Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Planera dopfest

När någon ska döpas så är det väldigt mycket som ska planeras och organiseras, kanske mer än man faktiskt tror. Om du är den ansvariga för att planera dopfesten så kommer detta snart vara någonting som du kommer upptäcka. Vad innebär egentligen en dopfest, vilka saker bör man inhandla och hur ska man planera dagen för den allra bästa upplevelsen? Detta och mer ska vi kika på i denna artikel.

Vad innebär en dopfest?

Beroende på kultur, familjetraditioner och egna prioriteringar kommer dopet att se ut på lite olika sätt. Man kan välja att anordna det på ett mer klassiskt vis och låta prästen vägleda och bestämma psalmer och verser som ska läsas och hur själva dopet kommer att se ut. Andra ser hellre att dopet arrangeras hemma i hushållet eller trädgården, vilket gör att du planera festen i anslutning till detta. Även dopfesten efteråt behöver en hel del planering, och i denna artikel vill vi lägga lite mer krut på hur du planerar festen som sker efter själva dopet.

Personligt val

Ett dop är högst personligt och beroende på hur många som bjuds in och hur er budget ser ut så kommer festen att få lite olika möjligheter. Däremot innebär inte en större budget att du automatiskt kommer att kunna skapa en mer storslagen fest som är roligare. Med lite kreativitet kan du komma långt och kan skapa ett väldigt personligt tema.

Om du dessutom gärna vill inhandla alla dekorationer själv och laga maten som ska serveras så kan du spara en rejäl slant. En skräddarsydd fest som alla gäster kommer att uppskatta behöver inte kosta skjortan.

Hur många vill du bjuda?

För att du ska kunna ha möjlighet att planera festen så måste du fundera på hur många som ska bjudas. Förr var det mer vanligt att man endast bjöd de närmaste i bekantskapskretsen och såklart familjen. Men idag blir det allt mer och mer trendigt att istället ställa till med ett rejält kalas och bjuda alla man känner.

Med fler personer närvarande så kommer såklart kostnaderna att bli högre, men du kommer däremot kunna att dela upplevelsen och glädjen med alla du känner samtidigt.

Dekorera festen som ett proffs

Hur vill du att festen ska styras upp, hur mycket förberedelse krävs och vad behöver inhandlas? Detta är några saker som kommer att ha avgörande betydelse och bra planering av festen kommer att underlätta markant under kvällen.

Bordplacering som är personlig

Det finns nog ingenting som är lika trevligt som att sätta sig ner under festen för lite mat och ha en bordplacering med namn som gör det hela lite mer personligt. Du kan enkelt skapa dina egna inbjudningskort med kreativa lösningar och lite papper, eller beställa personliga placeringskort online några dagar innan dopet.

Dukningen kan även denna göras väldigt personlig med genomtänkta tillbehör som flasketiketter, menykort och festliga dekorationer som verkligen kommer att imponera. Här kan du göra ett val som passar både dig och din budget, vilket därmed ger flera fördelar.

Ha ett tema

Det blir också mer vanligt att många väljer ett tema för själva dopfesten. Beroende på intressen, hur många gäster som kommer och vilken tid på året som dopet är finns här en chans att vara riktigt kreativ och använda ett tema som är skräddarsytt för er. Alice i Underlandet, prinsessor eller kanske sagoland som tema? Detta är helt upp till dig.

Du behöver heller inte ha ett extraordinärt tema utan kan helt enkelt välja en färg som du tycker om och som dekorationer och klädseln ska kretsar runt.

Planera vad som behöver köpas in

I grund och botten kommer allting att bli så mycket smidigare om du planerar festen i detalj. Du vet exakt vad som behöver köpas in och basera valet av mat och mängden ingredienser på planen för festen. Det tar lite tid, men kommer att spara dig så mycket stress under dopfesten.

Skicka inbjudningskort till dopfesten

I många fall så är det de som väljer att ha ett mindre dop, med endast de närmsta som bjuds in. Men för själva festen är det sedan vanligt att man bjuder även andra som inte har möjlighet att vara med under själva dopet.

Via sociala medier så är det vanligt att skapa event, så att man kan bjuda in samtliga personer, hålla alla uppdaterade via en och samma kanal och även spara tid. Detta är såklart ett praktiskt tillägg, men dina gäster kommer också att uppskatta att få en mer personliga inbjudan och ett inbjudningskort skickat i brevlådan.

Här kan du själv välja vilka tillägg du vill göra, hur kortet ska vara designat och även välja exakt hur många som det ska skickas ut till.

Vi hoppas att du med denna artikel har fått lite inspiration för festenn och vilka val som kommer att ha mer avgörande betydelse. Men ha i åtanke att det viktigaste trots allt är att dopfesten blir personlig och så som du har tänkt dig!

Lämna en kommentar