Så väljer du det bästa billånet!

En stor omkostnad för många varje månad är billånet. De flesta kommer inte att ha pengar att betala av en bil direkt och framförallt inte om du prioriterar en nyare modell, ett elektriskt fordon eller en större bil med många funktioner.

Valet av billån och vilket typ av avtal som du skriver under, kommer därför att ha stor betydelse för hur din månatliga kostnad för lånet ser ut. Såhär väljer du det bästa billånet!

Jämför olika billån

Olika bolag kommer att erbjuda lite olika typer av lån, där avtalet kan skilja sig markant från bolag till bolag. Några särskilda punkter att kika lite extra på är vilken ränta som adderas, hur avbetalningskravet ser ut och även om det ligger några dolda avgifter inbakade i lånet som kommer att addera till det som du behöver betala av varje månad.

Om du lägger ner tiden på att hitta billigare billån, som också har kombinerats med ett mer förmånligt avtal så kan du komma att spara en ganska rejäl summa. Särskilt om lånet är inom den större skalan och de extra kostnaderna kommer att baseras på detta belopp.

Använder du dig av en jämförelsehemsida för att se skillnaden mellan olika avtal så är det viktigt att du väljer en som är helt oberoende. Annars finns det en stor risk att många av de bästa avtalen utesluts och kommer då påverka ditt val av billån negativt.

Leta efter dolda kostnader

När det kommer till alla olika typer av lån är det viktigt att du aldrig fastnar i ett väldigt ofördelaktigt låneavtal. Om du jämför olika lån på marknaden och någonting sticker ut att vara lite för bra för att vara sant, är det också högst troligt att så är fallet tyvärr.

Många bolag fokuserar nämligen på att kunna erbjuda väldigt förmånliga räntor, men lägger då istället på flera andra typer av kostnader som det är viktigt att du kikar på. Detta kan vara väldigt dyra påminnelseavgifter, uppläggningsavgifter eller månatliga avgifter som inte alltid syns vid första anblick.

Måste man betala en kontantinsats?

När du tecknar ett billån så kommer du endast behöva betala en kontantinsats (20%) om du använder dig av ett banklån. Om du däremot använder dig av ett privatlån så behöver du vanligtvis inte betala någon kontantinsats alls, utan kan istället lägga upp hela summan för en månatlig betalning.

En del bolag erbjuder också möjligheten att låna till denna kontantinsats, vilket är en fördel för dig som har ett mindre sparkapital men ändå vill ha möjligheten att åka i ett skräddarsytt fordon. Ha dock i åtanke att många av dessa topplån kommer med en ganska hög ränta, vilket kommer att öka beloppet som du måste betala varje månad.

Genom att jämföra olika billån kan du göra ett smarta val och spara en ganska stor summa varje månad!

Lämna en kommentar