Så skriver man en hitlåt

Svensken Max Martin är en av världens genom tiderna mest framgångsrika låtskrivare och producenter. 2020 rapporterade Expressens ekonomibilaga Dina Pengar att Marin plockat ut 118 miljoner kronor i utdelning ur sitt bolag och att samma bolag omsatt 542 miljoner kronor under 2018. Max Martin, vars riktiga namn är Martin Sandberg, är något av en doldis inom kändisvärlden och håller sig gärna bakom kulisserna. Faktum är dock att han blivit invald i Swedish Music Hall of Fame och står för några av världens mest populära hitlåtar. Martin har exempelvis haft hela 23 USA-ettor och bland hans alster hittas nyare låtar som Blinding Lights med The Weeknd, klassikern Baby one more time med Britney Spears, och Justin Timberlakes Can’t stop the feeling.

Martin har dessutom skrivit musik för artister som Taylor Swift, Celine Dion och Justin Bieber. Martins historia är en riktig trasor-till-rikedom berättelse då Martin avbröt sina studier för att ägna sig åt musiken tidigt i livet. Länge samarbetade han med ytterligare en svensk musiklegendar Denniz Pop inom ramen för det episka skivbolaget Cheiron. Verksamheten i Cheiron lades sedermera ner och Martin startade egna bolaget Maratone. I en intervju där han tillfrågas om receptet bakom en hitlåt svarar Martin fåordigt och menar att “tricket är att göra något enkelt men ändå intressant”. I den här artikeln benar vi ut vad som krävs för att skriva en hitlåt.

Hitlåtar har gemensamma beröringspunkter

Även om det råder stora skillnader mellan Queen’s Bohemian Rhapsody och Backstreet Boys I want it that way, som ju båda kan klassas som megahits, innefattar de flesta hitlåtar vissa element som gör de till framgångssagor världen runt. Som låtskrivare krävs inte enbart passion för musiken och kreativitet utan även ett visst mått av strategiskt beslutsfattande. Vad kan marknaden tänkas vilja lyssna på? Hur åstadkommer en den perfekta balansen mellan refräng och brygga, och hur gör en så att en låt fastnar? I detta avseende kan musikkomposition jämföras med pokerstrategi. Poker är ett matematiskt spel och ett spel med ofullständig information som kräver tillämpning av vissa strategier för framgång. På samma vis bör en låtskrivare se skapandet av en låt som en matematisk övning och en strävan efter att kombinera dur och moll och olika noter på ett särskilt sätt för att åstadkomma en hit. 

Tilltala den breda allmänheten 

För att skapa en hitlåt krävs att du skriver ett verk som tilltalar den breda allmänheten och inte enbart vissa snäva musikkritiker. Det är därför bra om du skriver låten om ett universellt tema som berör många, till exempel kärlek, vänskap, krossade hjärtan och så vidare. De allra flesta hitlåtar berör oss på ett eller annat sätt; John Lennon’s Imagine får oss att drömma oss bort till en värld med fred, Respect med Aretha Franklin peppar och ger kraft i situationer där vi kanske behöver stå på oss, och Hit me baby one more time får oss att vilja släppa loss och dansa med våra vänner på ett svettigt dansgolv. 

Hook

De flesta hitlåtar har den kända “hooken” gemensamt, det vill säga en särskild melodislinga i refrängdelen av låten som gör att lyssnaren fastnar och som bidrar till att göra låten särpräglad och unik. I hitens värld är det bra om introt är kort och en når till refrängen på mindre än en halv minut. Ett tips för den som vill börja skriva är att utgå från en annan hitlåt och dess ackord och refränger och göra egna förändringar och experimentera för att laborera fram ett alldeles eget sound. Beroende på dina resurser kan denna experimentella fas äga rum hemma med anteckningsblock, penna och en gitarr eller i en studio med en rad olika hjälpmedel till hands för att prova på olika instrument, arrangemang och ljud. 

Skriv mycket

Avslutningsvis menar Eva Hillered som är artist och låtskrivare och som har skrivit boken “Latund för låtskrivare” att en behöver två saker för att göra en hit; bred musikalisk kunskap och ett fritt skaparflöde där man är bra på att komma på- och plocka upp bra idéer. Hillered menar att hårt arbete under många år ofta ligger bakom hits och att favoritlåtarna inte bara dyker upp som en blixt från klar himmel.

Lämna en kommentar