Sångerna Sverige vunnit Eurovision med

Nu är det äntligen dags! På lördag hålls finalen i Eurovision där den norska popduon Marcus & Martinus representerar Sverige med Unforgettable. Om schlagerdängan kommer att skriva in sig i historien tillsammans med klassiker som Waterloo och Fångad av en stormvind återstår att se, men vi håller såklart tummarna. Till dess peppar vi lite extra med en throwback till alla låtar som har säkrat Sverige guldet.

Årets stora folkfest är här och denna gången i Malmö dit besökare över hela världen kommer att samlas för att ta del av världens största musiktävling. Eurovision hålls i år för 68:e gången i ordningen och för sjunde gången på svensk mark – något som gör oss till ett av två länder som har arrangerat tävlingen näst flest gånger efter Storbritannien (9 gånger). Det andra landet som har hållit i tävlingen lika många gånger som vi är Irland.

Den som vill höja pulsen ytterligare kan besöka Sveriges nya casino x3000.com för att ta del av tävlingens odds. Där går det också att betta på de olika tävlingsbidragen, där Sverige är den nationen i Norden som bedöms ha bäst förutsättningar för att vinna. I dagsläget tycks dock experterna tro att segern går till Kroatien, som har 2.70 i odds, eller Schweiz, som har 4.70 i odds. Sveriges är just nu placerat på elfte plats med 101.00 i odds, så låt oss hoppas på en skräll.

Ett av världens främsta schlagerländer

En anledning till att Sverige har hållit i Eurovision så många gånger är att vi – tillsammans med Irland – är den nation som har tagit hem storsegern flest gånger i tävlingens historia. Totalt sju vinster har det blivit, varav Loreen utmärker sig med att vara den enda kvinnliga artisten någonsin att ha plockat hem två stycken. Passande nog är Irlands Johnny Logan den enda manliga artisten att ha vunnit två gånger.

Att beskriva Eurovision-rivaliteten mellan Sverige och Irland som stor är med andra ord ingen överdrift. Därför kan det också kännas betryggande att inte heller Irland klassas som någon storfavorit i år. Just nu har de 26.00 i odds. Om de lyckas överraska experterna får vi veta på lördag kl 21:00 när Eurovision sänds på SVT.

Tidigare år som Sverige har hållit i Eurovision är: 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 och 2016.

Låtarna Sverige har vunnit Eurovision med

För att hitta den första vinsten Sverige har tagit i musiktävlingens historia, får vi spola tillbaka bandet till 1974 när ABBA gjorde storslam med Waterloo. Vad inte alla vet är att de året innan hade tävlat med Ring Ring utan att ta sig vidare från Melodifestivalen.

Tio år senare var det dags för nästa vinst och den stod Herreys för med Diggi-loo Diggi-ley, som var först med att vinna Eurovision med en sång framförd på svenska. När det hela ägde rum var det något av en skräll, men låten blev sedan en hit i Nederländerna, Belgien, Finland och Schweiz.

Den tredje låten att säkra en svensk vinst var Fångad av en stormvind med Carola, 1991. Precis som Herreys framförde hon sin låt på svenska och är fortfarande den svenska artist som senast vunnit genom att sjunga på vårt språk. När sista rösten skulle läsas upp stod det lika mellan Sverige och Frankrikes bidrag, men vi vann till slut.

1999 tog Charlotte Perrelli (då Nilsson) hem Eurovision med Take Me to Your Heaven, som under Melodifestivalen framfördes som Tusen och en natt. Nio år senare tävlade Charlotte igen med låten Hero och slutade på plats 18.

Därefter dröjde det till 2012 innan Loreen tog världen med storm. Euphoria är en av de mest hyllade bidragen i tävlingens historia och slog sig in på topplistor över hela världen.

2015 sopade Måns Zelmerlöw banan med Heroes och stod även han för ett av de mest framgångsrika Eurovision-bidragen någonsin.

Under fjolåret vann Loreen igen och blev historisk som den andra artisten någonsin att vinna två gånger och den första kvinnan att göra detta. Även Tattoo blev en stor kommersiell framgång utanför tävlingens ramar och slog sig in på många hitlistor världen över.

Sveriges vinster genom åren:

1974: Waterloo, Abba

1984: Diggi-loo Diggi-ley, Herreys

1991: Fångad av en stormvind, Carola

1999: Take Me to Your Heaven, Charlotte Nilsson

2012: Euphoria, Loreen

2015: Heroes, Måns Zelmerlöw

2023: Tattoo, Loreen

Nu håller vi tummarna för en rejäl skräll så att Sverige går om Irland som det land som har vunnit Eurovision flest gånger någonsin. På Sånghäfte.se hittar du massor av texter till fantastiska låtar att sjunga med i.

Lämna en kommentar