Fira valborg med grillkväll! 

Valborg är en högtid som är starkt förknippat med att man tänder en stor majbrasa sista dagen i april. Det är även ett perfekt tillfälle att samla vänner och familj för årets första grillkväll. Vad behöver du för att få din grillning komplett och hur firar ni Valborg på bästa sätt?  

Vart kommer traditionen Valborg ifrån? 

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som sker den 30 april varje år. Det är en mycket gammal tradition som härstammar från Tyskland, som under medeltiden tros ha kommit även till Sverige. Högtidens ursprung är katolskt och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. 

I Sverige känner vi igen Valborg genom att tända stora brasor som en vårfest. Valborgsmässoafton infaller mitt emellan vårdagsjämning och midsommar och många firar därför denna dag som vinterns sista dag och ett tecken på att  våren och ljuset är på ingång.  

Kväll för vänner och familj att samlas 

För många är just Valborgsmässoafton starten på våren och ett perfekt tillfälle att anordna årets första grillkväll. Ni kan även kombinera er grillkväll med att gå till en närliggande plats och titta på majbrasan antingen före eller efter själva grillningen.  

I Tyskland firar man även Valborg genom att klä ut sig till häxor på grund av deras gamla tradition om att häxorna under denna natt red på kvastar eller getabockar för att träffa djävulen. Om du vill att kvällen ska gå under ett tema kan du be alla gäster att klä ut sig till häxor i antingen heldräkt eller med några passande accessoarer. 

Grilltillbehör 

Grillningen är kvällens höjdpunkt och för att du ska kunna ordna med en komplett grillkväll kommer du behöva en hel dell grilltillbehör för kvällen. Det första du kommer behöva är självklart en grill om du inte redan har en. Här kan du välja en större modell eller en mindre grill beroende på hur stort sällskap ni är. 

Grillspett som ni vill fästa köttet på är en god ide om ni har kött som ni vill kombinera med grönsaksbitar emellan. Ordentliga grillverktyg gör även att du kan vända på köttet snabbt och effektivt för att få till en jämn och fin yta.  

En kylväska eller en ishink är A och O för att drycken ska hållas kall, och under grillning är det vanligt att dricka någonting kallt när du står nära elden. När köttet är klart du ka lägga över dem i grillformar i aluminium och fortsätta med resten av köttet. Det roliga med en grillfest är att du äter lite då och då under dagens gång i takt med att mer kött och grönsaker blir klara. 

Mat och dryck 

Vad har du tänkt att bjuda på? Tänk på att ha ett gott urval av kött då en del gäster kanske inte äter all slags kött. Om du även har vegeterianer eller veganer inbjudna kan du med fördel bjuda på en hel del vegetariska recept med grillade grönsaker, bröd och passande röror.

Vid grillning är det vanligt att bjuda på öl, vin eller andra alkoholhaltiga drycker, men se även till att du har gott om alternativ som är alkoholfria. Du kan exempelvis blanda ihop en god bål som du ställer ut där dina gäster själva kan fylla på under kvällens gång. Det ser även snyggt ut att ha drycken ståendes framme. 

Förutom kött och grillade grönsaker kan du bjuda dina gäster på små snittar, tilltugg och ostar som passar utmärkt i väntan på maten. 

Karaokekväll 

Körsång hör traditionell Valborg till, så varför inte ordna er egen körsång med en karaokekväll? Vad som gör karaoke till ett sådant roligt inslag på en fest är att ni inte behöver vara skönsångare, huvudsaken är att ni vågar gå upp och sjunga.

Här behöver ni en bra mikrofon och högtalare för att alla ska kunna höra sången. Det finns även karaokemaskiner med alla tillbehör som går att använda till andra fester med.   

Se till att ordna en passande spellista med både äldre och nyare låtar som ni kan välja mellan under kvällens gång och varför inte sjunga en duett tillsammans med någon annan gäst? 

Slutligen 

Oavsett om du väljer att ordna en grillfest under dagtid eller på kvällen är säkerheten det allra viktigaste. Se till att du håller grillen långt bort från föremål som har lätt för att tända eld och undvik att grilla om det är alldeles för blåsigt ute. Välkomna våren med en grillkväll dina vänner sent kommer glömma! 

Lämna en kommentar