Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 tips till att anordna ett alternativt påskfirande i år!

Att fira påskhelgen tillsammans med familj och släkt är för många en självklarhet. Resor genom hela landet för att samlas är dock inte alltid det mest fördelaktiga förslaget. Väljer du att istället fira påsk hemma finns det en hel del du kan göra tillsammans med närmsta familjen för att bryta den årliga traditionen!

Vi listar här nedan 5 smarta tips till ett alternativt påskfirande i år!

1. Pyssla med barnen!

Gör hemmet påskfint genom att anordna olika påskpyssel. I familjer med mindre barn kan det vara roligt att pyssla genom att skapa olika slags kycklingar och påskkärringar som ni kan hänga upp i fönster och sätta i ert påskgräs.

Ett annat traditionellt påskpyssel är också att måla påskägg i olika dekorationer och motiv till påsklunchen. Till detta kan du köpa olika påskdekorationer som äggstickersfjädrar och hobbyfärg. Då är det bara fantasin som kan stoppa påskskapelserna. Att måla dina egna påskkort kan också vara ett roligt inslag till pysslet.

Innan ni äter de kokta äggen finns det i flera kulturer en tävlingslek med hjälp av äggen som kan vara rolig att spela. Äggets båda sidor har en som är mer spetsig, medan den andra är av den rundare formen. Ta varsitt ägg, välj vilken sida ni vill spela med och slå äggkanterna mot varandra. Det ägg där skalet inte krossas går vidare i tävlingen och får möta en ny motståndare. Låt bäste man vinna! 

2. Spela sällskapsspel med familjen

Sällskapsspel är ett perfekt sätt att spendera påskhelgen på, samtidigt som det skapar en skön stämning och gemenskap i familjen. Det finns en hel del olika sällskapsspel som ni kan spela, både i lag och som enskilda spelare.

Frågespel är otroligt populära. Spela exempelvis en match av Trivial Pursuit med Friendstema, eller en  omgång av Idiotkunskap frågespel som garanterat kommer leda till en hel del skratt.

Är alla i familjen vuxna, kan det vara roligt att spela ett vuxenspel som exempelvis ett drink roulettespel. Ett annat alternativ till spel är att lägga pussel tillsammans. För att göra det svårare kan ett minipussel öka svårighetsgraden avsevärt.

3. Gå på påskäggsjakt hemma

Det är trots allt bara påsk en gång om året, och även om ni kommit överens i familjen om att ni ska fira helgen på ett annorlunda vis är ändå påskäggen ett måste för påskkänslan. Att gå på påskäggsjakt är en rolig aktivitet för hela familjen. Göm påskäggen runt om i hemmet och på er uteplats eller trädgård om ni har tillgång till det och låt jakten börja!

Har ni yngre barn i familjen är påskgodis det självklara valet för påskägget, fyll med godis som chokladäggeller påskeskum. Det kan också vara roligt att ge ledtrådar i vilken höjd påskäggen är gömda i form av – fågel, fisk eller mitt emellan leken, samt att säga om man är nära eller långt ifrån sitt ägg när man letar.

Är alla medlemmar i familjen mot det vuxnare hållet, kan en idé vara att gömma en liten present som får plats i era påskägg istället för påskgodiset. Detta brukar ofta vara mycket uppskattat av alla! Har ni även hund, så bjussa gärna på ett påskägg för hundar också!

4. Baka favoriter och ät tillsammans

En rolig sysselsättning under påskhelgen kan vara att baka bullar, kakor eller en paj tillsammans med dina familjemedlemmar. Leta upp nya recept på nätet eller baka ditt favoritbakverk som hela familjen kan avnjuta. Häll exempelvis i en sats muffinssmet i en muffinsplåt eller köp ett cupcake-kit med påskharemotiv.

Om ni får feeling kan ni också baka ett flertal olika kakor och bullar som ni kan frysa in och ta fram under ett senare tillfälle. Få saker slår både doften och smaken av nybakat!

5. Vårstäda med familjen

Under våren finns det en hel del som kan behöva göras hemma, som att fixa uteplatsen och att gå igenom garderoben för att sortera sommar- och vinterkläder. På vårkanten väljer många också att tvätta alla fönster samt byta de mörka vintergardinerna till en ljusare färg. Få med hela familjen på en storstädning under påskveckan så får ni iordning hemma på nolltid!

Dela upp er på olika ansvarsområden, en kan exempelvis röja upp i trädgården eller på balkongen för att göra det vårfint. Släng gamla växter och ansa ogräs med engångshandskar på för att göra det rent och prydligt för våren och sommarens blommor.

En annan kan gå igenom och sortera kläder som inte kommer att behövas mer under denna säsong nu när vårsolen börjar titta fram. För att hålla garderob och kläder fräscha och utan klädmalar kan ni med fördel köpa olika doftpåsar till hemmet. En vanlig doft till garderober är lavendel som också genom sin doft håller objudna småkryp borta.

Att byta gardiner i vardagsrum och kök kan göra en stor förändring i hemmet. När man ändå är igång kan det vara en bra idé att göra rent alla fönster in- och utvändigt med hjälp av disksvampar efter vinterns snö och slask.

Slutligen

Att inte fira påsk med hela släkten kan för många kännas lite tomt och tråkigt. Tänk dock på att med dagens teknologi är det fullt möjligt att ringa varandra med videofunktion för att få känslan av att fortfarande vara nära varandra.Det kan samtidigt också vara skönt att skippa att ställa till med stor middag och detaljrik påskplanering för hela släkten under en påsk och istället njuta av lugn och to hemma. 

Lämna en kommentar