Skapa en budget för festen!

Att planera en fest är både roligt, men också tidskrävande. Vissa har en större fallenhet för festplanerande än andra, men alla kommer dock att klara av att planera en oförglömlig fest om man bara använder sig av rätt verktyg.

Men en sak som alla fester har gemensamt är att de kan bli ganska kostsamma och då framförallt om det är en större tillställning som bröllop, födelsedagar eller en av årets större högtider. Vad ska man tänka på för att skapa en budget för festen och därmed kunna hålla nere kostnaderna?

Gör en plan för dagen

Första steget är alltid att börja med en plan för festen. Beroende på vart festen ska hållas, hur många gäster som kommer att närvara och även vad som ska firas kommer tidsplaneringen att se lite olika ut. Men genom att ha en tydlig plan och en max budget, har du sedan någonting att basera alla omkostnader på och du vet då också vad som kommer att behöva köpas in eller hyras.

Här har du även möjlighet att skapa en meny om du planerar att servera mat och även fundera på om festligheten ska involvera något spännande tema. Detta första steg kommer att vara väldigt fördelaktigt och genom att sätta samman en inköpslista kan du också passa på att köpa saker när de säljs till ett bättre pris och på så vis spara pengar.

Hur mycket vill du lägga?

Varje punkt på din inköpslista kan göras i flera olika prisnivåer. Om det till exempel krävs hyra av lokal så kommer du ha lite olika val att göra. Men om du har en budget i åtanke och funderar på hur mycket du har råd att lägga på varje punkt, så kan du sålla bort de alternativ som är utöver din budget och då också spara tid under processen.

Toppa upp din budget

Om du vill planera en mer gedigen fest och vill utöka den budget som du har att röra dig med för stunden så finns här också lite olika val som gör att du har mer att röra dig med. Bland annat finns det olika typer av smålån, snabblån eller krediter som du kan ta ut och som därmed kan hjälpa dig att planera den där festen som du alltid har drömt om.

Däremot är det såklart viktigt att du aldrig tar ut lån som du inte kommer att ha råd att betala tillbaka. Tjänster som Klarna eller krediter kan hjälpa dig att dela upp betalningarna över flera månader, så att du därmed kan toppa upp din budget något.

Köp saker second hand

För att spara en liten slant är det också en fördel om du kan köpa så mycket till festen som möjligt begagnat. Däribland dukar, dekorer och inredning som kan behövas. Förutom att detta är ett mer hållbart sätt att handla så kommer också din plånbok tacka dig.

Så hur kommer din nästa fest se ut? Om du börjar planera tidigt så kan du skapa en bättre budget, ha tid att spara till alla omkostnader och även hålla koll på allting som behöver köpas in.

Lämna en kommentar