Lär dig spela gitarr i fyra enkla steg

Den svenska sommaren är någonting alldeles speciellt. Även om ”det mesta regnar bort” som Tomas Ledin sjunger i den klassiska låten ”Sommaren är kort”, så är det underbart med semester och allt som hör till. Om regnet faller där ute passar det perfekt att ägna sig åt inomhusnöjen, som att utforska olika casinospel här, eller varför inte lära sig spela ett musikinstrument? Här ger vi några tips på hur du kan komma igång och lära dig spela gitarr, så att du kan leda allsången med ”sommaren är kort” vid nästa midsommarfest!

1. Skaffa en nylonsträngad gitarr

Kanske ett något självklart tips. För att spela gitarr behöver du en gitarr. Men vilken gitarr är bäst? Akustiska gitarrer kommer i två olika varianter: Stålsträngad gitarr och nylonsträngad gitarr. Vi rekommenderar att du börjar med en nylonsträngad gitarr – de är snälla mot fingrarna och enklast att komma igång med.

Du behöver inte spendera en förmögenhet på din gitarr, men undvik de allra billigaste varianterna som ofta är svårspelade. Besök din lokala gitarrbutik och låt personalen hjälpa dig välja en bra nybörjargitarr, i stället för att beställa en billig leksaksgitarr på nätet. Då blir det roligare att spela! Här hittar du tips kring köpet av en ny gitarr.

2. Lär dig stämma gitarren

Gitarrens strängar ska vara stämda i E-A-D-G-B-E. Det enklaste sättet att hålla gitarren stämd är att använda en app för mobilen. Sök på ”guitar tuning” i app-butiken. Det finns många gratisvarianter. Kontrollera stämningen regelbundet, speciellt om gitarren är ny. Splitternya strängar tenderar att förlora stämningen snabbare.

3. Lär dig de viktigaste ackorden

Nu är det dags att bygga upp en samling av ackord! Visste du att de flesta populära låtarna där ute inte innehåller fler än 4–5 ackord? Vissa så få som bara tre ackord. Man kan alltså ”klara sig” på ett gäng grundläggande ackord och på det sättet framföra mängder av trallvänliga hits. Börja med att lära dig basackorden C, D, E, F, G och A. När du har lärt dig dessa bör du lära dig moll-varianterna av samma ackord, som skrivs Cm, Dm, Em, etc.

Här finns det mängder av resurser på nätet att ta till! Det bästa av allt är dock att låta någon lära dig. De flesta känner någon som kan spela gitarr, så bjud över den personen på en gitarrlektion – ett trevligt och givande umgänge! Det kan kännas frustrerande i början med fingrar som inte hamnar där man vill, men med lite tålamod så ”sitter” ackorden snart på plats.

4. Öva ackorden med dina favoritlåtar

Det bästa sättet att bli en glad trubadur är att spela låtarna man tycker om. På sidor som ultimate guitar hittar du i princip varenda populär låt som finns, med ackord och även diagram som visar hur du tar ackorden. Japp, Sommaren är kort finns med där – en utmärkt och lättspelad låt att börja med! Fokusera på lättspelade låtar med få och enkla ackord. Om du gillar att sjunga så finns texterna även på plats. Ett bra tips är att skriva ut texterna och ackorden och skapa en liten mapp med dina favoritsånger. Perfekt att plocka fram när det är fest. Lycka till!

Lämna en kommentar