjligheterna är oändliga när det gäller just sommarfester eftersom eventet kan firas både inomhus och utomhus. Alternativen inkluderar allt från en traditionell, rustik och fint dekorerad lada (tänk ljusgirlanger, vilda sommarblommor och bordsdukar i benvitt linne) som är sed för bland annat bröllop och studentfester, till högst upp på ett berg som på EPT Snowfest 10-eventet. Stämningen tenderar att bli mer uppsluppen om gästerna kan växla mellan inne- och utemiljö och partytält finns att hyra om du är orolig för regn sommartemat till trots.

Mat och dryck

Njut av sommarfest med en buffe 
Photo by HNBS, Pixabay License

Bestäm dig tidigt för om du vill ha en sittande middag av mer formell sort med vacker borddukning och placeringskort eller om du vill hålla festen mer lättsam med ett buffébord och plockmat. Bägge alternativ har givetvis sina för- och nackdelar. En sittande bjudning visar att värden verkligen lagt ner tid och omsorg på att få gästerna att känna sig välkomna och att skapa intressanta samtal runt bordet (beroende på om placeringen är lyckad eller inte). I regel brukar vi dock rekommendera dig som ställer till med fest att lägga mindre krut på formaliteterna och mer på det huvudsakliga syftet med festen – det vill säga umgänget. I detta avseende passar en sommarinspirerad buffé där gästerna fritt tar för sig av kall eller ljummen plockmat under kvällens gång och kan äta både sittandes eller stående bra. Tips på uppskattade smårätter på sommarfesten är bland annat lobster rolls, pajer av olika slag, pastasallad eller tabbouleh, kött, kyckling eller grönsaker grillade på spett och olika röror.

När det gäller dryck kan det vara trevligt att bjuda dina gäster på en sommarinspirerad cocktail som välkomstdrink utöver klassikerna vin och öl. Det finns gott om recept online som du kan låta dig inspireras av och vi råder dig att göra såväl en alkoholfri som en alkoholhaltig variant som du döper till något finurligt och personligt.

Musik och dresscode

Musik är A och O på en fest och så givetvis även på ditt event. Försök skapa ett soundtrack som löper som en röd tråd genom hela kvällen och som förhöjer stämningen. Ett tips är att börja sobert och lugnt med brasiliansk bossanova, smäktande jazz eller loungemusik medan gästerna anländer och minglar runt för att senare under kvällen trappa upp till mer fartfylld partymusik. Beroende på budget kan du här ta ställning till om det finns utrymme för att hyra in en DJ med utrustning under kvällen (något som verkligen kan sätta guldkant på ditt event) eller till och med ett live- eller coverband.

Avslutningsvis bör en bra värd alltid vara tydlig med dresscode för att undvika eventuella missförstånd och få alla sina gäster att känna sig välkomna. Här råder vi dig generellt att hålla det enkelt och informellt – ledig sommarklädsel är exempelvis en bra notering att ta med på inbjudningskortet. Vill du go all in kan du även leka runt med färgteman och maskeradklädsel.

Lämna en kommentar