Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Babyshower tips? Allt du behöver veta för att planera en babyshower!

Babyshowers är fortfarande ett relativt nytt begrepp i Sverige. Det kommer ursprungligen ifrån USA där man enligt traditionen samlade äldre erfarna kvinnor tillsammans med den blivande mamman för att berätta historier och lära henne om föräldraskap.

Nu för tiden har det istället förändrats till ett tillfälle att fira den blivande mamman och hennes baby. Ordet “shower” syftar på att man “duschar” mamman i presenter tänkta för att underlätta den första tiden med nya babyn. Att införskaffa allt inför sin första bebis kan ju som bekant annars bli en ganska dyr historia.

Men hur fixar man den bästa babyshowern då? Här kommer några babyshower tips och tricks!

Tiderna må ha ändrats, men goda råd är fortfarande uppskattade när allt fortfarande är så nytt. Varför inte låta gästerna fylla i kort med tips och råd till den blivande mamman?

När ska man planera in en babyshower?

Förvisso går det att anordna en babyshower när som helst, men för det mesta så brukar man lägga den mot slutet av graviditeten. När det är ungefär 1-2 månader kvar tills babyn är väntad brukar vara en bra tidpunkt.

Oftast så brukar man planera babyshowern som en slags överraskningsfest för mamman. Med det sagt så går det ju så klart också alldeles utmärkt att förbereda en babyshower för dig själv också om du vill det.

Är det en överraskningsfest så är det bäst att anlita någon som ansvarig för att se till att mamman inte har några andra planer under den dagen då festen är planerad. Det vore ju som sagt tråkigt om man planerade allt och sen försvinner mamman iväg på något annat istället. En bra idé är att låta partnern eller någon annan närstående ansvara för att hålla hennes schema öppet på den dagen och tiden – under största sekretess förstås.

Var ska man hålla till under en babyshower?

Det är egentligen en smaksak. Billigaste alternativet är förstås att anordna den hemma hos någon, exempelvis mamman själv, så länge man ser till att hon inte är hemma när man gör i ordning allting. Andra alternativ är till exempel någon restaurang eller liknande.

På det sistnämnda så har ni ju också fördelen att det blir mindre jobb att anordna allting då restaurangen lätt kan sätta upp och förbereda eventuella tilltugg och liknande för eran babyshower. Det finns många event och upplevelser som man kan boka in i förväg. En idé är en personlig afternoon tea med en bästa tjejkompis om man vill ha det lite mer intimt.

Fördelen med att vara hemma hos någon är ju dels att ni sparar pengar. Samtidigt är det ju en viss mysfaktor att stanna hemma och mysa i soffan också om det är så. En annan fördel är att det är nära till hemmet ifall mamman skulle bli trött.

Hur inreder man en babyshower?

Det är nu det roliga börjar! När det gäller att inreda och dekorera för en babyshower så är det egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Du kan följa de lite mer traditionella traditionerna och dekorera i olika färger efter smak, kanske banderoller och vimplar.

Ett annat babyshower-tips är att följa ett tema! Det finns inget som säger att det behöver vara specifikt bebistema bara för att det är en babyshower. Välj något som mamman tycker om. Tycker hon om Asien så varför inte dekorera utefter ett asiatiskt tema, eller djur om hon gillar det. En klar fördel med att välja ett tema är så klart att du kan använda detta som inspiration för hela showern, så som mat och presenter också, och inte bara dekorationerna.

Varför inte ballonger? Dessa finns i alla möjliga varianter och utföranden, både mer traditionella och nytänkande.

Vad ska man välja för mat och dryck?

Om du valde ett tema för festen så är det ganska enkelt att fortsätta på det temat även när det gäller maten. Eller varför inte välja ut mammans favoritmat och snacks, dagen till ära?

Vad du väljer har förstås också till viss del att göra med när du planerar festen. Varför inte en mysig brunch eller en härlig middag? En snabb internetsökning kan ge dig massor av goda tips och råd för både mat och sötsaker med bebistema som passar bra på en babyshower. Allt ifrån söta cake pops till smarrig plockmat.

Även om det är mamman som ska stå i centrum på denna dagen, så kan det vara en fördel att förbereda tilltugg med lite variation så att det finns något för alla.

Gällande dryck så se så klart till att det finns gott om alkoholfria alternativ för mamman.

Babyshower tips: Gillar mamman sött? Festa till det med en chokladfontän! Svårt att motstå även för den mest kräsna bland gästerna!

Presenttips till mamman babyshower

Blöjtårta – ett måste!

Ingen babyshower är komplett utan en blöjtårta! Detta är precis vad det låter som; en tårta gjord av blöjor och annat smått och gott som den blivande mamman kan ha nytta av. Detta kan man oftast köpa färdiga om man känner att man har tummen mitt i handen.

Men de är även väldigt enkla att “baka” själv. Online hittar du snabbt lätta beskrivningar både om hur du gör din egen blöjtårta men även vad du kan gömma för praktiska saker i den. Varför inte nallar, nappar, handdukar och annat praktiskt som garanterat kommer att komma till användning?

Underhållning för en babyshower!

Även här kan du låta kreativiteten flöda. Står idéerna stilla så kan du så klart lätt välja och vraka bland de klassiska babyshower-lekarna:

Vad är kletet i blöjan?

Inte riktigt lika äckligt som det låter. Man väljer ut vanligtvis olika sorters choklad som du smälter i mikron och smetar i en blöja. Sedan är det upp till deltagarna att lista ut vad för slags choklad och märke det är. Utöver choklad så går detta så klart att förbereda med annat kletigt tilltugg också.

Gissningslekar

Dessa kan vara allt från att gissa fakta om mamman, till att man gissar på när bebisen kommer att födas och hur stor hen kommer att bli. Man kan också gissa på hur stor omkretsen på den växande magen är. Den som gissar rätt vinner ett pris!

Gåvor och presenter

Som tidigare nämnts så syftar ordet “shower” på att man ska duscha mamman i presenter. Vanligtvis brukar detta vara sådant som de nya föräldrarna kommer att ha nytta av under den första tiden tillsammans med bebisen. Så som nappar, blöjor och kläder. Eller varför inte hjälp att laga mat någon kväll i veckan under de första månaderna eller erbjuda sig att hjälpa till med barnpassning när babyn blivit lite äldre?

Det är heller inte helt ovanligt att man skippar bebissakerna, framförallt om det inte är första barnet, och istället ger gåvor till mamman istället. Varför inte ett presentkort så att hon kan köpa lite nya fräscha kläder till sig själv efter babyn är född?

Skäm bort den blivande mamman med en härlig spa-upplevelse, eller varför inte en skön gravidmassage?

Slutligen

Babyshower är fortfarande ett relativt nytt koncept i Sverige och inte lika vanligt här som det är i USA. Det har dock växt i popularitet även här de senaste åren och blivit allt vanligare.

Liksom möhippan är sista stora festen innan man gifter sig, så kan man se en babyshower som den sista stora festen innan man blir förälder och försvinner in i en dimma av blöjbyten och nappar.

Utöver den stora fördelen med att hjälpa mamman att förbereda sig inför sitt liv som förälder, både i form av goda råd och presenter, så kan det vara kul att få samlas med alla sina vänner och familj och bara få mysa tillsammans en stund innan babyn är född. Bästa babyshower tips är egentligen bara att mysa till det och umgås tillsammans. Man behöver inte göra det så komplicerat.

Lämna en kommentar