Så får du till en lyckad pokerkväll med vännerna

Vikten av sociala relationer

Åtskilliga studier och forskning har genomförts som pekar på vikten av att ha nära sociala relationer för människans allmänna fysiska och mentala välbefinnande. Ur ett rent evolutionärt perspektiv finns vi till stor del till idag tack vare sociala kontakter då människan i regel föds in i ett socialt sammanhang och sociala grupper, och lever hela sitt liv som en del av samhället. Det är bandet till andra människor och den hjälp vi fått och gett andra som har gjort att vi överlevt generation efter generation. Enligt psykologen Susan Pinker triggar direktkontakt mellan människor delar av vårt centrala nervsystem som i sin tur frigör en cocktail av signalsubstanser som har i uppgift att reglera hur vi hanterar stress och ångest. Att skaka hand med någon, få en kram eller endast interagera med en medmänniska i form av en high-five kan vara tillräckligt för att frigöra välmåendehormonet oxytocin och sänka kortisolnivåerna i kroppen som har ett direkt samband med stress.

Koppla ner och koppla av

Mot bakgrund av detta kan det vara värt att se över just dina sociala kontakter och hur väl och i vilken omfattning du vårdar dessa. I en samtid som är alltmer påkopplad i form av digitala anordningar och sociala medier verkar det kanske utifrån som om du är i ständig kontakt med vänner och familj. För att uppnå de psykologiska och fysiologiska fördelarna av social samvaro måste du dock faktiskt ses fysiskt. En långfika med en god vän, söndagsmiddag med familjen eller favoritträningen i grupp räcker långt. Ibland är det dock kul att anstränga sig lite extra och samla vänner och bekanta kring en ny, spännande aktivitet.

 

I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att organisera en lyckad pokerkväll med vännerna.

Dynamisk inbjudningslista

Ett första grundläggande steg för att få till en lyckad pokerkväll är givetvis att fundera över inbjudningslistan. Av tidigare erfarenhet är ett åtta deltagare optimalt när det gäller att spela poker. Kanske har du goda vänner som du redan spelat med ett par gånger som skulle uppskatta ditt event, kanske har du någon kollega som du tagit en kaffe med i farten men som du skulle vilja fördjupa kontakterna med. Oavsett hur du går tillväga för att få ihop dina deltagare bör du försöka få till en bra gruppdynamik. Sociala tillställningar blir i regel lyckade om de innehåller en bra blandning av olika personlighetstyper och åldersgrupper. Ytterligare en viktig faktor är att ha med någon form av expert i gruppen som kan förklara de grundläggande pokerturneringsstrategierna för nybörjare för att alla ska känna sig inkluderade och motiverade att spela. Detta kommer inte bara göra ditt event mer kul för alla, utan även bana väg för framtida pokerrelaterade tillställningar inom din bekantskapskrets.

Se över plats och logistik

När inbjudningarna väl är utsända med krav på OSA bör du se över logistiken kring din pokerkväll – tänkte du hålla den hemma hos dig själv eller i en hyrd lokal? Ett pokerbord är att föredra och går att hyra för det fall du inte känner för att investera pengar i ett eget pokerkit med bord och spelmarker. Beroende på var du till slut väljer att hålla ditt event kan det vara väl värt att dämpa belysningen och flytta runt på möblemang för en stimmig, intim och casinoliknande miljö som får dina gäster att komma in i rätt stämning redan vid entré. Fundera över dekorationer som kan bidra till en glittrande och glamorös Las Vegas-liknande atmosfär i form av upphängda vimplar, röda, gröna och svarta tyger som sveps över sidobord och så vidare.

Mat och dryck

Hamburgare bra plockmat för pokerkvällarPhoto: pxhere, CC0 Public Domain

 

Förfriskningarna är A och O när du styr upp ditt alldeles egna pokerevent. Fokus för kvällen ligger i första hand naturligtvis på spelet, men för att kunna prestera och ha roligt samtidigt är mat och dryck en viktig ingrediens. Fundera över passande rätter och upplägg – vill du bjuda på smårätter i form av plockmat eller tapas eller hellre ha en sittning vid dukat bord innan ni beger er till pokerbordet? För egen del tycker vi att enklare mat som man kan äta med fingrarna är att föredra för att ha minst en pokerhand fri för spel. Duka gärna upp ett bord vid sidan av som gästerna kan ta för sig av under loppet av hela kvällen när hungern sätter in och tålamodet tryter. Varför inte köra på en USA-inspirerad buffé med glaserade kycklingvingar, mini-burgare, lobster rolls och mac and cheese serverat i portionsstorlek? Även ett medelhavsinspirerat tapasbord fungerar i sammanhanget med olika sorters ostar, kex, druvor, oliver och kallskuret.

 

Se även till att det finns ett stort utbud av olika drycker som serveras under kvällen inklusive likvärdiga alkoholfria alternativ då vissa föredrar att inte dricka alkohol. På rak arm är flasköl ett bra alternativ även om du kan erbjuda såväl bål, bubbel eller vin som välkomstdryck. Vill du slå på extra stort rekommenderar vi att du ser över olika cocktailrecept på nätet och satsar på någon som du döper till något inspirerat av pokertemat kvällen till ära.

Bestäm sluttid innan

Bestäm gärna en sluttid för ditt event redan på förhand så samtliga deltagare har tydliga förhållningsregler att rätta sig efter både när det gäller social samvaro och spel. Ingen orkar med ett event som drar ut för länge och klyschan om att man ska lämna festen när den är som roligast tenderar till att stämma i de flesta fall.

 

Stort lycka till!

Lämna en kommentar