Så anordnar du den bästa påsklunchen! 

Högtider är perfekta tillfällen att anordna bjudningar där både familj och vänner är välkomna, och påsken är inget undantag. Att anordna den bästa påsklunchen är en lätt, trevlig och inbjudande tillställning där ni kan kombinera traditionell påskmat med aktiviteter och andra inslag av fest. Men hur anordnar du den bästa påsklunchen och vad bör du inte missa? 

Planering av påsklunch 

En påsklunch är ofta en tillställning där familjen äter en lunch tillsammans på påskafton med påskmat som sill, ägg, potatis, korv, köttbullar och andra passande matbitar som hör påsken till. Men en påsklunch kan bli så mycket mer än så. Varför inte göra lunchen till en temafest med allt ifrån utklädnad, till påskdekoration, dryck och aktiviteter för dagen? 

Innan du sätter igång med din påsklunch är det en god idé att se över hur många du tänkt bjuda och vad för olika moment som du vill ska ingå. Det är trevligt att välkomna dina gäster med en välkomsdrink. Här kan du gärna servera en gul drink med påskdekorationer på glasen för att direkt sätta stämningen för festen.  

Mat och dryck 

Vill du bjuda på klassisk påskmat, eller blanda med olika snittar och trevliga smakbitar som dina gäster kan plocka under dagens gång? För de som har trädgård kan en kombination av påsklunch och grillfest även vara att rekommendera.  

Medan barnen letar påskägg på tomten kan de vuxna tillsammans stå för grillningen och här kan det vara smart att servera maten på plasttallrikar med påskmotiv tillsammans med liknande servetter med exempelvis kycklingar eller påskkärringar på.

Dekoration och tillbehör 

Dekoration för påsklunchen är ett måste för att du ska få en fulländad fest. Här har du oändligt många olika dekorationer som du kan använda dig av och smycka dina bord, din trädgård eller festlokal med. Du kan exempelvis hänga upp hängande glad påsk bokstäver, dekorera med påskris, ställa ut små, dekorativa påskkycklingar på matbordet, hänga upp påskfjädrar eller girlanger och serpentiner för ett festligt intryck.

Om ni inte vill måla era påskägg kan ni köpa hem flerfärgade äggvästar och trä över era kokta ägg som ger ett snabbt och smart resultat av målade ägg för lunchen. För de mindre barnen så är påskägg en självklarhet. Här kan du antingen välja att gömma påskäggen eller dela ut dem efter lunchen där barnen kan avnjuta deras påskgodis. 

Maskeraddräkt 

Ett roligt inslag till påsklunchen kan vara att be alla gäster att komma till påsklunchen i kläder med påsktema. Detta kan vara allti ifrån en helkostym där man klär ut sig till påskhare, påskkärring, kyckling eller höna. 

För de som inte vill komma helt utklädda kan istället en påsktröja, kanindiadem, en kycklinghatt eller en helgul kostym vara en mer diskret klädsel till lunchen. Maskeraddräkter finns både i storlekar för män, kvinnor och barn och du kan dessutom även hitta kaninöron för husdjur om ni har med de på lunchen. 

Aktiviteter och festinslag 

En självklar aktivitet på påsklunchen är skattjakt av påskägg. Har ni en stor trädgård eller tomt är det en god idé att placera ut alla påskägg på bra, gömda platser där era gäster sedan får leka skattjakt för att hitta påskäggen med chokladägg och kycklingar i.

Beroende på hur många ni blir på lunchen kan ett frågespel vara en mycket uppskattad aktivitet där ni antingen spelar var och en mot varandra eller delar in er i olika lag och spelar om vinsten. Vinnaren kan få ett stort påskägg med fina priser i. Ni kan dessutom leka en liknande lek som secret santa, men nu istället för påsk där alla gäster har köpt en liten present i påsktema, där var och en får ett paket tilldelat till sig.  

För att hålla barnen sysselsatta om de vuxna vill grilla eller stå och småprata ifred kan påskpyssel i form av att fylla i påskmotiv eller måla varandra med ansiktsmålning vara perfekta aktiviteter för dagen som både är roligt och kreativt för era barn. 

Lämna en kommentar