10 tips till ditt första adventsfirande

10 första adventsfirandetips – Advent som faller i december månad är ett firande som vi har som stor tradition i Sverige. De sista fyra söndagarna innan jul räknar vi helt enkelt ner till julen med mysigt fika med våra nära och kära. Men för dig som normalt sett inte brukar vara den som arrangerar adventsfirandet, kan det såklart vara lite knepigt att veta vad som bör inkluderas.

För att underlätta planeringen har vi skapat denna artikel där vi listar 10 tips till ditt första adventsfirande!

1. Inhandla en adventsljusstake

Det går inte att fira advent utan en fin adventsljusstake att pryda bordet med. För varje advent kommer nämligen ett ljus tändas och bringa värme in till den kalla vintern. Om du inte redan har en adventsljusstake finns det mängder av olika att välja mellan.

Om du är mer åt det händiga hållet, kan du även enkelt göra din egen adventsljusstake. Allting du behöver är lite kreativitet och härliga juldekorationer att pynta den med.

2. Fika är en tradition

God fika går verkligen hand i hand med adventsfirande. Nybakta lussekatter, pepparkakor och annat smått och gott kommer att göra dagen trevligare.

För att göra dukningen mer julfin och så ni kommer i julstämning kan du alltid investera i jultallrikar eller julmuggar med söta tomtemotiv motiv på.

3. Glögg och tillbehör

Inget adventsfirande är komplett utan en kopp med härlig varm glögg att värma dig med. Det finns idag ett stort utbud av alkoholfri glögg som passar hela familjen, eller med alkohol om det föredras.

Oavsett vad du väljer ska detta traditionsenligt serveras i glöggmuggar. Som tillbehör får du heller inte missa russin och nötter.

4. Fixa inbjudningskort

En liten extra detalj som verkligen kommer att gå hem hos gästerna är att designa inbjudningskort att skicka runt. Kanske tillsammans med julkorten som idag kanske inte är lika vanligt som förr. Men hur kul är det inte när julkorten dimper ner i brevlådan?

Skapa personliga inbjudningskort och dina nära och kära har också någonting att spara som minne.

5. Belysning och julstjärna

Julen är den högtid där belysning, ljus och glitter är någonting som man inte kan få nog av. Liva upp det kalla vintervädret och lys upp ditt hem med fin belysning och minst en julstjärna att pryda ditt fönster med. Detta skapar inte bara ett fint sken, utan kommer även att ge adventsfirandet ett bättre helhetsintryck.

6. Dekorationer som gör skillnad

Om du inte redan har julpyntet klart, kanske det är på stor tid att du gör det innan adventsfirandet. Julpyntet i kombination med musik, dekorationer och levande ljus kommer att förhöja stämningen och göra firandet mer levande och mysigt.

Det finns mängder av dekorationer och julpynt att välja mellan. Klassiska tomtar eller ett hembakat pepparkakshus, det spelar ingen roll vad du väljer. Ta fram det som du har hemma och uppgradera något varje år för att göra julpyntningen mer underhållande och spännande.

7. Spel och aktiviteter

För att pigga upp stämningen, framförallt om det är barn med på adventsfirandet kan det vara kul att inkludera några roliga lekar eller spel.

Ett spel som alltid går hem, vuxen som barn är julklappsleken där alla tar med sig en liten gåva för en mindre peng. Man får sedan spela för att se hur många julklappar som man går hem med.

8. Klä granen

Om du planerar ett firande av advent, när det är något närmare jul kan det vara ett mysigt inslag att klä granen tillsammans. Pynta trädet med härliga ljusslingor, girlanger, julgranskulor och dekorationer. Addera personliga tillval som gör granen mer anpassad efter dina intressen.

9. Ha ett tema


Om du eller de vänner du bjuder in älskar utmaningar och lekar kanske det även kan vara roligt att inkludera något roligt tema. Kanske alla ska klä ut sig till någon karaktär från en klassisk julfilm? Bara fantasin sätter gränser här. Du kan sedan basera vad du ska servera och vilket fika som dukas fram, på det tema som har valts för firandet.  

10. Julmusik – för stämningens skull

Det finns ingenting som kommer att förhöja stämningen mer än julmusik. Spela klassiska jullåtar från kända artister som Peter Jöback eller Carola. Eller varför inte jazziga klassiker från stjärnor som Louis Armstrong, Ella Fitzgerald eller Nat King Cole?

3 vanliga frågor om adventsfirande

🕯️ Varför firar vi advent?

Advent är en högtid som är indelad i fyra olika dagar. De fyra sista söndagarna innan jul anordnas advent som en förberedelse för att kunna välkomna Jesus. Men varför fyra söndagar? Jo, man ansåg att det tog fyra dagar för att kunna förbereda sig mentalt på att gud skulle komma till jorden i mänsklig form.

🕯️ Varför tänder vi ljus på advent?

Det är just tändning av adventsljusstaken som de flesta förknippar just advent med. Anledningen till att vi tänder ett ljus på advent fram till julafton är för att det symboliserar den stjärna som tändes över Betlehem när Jesus föddes.

🕯️ Vad betyder ordet advent?

Advent betyder ankomst.

Läs mer:
Våra glöggvisor
Julsånger
Luciasånger
Sånghäften till glöggen

Lämna en kommentar