Vad innebär klädkod kavaj?

Vid en en inbjudan till fest står det ofta kavaj som klädkod men vad betyder egentligen detta? Det är viktigt att både du som värd och deltagare känner till vad klädkoden betyder för att undvika pinsamma missförstånd. Klädkoden är till för att alla deltagare ska kännas sig bekväma samtidigt som det sätter en nivå på hur pass högtidligt sammanhanget är.

Det enkla svaret på frågan är att kavaj betyder kostym. Även om det bara står kavaj så betyder det att du ska bära hela kostymen, du kan således inte ha kavaj med ett par andra byxor vilket annars kan vara lätt att tro. Det finns i övrigt fyra andra klädkoder utöver kavaj som placerar sig lite olika gällande formalitet.

1
Den mest formella klädkoden är högtidsdräkten. Högtidsdräkt innefattar flera olika klädslar men den mest erkända är frack. Högtidsdräkt kan dock även vara en militär eller civil högtidsdräkt. Är du anställd inom försvarsmakten så bär du din uniform och har du en folkdräkt såsom exempelvis samedräkt så kan du även bära den. Viktigt är dock att du inte kan bära militär eller annan folkdräkt om du inte tillhör gruppen högtidsplagget är kopplat till.

2
Jackett är den näst mest formella plagget i högtidliga sammanhang men denna klädsel är rätt så ovanlig i Skandinavien och det är dessutom ett plagg som bara ska användas på förmiddagen. Om festligheterna börjar efter klockan 13 så är inte jacketten en lämplig klädkod.

3
Efter jacketten kommer smoking eller kavaj, det hela beror egentligen på vilket sammanhang du befinner dig i. Smoking är ett festplagg och bärs av den anledningen sällan på exempelvis en begravning. Vid andra festliga tillställningar är smokingen ett utmärkt plagg att använda. Kavaj och smoking kan byta plats i rangordningen men det är också viktigt att veta vilken kavaj som du förväntas bära vid olika sammanhang. Vid formella sammanhang bör nästan uteslutande en mörk kostym användas i nyanserna svart, marinblått eller mörkgrått. I mindre formella sammanhang kan du komma undan med mer utstående färger men vill du ha en tidlös garderob är det tre tidigare nämnda nyanser säkra val.

4
Sist i rangordningen kommer udda kavaj vilket tillåter bäraren att ha udda sammansättning på kavaj och byxa. Du behöver alltså inte ha samma kavaj till de tillhörande byxorna utan kan blanda lite mer fritt. Det är viktigt att inte förväxla begreppet kavaj med udda kavaj. Udda betyder i detta sammanhang annorlunda och bara vid denna benämning kan du ha olika byxor gentemot kavajen.

Lämna en kommentar