Fler länder och verksamheter börjar använda kryptovalutor

Idag är det fler och fler länder som börjar använda och acceptera kryptovalutor som sker för både betalningar och överföringar. Vi kan se att t.ex. Kuba och El Salvador har börjat reglera kryptovalutor. Kubas centralbank har bestämt att de ska börja bestämma regler gällande dessa digitala valutor och att både verksamheter och privatpersoner ska kunna använda kryptovalutor som samtidigt följer reglerna, men att administrativa myndigheter ska undvika det. El Salvador var det land som vill göra Bitcoin till deras officiella valuta och att det ska kunna jämställas som den amerikanska dollarn i landet.

I så fall kommer El Salvador bli det första landet som gör Bitcoin till en officiell valuta, tillsammans med den amerikanska valutan som används nu. Nayib Bukele som är landets president, vill skapa en finansiell infrastruktur tillsammans med företaget Strike, som fokuserar på att skapa digitala plånböcker. Just nu är det dock bara 30% av befolkningen som har ett betal- eller kreditkort och därför kommer det bli relativt svårt och förmodligen ta en stund för alla medborgare att acceptera kryptovalutan. Innan detta går, behöver först parlamentet godkänna detta.

Ett annat stort finansiellt företag som börjar acceptera bitcoin och andra kryptovalutor är Mastercard. De har redan börjat erbjuda kort där man kan handla med kryptovalutor och när man använder dem omvandlas pengarna samtidigt som betalningen genomförs. Just vilka valutor som Mastercard kommer börja acceptera vet vi inte än, men de kommer vara lagliga och säkra kryptovalutor.

Kryptovalutor fungerar utan någon central bank, myndigheter och fysiska kontanter. Allt är digitalt och decentraliserat. Krypto koder och verifieringar används, tillsammans med datakraft som löser svåra kryptiska ekvationer. Krypto system är baserade på en blockkedja, vilket är ett peer to peer nätverk där alla frivilliga kan använda sina datorer för att verifiera transaktionerna och därmed få belöningar av den mining som genomförs. Datorer som dessa kallas för miners och gräver fram det digitala guldet.

Idag kan man använda sig av olika handelsplattformar och system som https://bitcoinera.app/sv/ där man kan investera i olika kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum eller andra stora kryptovalutor. Idag drar det mycket energi att utvinna kryptovalutor som använder sig av proof of work och det har nyligen varit mycket snack om miljöfrågor gällande dessa datahallar. Microsoft har t.ex. köpt tre stycken datahallar i Sverige som ska använda sig av förnybar energi och därmed använda naturen för att skapa energi som används för att hålla igång datorhallarna.

En sak är iallafall säkert, vi kommer kunna se fler kryptovalutor komma upp på marknaden och vi lär dessutom se fler myndigheter och verksamheter börja använda och investera i kryptovalutor på den ekonomiska marknaden. Det är en stor förändring som sker inom marknaden och teknologin fortsätter rusa framåt i enorm takt. Idag kan man lagra sina kryptovalutor i hot wallets online, eller i fysiska plånböcker som fungerar som en usb-sticka. Det finns även vissa handelsplattformar som erbjuder plånböcker eller så behåller man kryptovalutorna i ett datorprogram. Se till att du väljer en tjänst som känns bäst för dig.

Lämna en kommentar