Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 utomhusaktiviteter perfekta för semestern på landstället – Vi listar våra bästa tips till semestern!

5 utomhusaktiviteter perfekta för semestern på landstället – För de allra flesta kommer semestern i år spenderas hemma i Sverige. Långt borta ekar solsemestern med sin frånvaro och de långa, ljumma utomlandsnätterna. Har vi dock lite tur med vädret så kan en semester på hemmaplan ändå bli mer än lyckad. Allt ifrån spel i trädgården till vattensporter, de som har landställe har en hel del olika utomhusaktiviteter som kan få semesterkänslan på topp!

Vi har listat 5 utomhusaktiviteter perfekta för semestern på landstället!

Spela spel i trädgården - Flamingo Golf

1. Spela spel i trädgården

Att spela spel i trädgården tillsammans med familj och vänner är en riktig sommarsyssla. Det finns en hel del olika spel som ni kan tävla i, antingen i lag eller som enskilda spelare. Mest lyckat blir det om ni samlar ihop ett gäng på minst 4 personer, så det går att spela lagspel för de utomhusspel som kräver det.

Exempelvis är det populära spelet kubb en riktig sommarklassiker. Här kan ni ställa upp er i två lag och tävla om vem som får ned motståndarlagets kubbar först. För den som är lite trött på kubbspelet kan en omgång av flamingogolf vara ett roligare alternativ. Detta spel fungerar som vanlig golf, med golfklubbor formade som flamingor. Detta spel kan ni även spela i lag eller som enskilda spelare in till sommarkvällen.

Bärbälte

2. Plocka bär i skogen

De svenska skogarna har många olika bär som är tillåtna att plocka och avnjuta hemma. Detta är en perfekt aktivitet för hela familjen där både stora som små kan delta. Leta upp bra snår av blåbär, hallon och smultron och börja plocka de goda bären tillsammans.

En god idé är att bära långbyxor även under en varm dag då du slipper att få oväntat besök av de listiga fästingarna. Tänk även på att ha på er stängda skor. För att göra bärplockningen mycket enklare kan du exempelvis köpa ett bärbälte så du har händerna fria när du plockar dina bär. Du kan dessutom använda bältet när det regnar då det är vattenavvisande. En bärrensare kan också vara till stor hjälp om du vill rensa bären från blad direkt under promenaden.

Lunchväska med kylklampar

3. Åk på en cykeltur

Genom att cykla på några av de oändliga stigarna som finns i de svenska skogarna kan du förutom att upptäcka nya smultronställen, även träna upp din kondition. Gör iordning och packa en kylväska och ta med dig familjen eller vännerna på en åktur. Sedan kan ni leta upp en passande plats för att ta en paus från cyklingen och avnjuta iskall saft och bakverk.

Till cyklingen kan ni med fördel packa allt i en slitstark ryggsäck för att slippa onödig packning på pakethållaren och även packa ned en strandfilt till picknicken.

Här hittar du ett test med den bästa cykelkärran om du behöver ta med dig mycket packning.

Intex Explorer K2 Uppblåsbar Kajak

4. Ta en kajaktur

Att spendera en varm sommardag ute på vattnet är ett underbart sätt att njuta av sommaren på. Kör eller promenera ut till en strand där de hyr ut kajaker som ni kan ta en tur med eller köp en egen uppblåsbar kajak som ni kan åka ut med. En uppblåsbar kajak fungerar minst lika bra som en riktig, då den är mycket smidig att ta med sig samtidigt som den är stabil i vattnet.

En uppblåsbar kajak rymmer två personer och till den får du även två aluminiumåror som ni kan paddla med. Om ni är fler än två kan ni köpa till ytterligare en kajak eller turas om att ta er ut på vattnet. 

KitchPro® Rökfri Kolgrill

5. Grilla och campa ute i skogen

Camping är inte en aktivitet eller friluftsäventyr som du behöver vara ute på i flera dagar. Det finns en hel del budgettält som passar perfekt för endast en natt ute i det fria.

Du kan därför leta upp en passande plats att montera upp tältet på och samtidigt göra i ordning en fin grillplats för kvällen. Här räcker det gott och väl med en kolgrill eller engångsgrill där ni kan laga er mat och njuta av lugnet skogen ger.

3 vanliga frågor om allemansrätten

✅ Vad är allemansrätten?

Allemansrätten är en bestämmelse som innebär att alla människor får röra sig fritt i den svenska naturen, över privat mark och att tillfälligt uppehålla sig där. Till exempel har du rätt att plocka bär, svamp och vissa andra växter. 

✅ Finns det några krav på oss människor som vistas i naturen?

Självklart finns det även krav på oss människor som väljer att vistas i naturen. Vi måste visa hänsyn och varsamhet mot både natur och djurliv, och mot markägare och andra människor. Exempelvis har vi rätt att plocka blommor, svamp och bär i naturen så länge de inte är fridlysta.

✅ Finns det någon friluftsaktivitet som inte innefattar allemansrätten?

Javisst finns det friluftsaktiviteter där allemansrätten inte gäller. Två exempel av dessa är jakt och fiske där särskilda regler gäller. Om du exempelvis har med dig vapen eller fångstredskap behöver du i många fall fått tillåtelse av markägaren eller jakträttsinnehavaren. Allemansrätten har dock en mycket stor betydelse för både jakt och fritidsfiske, då de tillhör några av våra vanligaste fritidsaktiviteter.

Har du några utomhusaktiviteter perfekta för semestern på landstället som du vill dela med dig av? Skriv gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar