Vad ska man tänka på vid köp av vinkyl?

Köp av vinkyl – Att välja vinkyl kan vara en snårig djungel, inte bara för att det finns oändliga varianter när det kommer till prisklass, storlek och funktion utan också för alla olika behov den ska fylla. Man kan fråga sig varför man ens behöver ha ett specifikt kylskåp just för vin och det enkla svaret på det är helt enkelt att en vinkyl har bättre och stabilare funktionalitet vilket lagrar ditt vin i de bästa möjliga temperaturer du kan tänkas behöva.

Det finns helt enkelt mängder att välja på, så vilken ska just du välja?

Olika typer av kyl

Det enklaste att utgå från är vilket behov vinkylen ska uppfylla, är det en större mängd vin eller en mindre mängd vin som behöver vara lättillgänglig i köket och inte nere i en vinkällare exempelvis? Att välja storlek är kanske det lättaste, dels har man ofta en begränsad yta där man kan placera en vinkyl och dels kanske man har en viss mängd flaskor att förvara. Om man råkar ha tillgång till en vinkällare så kan det som sagt vara så att man vill förvara en mindre del av sin vinsamling närmre till hands.

Det man utöver storlek behöver fundera på är om man vill lagra olika typer av viner som också kan kräva olika temperaturer för lagring. Om man siktar på att ha vin i en perfekt drickbar temperatur redo för servering så är en vinkyl med indelade kylzoner att föredra. En zon där man förvarar vin i temperarurer om ca 14-16 C°, exempelvis lämpligt för många röda viner, och en zon som är svalare exempelvis runt 6-8 C° där man med fördel förvarar ljusare viner som rosé, vitvin eller mousserande.

Om det är vin som ska lagras i andra syften än att ha perfekt temperatur för att serveras omgående så finns det vinkylar som är anpassade för långtidsförvaring och då pratar man istället en temperaturnivå på ungefär 12 C°, då räcker det med en kylzon både för rött, vitt eller mousserande vin.

När det kommer till pris så finns det oerhört många nivåer för en vinkyl, generellt är det storleken som avgör priset. Om den ska vara inbyggd eller inte påverkar också en del. Utöver de vanliga egenskaperna som främst påverkar vinets kvalitet och hållbarhet som givetvis också påverkar prisnivån så kan man tänka lite extra på ljudnivån eftersom det faktiskt sällan är av så stor vikt inför ett köp men en vinkyl som låter mycket är inte så trevlig även om den är vacker och innehåller mycket gott.

Läs också: Bästa minikyl

Bästa lagringen för vin

För en ultimat smakupplevelse när det kommer till vin som lagras så vill man exponera vinet för så lite ljus som möjligt eftersom starkt ljus skyndar på mognaden. De flesta vinkylar med glasdörr har ett skydd för UV-strålning eller en mörk toning i glaset. Man vill också skydda vinet från dålig lukt eftersom vin som lagras länge blir extra känsligt när korken har åldrats, därför är det viktigt att investera i en vinkyl med filter som kan förhindra lukt och doft. Det påverkas också en aning av hur man placerat sin vinkyl, en fristående vinkyl ska ha bra ventilationsmöjlighet så att den utgående luften kan försvinna vilket inte blir fallet om man bygger in en fristående vinkyl.

Om man är ute efter en vinkyl som ska integreras på ett eller annat sätt i befintligt kök så finns det speciella modeller som är ämnade just för att integreras. För en optimal lagring gäller det också att inte utsätta vinet för skakningar eller onödig rörelse, den initierade vinsamlaren vet också att så pass små rörelser som vibrationer från ett kylskåp kan påverka vinets karaktär. Har man den ambitionsnivån bör man också välja en vinkyl med hyllor av trä istället för av metall eftersom trä absorberar mer friktion än vad just metall gör.

Lycka till med ditt köp av vinkyl!

Lämna en kommentar