Håll en snapsprovning hemma för dina vänner!

Snaps är starkt anknutet till högtider som jul, påsk och midsommar. Men att prova och dricka olika slags snaps tillsammans med vänner är även en perfekt aktivitet både till fest och en myskväll hemma.

Med ett stort utbud av snaps och goda matkombinationer som förhöjer smakerna kan ni anordna en spännande snapsprovning i hemmet endast genom ett fåtal steg. Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver ordna för att hålla en snapsprovning hemma för dina vänner! 

Hur kan du kombinera snaps med passande mat? 

När du dricker snaps kan du välja att antingen dricka kryddat brännvin som akvavit, men även andra okryddade neutrala drycker som exempelvis vodka. Vodka är speciellt passande för fisk, kaviar och löjrom. Akvavit dricks nästan uteslutet i Norden och är en stor favorit när det kommer till snaps. 

Det är väl känt att olika vinsorter förhöjer smakerna på mat, men visste du att detta även gäller för olika snapssorter? Skillnaden i smak är oerhört stor beroende på vad du äter till. Här nedan ska vi därför gå igenom vad för slags kryddning på snapsen som passar till vad. 

Arom av citrus och fläder: Passar till musslor, skaldjur och lättare rätter av fisk. Det är även rekommenderat till sushi. 

Besk eller bitter karaktär: Passar mer feta rätter och husmanskost som rökt kött och biff Rydberg. 

Arom av kummin: Brännvin med inslag av fat som innehållit whisky eller sherry får en rundare smak som kryddas med kummin. Detta passar exempelvis Janssons frestelse, rökt lax eller lagrad ost. 

Fruktigt brännvin: Denna sort har ofta en arom av nypon, svarta vinbär eller apelsin. Denna sort går utmärkt ihop med smakrik ost, rejäla kötträtter, men även mörk choklad.  

Vad behöver ni för tillbehör till provningen? 

När ni genomför en snapsprovning kan ni antingen genomföra den som en vanlig provning eller få med något tävlingsinslag där ni antingen kan dela in er i lag eller spela var för sig mot varandra. Sedan gissar ni vad för snaps ni har framför er. För er provning kommer ni behöva en del tillbehör för att göra provningen så smidig som möjligt.  

Snapsglas i en hel del olika former och storlekar är här att föredra. Enligt traditionen så bör man dricka snaps ur höga snapsglas, medan shotglas passar bättre för fest eller andra speciella tillfällen. 

Häll upp lika stor mängd snaps i varje glas och om ni gör egen snaps så se till att du har någon slags markering för vilken snapsort som är vad. Här kan det även vara snyggt att ställa alla olika glas på en passande bricka och låta alla deltagare ta ett glas för varje omgång.  

Ha framme provningsprotokoll och vattenglas som ni kan skölja ned snapsen med för att neutralisera smakerna för varje sort ni provar.  

Hur genomför ni provningen?  

För snapsprovning kan det vara otroligt kul att blanda en hel del olika snapsglas med olika glas för varje snaps ni ska prova. Börja med att dofta på snapsen för att få fram smaksättningen innan ni provsmakar. 

Tänk på att inte servera snapsen iskall. Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Detta är en gammal tradition från 1800-talet då spriten smakade finkel och man därför ville göra snapsen så kall som möjligt för att snabbt kunna dricka upp den. Idag är snaps helt fritt från finkel och om du dricker den iskall så tar du endast bort kryddsmaken. Servera den därför rumstempererad eller något sval från kylskåpet. 

När ni smakar på snapsen så är det bättre att smutta på den än att dricka upp hela i ett svep. Här känner ni smakerna mer och om ni dessutom kombinerar snapsen med passande snittar så kan provningen verkligen bli en riktig smakupplevelse. 

Ha ert provningsprotokoll redo för varje sort ni provar och skriv ned era upplevelser av snapsen ni provat för att sedan jämföra varandras smak och tycke.  

Gör era egna snaps 

Om ni vill göra er snapsprovning lite extra speciell och ge en personlig stämpel kan ni smaksätta era egna snaps med några få goda ingredienser. Detta kan exempelvis vara allt ifrån något syrligt, till mer högtidsbaserade smaker som exempelvis kanelinslag under jultid.  

För kryddor som är färska tar det cirka 1-2 dagar för dem att ge ifrån sig någon smak. Torkade kryddor tar längre tid, upp till 4-7 dagar och frysta bär behöver upp till 1-2 veckor för att smaken ska sätta sig. Du kan därför behöva förbereda din snapsprovning ett bra tag innan för att få smakerna att göra sitt. 

Tänk på att alltid använda okryddat brännvin när ni ska smaksätta era egna. Om ni vill smaksätta snaps med antingen frukter eller bär så är det en god idé att göra detta med starkare sprit. Detta då frukt och bär innehåller en hel del vatten som gör att det kan späda ut smakerna. 

Genom att smaksätta era snaps kan det dessutom göra provningen roligare genom att försöka lista ut vad för snaps ni smakar när ni tillsatt lite extra smak. Om ni vill ha inspiration kan ni kika på två recept enligt nedan:  

Flädersnaps med smak av äpple 

Ingredienser:  

  • 30 cl Hallands fläder 
  • 40 cl vodka 
  • 1 lime 
  • I oskalat rött äpple 

Häll upp vodkan och Hallands fläder i en behållare. Riv till zest från en limefrukt och skiva ditt äpple i avlånga stänger. Lägg i limezesten och äppelstängerna i spritblandningen och låt stå i kylskåp i ett dygn. Sila sedan och servera kall till provningen. 

Julkryddad snaps  

Ingredienser:  

  • 20 cl okryddad vodka 
  • 10 cm apelsinskal 
  • 2 till 3 hela nejlikor 
  • 1 kanelstång 
  • 1,5 tsk honung 
  • 1 cm citron skal 

Häll upp vodkan i en behållare och borsta sedan både en citron och apelsin under ljummet vatten. Skala cirka 1 centimeter breda stänger med hjälp av en potatisskalare, men ta inte med det vita från frukterna. 

Värm upp honung och häll i vodkan genom att röra om. Häll i skal, kanel och nejlikor. Låt stå i minst två veckor för att låta smakerna sätta sig och sila sedan igenom med ett kaffefilter och späd ut med okryddad vodka. 

Lämna en kommentar