Anordna en fjärde adventsfest!

Många firar jul med familj och släkt och det är den tid på året som man reser runt som mest i Sverige för att samla alla nära och kära. Men har du en stor vänkrets som du gärna även skulle vilja fira någon slags jul med kan en fjärde adventsfest vara en perfekt idé av temafest! 

Bjud in alla dina vänner på fika, glögg och varför inte ett julbord i ett knytkalas ni sent kommer glömma! 

Ska ni ha klädkod eller inte?  

Att anordna en fjärde adventsfest är inte speciellt svårt och du behöver heller inte ha alltför mycket planerande i åtanke innan festen kan dra igång. Det viktigaste är att ni får en ordentlig julstämning och att alla som du vill ha på din fest har möjlighet att närvara. En rolig idé som dock kan förhöja feststämningen är ifall ni har en klädkod i jultema där alla gäster klär ut sig till någonting som har med julen att göra.  

Då detta är ett väldigt brett område kan det dyka upp en och en annan tomte, pepparkaka, lucia eller varför inte en snögubbe? Om du vill vara festfin passande till jultemat men inte vill klä ut dig till en figur kan en kostym i julmotiv vara ett perfekt alternativ för män. Det finns även en hel del knasiga jultröjor med tryck och lampor som gör sig perfekta på en fjärde adventsfest, och dessa kan du dessutom återanvända på självaste julafton om du firar med familj och släkt! 

Om du inte vill vara helt uppklädd kan en tomteluva eller en julgransmössa vara goda alternativ för att ge en liten juldetalj utan att ta över i en hel klädsel. 

Juldekorationer 

När det kommer till juldekorationer bör du tänka stort. Ju mer desto bättre. Här är det först och främst viktigt att du har inhandlat en julgran, vare sig det är en riktig eller en i plast. Dekorera gärna ditt hem i glittergirlanger, snöflingor, mysig julgransbelysning, tända ljus och doftpinnar med en doft av exempelvis kanel eller pepparkaka.  

Till borddukning är det ett stilrent val att använda en röd eller vit vaxduk för att skydda ditt bord, samtidigt som du får ett julfint bord som du matchar med julservetter. Ställ fram vinglas och glögg koppar tillsammans med passande tillbehör som russin och mandlar. Självklart behöver du se till att dina adventsljus står redo på bordet för att tända det fjärde och sista ljuset under er julmiddag. 

En extra liten detalj är att hänga upp en mistel under en dörr för att se om någon upptäcker den och kanske har hen tur att hamna under misteln samtidigt som någon de håller kär?  

Bjud på juldrinkar och bakverk 

När det vankas jul och advent så är det vi äter och dricker av stor betydelse. En god idé är att välkomna dina gäster med en passande juldrink, gärna i jultema med ingredienser som exempelvis saffran, pepparkaka eller kanel.

Här har du mycket du kan välja mellan, med bland annat whiskeydrinkar, rom eller gin som val av alkohol och sedan topping och smaksättning i julens smaker.  

Till fikat är glögg en självklarhet och här serveras det som bäst i ett par mysiga glögg koppar och en glöggkaraff för hela sällskapet. Om du har tid är det alltid fördelaktigt att baka dina egna bakverk såsom pepparkakor, lussekatter eller pepparkaksmuffins.

Ni kan även fördela bakningen sinsemellan där alla tar med sig ett varsitt bakverk som alla gäster kan smaka på precis lagom till klockan 15:00 och kalle anka som ni kan spela på TVn i bakgrunden. 

Julbord i form av knytkalas 

Någonting av det viktigaste på en julbjudning är självklart maten. Här kan ni tillsammans köpa allt som hör till på julbordet med skinka, sill, potatis, köttbullar och Janssons frestelse för en fulländad julmiddag. 

Att köpa in all mat själv kan bli väldigt dyrt, vilket gör att ni kan anordna ett knytkalas! Ju fler ni är som deltar i firandet, desto mindre behöver var och en handla till julbordet. Har ni även några speciella mattraditioner i er familj så kan ni handla med även detta så alla vänner får smaka på ny julmat som de kanske aldrig testat på innan. Skåla in julen med några julsnapsvisor och ha en fantastisk kväll!

Lämna en kommentar