Saker att göra på Sveriges nationaldag! 

Den sjätte juni är det Sveriges nationaldag och nu även en helgdag. Visst hoppas man alltid på bra väder dagen till ära, men oavsett väder finns det massvis med saker att hitta på för att fira vårt avlånga land. Vi listar saker att göra på Sveriges nationaldag med både familj och vänner! 

Tema Sveriges nationaldag 

På Sveriges nationaldag är de flesta lediga från jobbet och det är därför en perfekt dag att spendera med nära och kära. Om vädret tillåter kan det även vara en optimal dag att spendera utomhus. Oavsett omständigheterna så finns det en mängd aktiviteter och saker ni kan göra för att fira nationaldagen.  

Om du vill bjuda på fest eller grillkalas kan det även vara en god idé att be dina gäster att komma till festen i Sverigetema. Detta kan innebära allt ifrån t-shirts i Sveriges färger, badshorts med Sveriges flagga eller köra all in med en maskeraddräkt i full Sverige klädsel. För den som endast vill ha en mindre Sverigedetalj kan man köpa Sverigestrumpor eller en Sverigehatt.  

Mat och dukning 

Beroende på vad för mat du tänkt bjuda på kan dukningen se lite olika ut. Om ni ska ha en grillfest och firandet ska ske utomhus kan plasttallrikar och bestick och servetter i Sveriges flagga vara att föredra. Här kan ni med fördel ställa ut ett långbord med småplock, dryck och andra tillbehör där gästerna själva kan plocka smakbitar till sina tallrikar.   

Har du istället tänkt fira nationaldagen med sommarmat som sill, potatis och andra läckerheter kan du på samma sätt duka upp med blågula papptallrikar, randiga sugrör i svenska flaggans färger och ställa ut en snygg bordsflagga på bordet. Bordet kan du sedan även dekorera med bordskonfetti för att skapa en fin feststämning dagen till ära.   

Dekorationer 

När vi talar om dekorationer har du ett flertal val att välja mellan för att visa vilken dag ni firar. Här kan du exempelvis hänga upp serpentiner i svenska flaggans färger eller hänga dem i en buske eller ett träd. Girlanger i svenska flaggan passar perfekt att hänga upp på passandre platser inomhus eller hängades från träd om ni har festen utomhus tillsammans med svenska flaggan i olika storlekar.  

Även ballonger i blått, gult, vitt eller svenska flaggan bör hängas upp lite överallt på festområdet då de skapar en riktig feststämning för ett ordentligt firande. 

Utelek och aktiviteter 

Om vädret tillåter så kan det vara en god idé att anordna olika lekar och festaktiviteter utomhus där hela familjen kan närvara. Vad sägs om en omgång kubb i trädgården eller steggolf och jättebowling. Är ni ett stort antal gäster kan ni även dela upp er i lag för att köra en dragkampsmatch där vinnaren får ett ärofyllt pris.  

Ett annat spel som blivit otroligt populärt på senare tid som ni kan spela i trädgården är cornhole. I detta spel turas spelare eller lag om att kasta bönpåsar av tyg mot en vinklad, upphöjd bräda med ett hål i dess bortre ände. Målet med spelet är att antingen lyckas kasta in bönpåsengenom hålet eller lyckas få påsen att landa på brädet.  

Lek för barn 

Är det barn som deltar under nationalfirandet behöver de kunna hålla sig sysselsatta då barn ofta får spring i benen. Här kan en omgång av lek med vattenpistoler och vattenkanoner vara en perfekt aktivitet för de mindre. När sommaren smyger sig på gör det inte så mycket att få iskallt vatten över sig från antingen ett vattengevär, vattenballonger eller armborst där du kan sikta bättre mot dina motståndare! 

Lämna en kommentar