Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

6 tips till 5-kampsgrenar till festen – Vi ger dig både gamla och nya alternativ till den roliga tävlingen!

5-kamp är en lättsam tävling och ett roligt inslag till sommarfesten, firmafesten eller grillkvällen med goda vänner. Det finns en hel del klassiska grenar till 5-kampen, men även en del nya lekar och de med en liten tvist, perfekta för ljumma sommarkvällar. Vilka traditionella grenar kan du ha kvar och vilka nykomlingar är bra alternativ till festen?

Vi har tagit fram 6 tips av 5-kampsgrenar till festen!

1. Den klassiska dragkampen

När 5-kamp kommer på tal brukar en av de vanligaste och första grenarna vara den traditionella dragkampen. Detta är en styrke – och uthållighetssport där två lag på var sin sida drar i ett tjockt rep. Ett lag segrar när de har lyckats dra det andra laget över en markerad linje eller ifall ett av lagen diskvalificeras.

För att diskvalificeras brukar man behöva få tre varningar, genom exempelvis att vidröra marken med en annan kroppsdel än fötterna eller om du sätter dig ned.

2. Säckhoppning

Även denna gren är en riktig klassiker. Detta tävlingsmoment går ut på att lagen, en och en ska hoppa med benen i en säck för att sedan runda en kon och ta sig tillbaka till lagdeltagarna så fort de bara kan. När de nått sina lagkamrater löser de av näste man på tur. När samtliga har gjort sin runda av säckhoppning sätter de sig ned. Första laget där alla hoppat runt och tillbaka till sitt lag vinner.

Till denna gren behöver ni stora sopsäckar som ni hoppar runt i under tävlingen och koner som ni ska runda.

3. En omgång kubb

Kubb är en riktig favorit av sommarspel. Det kan därför vara ett perfekt inslag till 5-kampen. Spelet fungerar på så sätt att du delas upp i två lag och det första laget börjar med att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva. När alla kastpinnar har blivit kastade är det de andras tur. När alla kubbar på motståndarens sida är fällda tar du hem spelet genom att ha ned kungen i mitten.

Vill ni köra på en ny variant av kubb kan sifferspelet passa er i smaken bättre. Det fungerar som kubb men varje kloss har en siffra. Ni ska därför försöka slå ned de klossar med högst siffror tills det att ni kommer upp till 50 poäng. Det lag som når den magiska siffran 50 har vunnit.   

4. Spiktävling

Det finns flera varianter av spiktävlingen. En av de mest kända för 5-kampen är att ni sätter en grov och även lång spik i en planka, men endast så den precis sitter fast. Sedan väljer ni en person ur varje lag som ska börja slå ned spiken, varannan gång. Den spelare som får ned spiken på minst antal slag vinner.

 Ni kan även spela så att hammaren går laget runt, istället för att utse en representant för varje lag. Till detta spel behöver ni en hammare, spik och en planka eller skärbräda i trä.

5. Frågesport

Denna nykomling av gren till 5-kampen är ett bra alternativ till styrke – och uthållighetsgrenarna. Det finns en hel del olika frågesporter som era lag kan ta del av för lite hjärngympa istället för de klassiskt ansträngande lekarna. En omgång av Jippijaja Resor & Äventyr har olika frågeställningar som varje lag måste svara rätt på för att få poäng. Annars kan ett liknande spel som Vem vet mest vara en god idé till 5-kampen.

Aktivera hjärnmusklerna och låt bäste man vinna!

6. Apelsinleken

Apelsinleken är en stafettlek som går ut på att du springer från start till mål och tillbaka igen. Det låter kanske som något busenkelt, men för denna gren måste du göra detta med en apelsin under hakan och dina händer bakom ryggen. När det är dags för nästa lagkamrat att ta över din apelsin, behöver det göras från haka till haka utan att ni använder händerna.

3 vanliga frågor om 5-kamp

1. Vad är dagens 5-kamp?

5-kamp är idag en vanlig tävling inom fem aktiviteter eller grenar där vinnarna är det lag som får tre eller fler vinster. Den moderna 5-kampen i Sverige idrottsmässigt, är en olympisk idrott som infördes inför de Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm. Till detta spel ingår grenarna fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning.

2. Var kommer 5-kampen ifrån?

5-kampen, eller Pentathlon som den även kallas var en antik 5-kamp. Det var en antik idrottstävling som omfattade fem olika grenar i antikens Grekland. Dessa grenar var då ofta diskus, längdhopp, spjutkastning, löpning och brottning. Första gången som 5-kampen ingick i de antika olympiska spelen var år 708 f.Kr.

3. Till vilka tillställningar är det vanligt att man tar till 5-kamp?

5-kampen har blivit en mycket populär och vanlig tillställning på fester där tanken är att deltagarna ska få en bättre gemenskap. Detta kan exempelvis vara på en fest där gästerna inte känner varandra så väl. 5-kampen är också vanlig på arbetsplatser för firmafesten eller som kick-off.

Lämna en kommentar