10 Bästa sakerna att göra med barn en regnig dag

Hösten är här och med det fylls världen av härliga färger och mys. Men, det brukar också betyda en väldig massa regn, vilket tyvärr kan förstöra även de bästa av planer. Så vad ska man göra? Här kommer våra tips för de bästa sakerna att göra med barn en regnig dag.

1. Ta sovmorgon och mys i sängen

Gammal som ung, en av de absolut bästa sakerna att göra en regnig dag är faktiskt att stanna i sängen. Har du ingenstans som du behöver vara, så varför dra sig ur sängen tidigare än nödvändigt? Faktum är att det faktiskt kan vara extra mysigt att ligga kvar i sängen en liten stund extra samtidigt som man lyssnar på när regnet smattrar mot fönstret. Där har du direkt mysfaktor.

Glöm inte att förbereda med den perfekta kudden och täcket! Låt också barnen hämta plattan och se på något mysigt på Netflix eller läs en bok tillsammans.

2. Baka och mumsa på något gott

Har du barn så vet du redan att de flesta barn älskar att baka och det är det perfekta sättet att hålla hela familjen sysselsatt ett tag. Muffins, kakor, bröd eller kanske pizza! Som en extra bonus så får du något smarrigt att mumsa på efteråt. I höst är det extra mysigt att mumsa på något varmt och gott.

Gör bakningen enklare med en kombinerad köksmått och våg. Och glöm inte formarna om du bakar småkakor!

3. Filmkväll eller dag med snacks

En oslagbar klassiker när det gäller att hålla sig sysselsatt under regniga dagar! Och det finns en anledning till det.

Gör det extra mysigt genom att ladda upp med popcorn och snacks, eller varför inte den där kakan du bakade tidigare? Glöm inte mysfilten för det ultimata goset! Sedan är det bara att sätta på favoritfilmen, eller varför inte ett maraton av alla filmer på din “måste se”-lista? Definitivt en av de bästa sakerna att göra en regnig dag!

Gör det extra mysigt med en varm och mysig värmefilt! Och du? Glöm inte popcorn, nu kan ni poppa biopopcorn hemma!

4. Damma av klassiska spel och ha spelkväll

Här finns det två alternativ att välja på; antingen kör du gamla klassiska brädspel så som Monopol eller Fia med Knuff. Dessa spel får inte lika mycket uppmärksamhet längre som de fick för många år sedan, men det betyder inte för den skull att de inte kan vara riktigt kul. Damma av spelen och anordna en turnering eller spela om olika priser för att göra det extra intressant.

Ett annat alternativ är att köra videospel. Vare sig du kör klassiska Super Mario eller något annat spel så är det garanterat att hålla dig sysselsatt i ett par timmar framöver.

Ute efter klassikerna? Du hittar Trivial Pursuit och Monopol här!

5. Besök ett museum och lär er något nytt

Har du ingen lust att stanna hemma så passa på att gå på museum istället. Bor du nära storstaden så har du många olika alternativ att välja på, och det är det perfekta sättet att undkomma regnet för ett tag.

Kolla runt på museernas hemsidor för att se om de har några speciella erbjudanden eller utställningar på gång som verkar intressanta. Några barnfavoriter är Tekniska museet, Abba museet, Vasamuseet och såklart Skansen.

6. Gå till biblioteket

Bor du inte nära storstaden eller är museum inte din grej, så varför inte en tur till biblioteket istället? Regnväder är perfekt läsväder så ladda upp med en hel hög böcker som intresserar familjen. Har du små barn så varför inte välja ut några bra böcker att mysläsa tillsammans i soffan under en varm filt?

Gör lässtunden extra mysig med en kilkudde som låter dig sitta skönt oavsett om det är i sängen eller någon annanstans.

7. Laga god mat eller varför inte pizza?

Tyvärr så kan man inte leva på kakor, och förr eller senare så börjar magen kurra och det blir dags för lite riktig mat. Varför inte skämma bort sig själv med något smarrigt som en pizza eller något annat gott? Även här funkar det så klart bra att laga till något gott tillsammans. Lagar du pizza eller tacos så kan barnen också hjälpa till och det funkar ju även det bra att mumsa på framför den där filmen eller TV:n.

Gör pizzan extra smarrig med en miniatyrversion av en pizzaugn! Resultatet är en pizza som kommer smaka lika gott som om den kom ur en riktig pizzaugn!

8. Bygg ett fort

Man är aldrig för gammal för att bygga fort, så samla hela familjen och bygg dagens gömma, bort från regnet. Samla kuddar och täcken och filtar och allt annat du kan tänka dig ifrån resten av huset och sätt igång. Vem kan bygga snyggaste fortet? Eller varför inte slå på stort och bygga ett riktigt palats? Bara din fantasi sätter gränserna! 

9. Ta chansen och städa ikapp hemma

Ja, ja, städa är kanske inte det roligaste man kan hitta på. Men finns det egentligen en bättre tidpunkt att städa? När solen skiner så vill man ju inte gärna gå omkring med dammsugaren inomhus, så passa på nu när vädret är tråkigt och få det gjort.

Sätt på lite bra musik och rocka dig igenom huset samtidigt som du blir av med alla samlade dammtussar. Gör du det rätt så kan det till och med bli riktigt kul! Är ni flera, så dela upp uppgifterna och gör en tävling för att se vem som hinner bli klar först.

Glöm inte disksvamparna och varför inte en mini-dammsugare till skrivbordet eller andra ställen som är svåra att komma åt?

10. Samla familjeminnen i scrapbook eller fotoalbum

Har du en låda full av bilder som bara står och samlar damm? Eller en hel hög med digitala bilder i datorn eller telefonen som bara sitter och väntar på uppmärksamhet? Varför inte skapa ett snyggt kollage eller ett fotoalbum? Eller kombinera dem båda och skapa en kul scrapbook?

En extra bonus är att du får en tripp bland alla minnen medan du går igenom alla bilder igen. Den där galna TukTuk-resan i Thailand eller veckorna i sommarstugan med familjen? Bilder är inte menade att ligga i en gammal låda och samla damm, men tyvärr så är det ju oftast där de har en förmåga att hamna. Så ta en stund och damma av dem och sätt dem i ett album där de kan komma till sin fulla rätt istället.

Är alla bilderna digitala? Passa på att köp en fotoprinter för att skriva ut de finaste bilderna till ditt album.

Och glöm inte…

Regniga dagar behöver faktiskt inte vara så tråkiga egentligen. Tvärtom så är de en bra ursäkt att riktigt mysa till det och ta hand om sig själv. Vi behöver ju faktiskt alla dagar ibland då vi bara kan ta det lugnt och njuta utan en massa krav. I samma veva är de också bra dagar att få gjort sådant som man annars inte finner tid till, som att till exempel jaga ut alla dammråttor som har legat och gömt sig i hörnen under sommarens soliga dagar.

Behöver du en ursäkt att mysa till det, antingen själv eller med familjen, så är regniga dagar den perfekta ursäkten. Passa på att gosa till det ordentligt!

Lämna en kommentar