Tävla i musik och sång i jul

Tv-tablån kryllar av olika program som kretsar kring sång och dans. TV4:s flaggskepp Så mycket bättre är inne på sin tolfte säsong med deltagare som bland annat Melissa Horn, Peter Jöback och Victor och Gustaf Norén från bandet Mando Diao. Förra säsongen snittade programmet på 1 464 000 tittare vilket tyder på att det fortfarande finns ett intresse att se musik i TV även om kritikerna gastar om ett urvattnat koncept. I SVT:s Dobidoo tävlar man i musik och olika musikaliska frågor med Lasse Kronér som lekledare och domare. Förutom frågesportsdelen av programmet bjuder gästerna på spontana sånginsatser och minnen från musikhistorien. Även det numera nedlagda Så ska det låta bör nämnas i sammanhanget – ett av SVT:s mest framgångsrika nöjesprogram i modern tid där deltagare tävlade i sång. Med julen runt hörnet ökar möjligheterna till socialt umgänge. Inspirerade av nämnda Tv-historia tänkte vi därför tipsa om hur du tävlar i musik och sång i jul i goda vänners lag.

Musikquiz

Tips ett är att anordna ett traditionellt musikquiz över lite förfriskningar. Reglerna är enkla, arrangören förbereder ett antal frågor med koppling till musikvärlden och utser poäng för dessa. Deltagarna svarar i sin tur på frågorna “live” och får återkoppling direkt efter att svarstiden gått ut. Avslutningsvis skickas de blad där svaren noterats runt mellan deltagarna som rättar varandras svar innan en värdig vinnare utses. Klassiska musikquiz-frågor går ut på att gissa artist och låt men ett mer innovativt sätt att vinna extra poäng på är att be deltagarna notera kuriosa om artisten och/eller låten eller koppla artist/låt till ett annat populärkulturellt fenomen. Du kan exempelvis sätta på en låt med 80-talets pudelrockare Spinal Tap. När deltagarna väl gissat rätt på band och sång kan de ta extrapoäng genom att namnge sångaren eller genom att nämna att Spinal Tap också tjänat som inspiration för ett slotspel inom gaming industrin.

Karaokeafton

En klassisk aktivitet i musikens anda är karaoke. Karaoken härstammar från Japan under tidigt 70-tal där en musiker vid namn Daisuke fick förfrågningar om att spela på privata tillställningar tillsammans med sitt coverband så att gästerna på tillställningarna kunde sjunga själva. Daisuke insåg snabbt potentialen i idén och startade produktionen av de första karaokemaskinerna. Idag finns karaokemaskiner i modern tappning att köpa för en relativt billig peng på de flesta elektronikhandlarna på nätet. Dra därför ihop ett gäng vänner i jul och sjung karaoke ihop, ju svårare låtar desto bättre eftersom den som sjunger sämre i vart fall kan få andra att skratta med dråpliga tolkningar av I will always love you och Total eclipse of the heart. Den som sjunger bäst kammar givetvis hem pris i form av en pokal och en middag på stan.

Sjung vidare

En korsning av musikquizet och karaokeaftonen som vi redan tipsat om är det egenhändigt döpta konceptet och den tillika festliga leken “Sjung vidare”. Även här är reglerna relativt enkla, du samlar ett gäng musikaliska vänner över lite plockmat och när ni väl blivit varma i kläderna börjar tävlingsmomentet. I korthet går det ut på att du sätter på x antal låtar varvid deltagarna i sin tur får i uppgift att efter de inledande stroferna sjunga vidare på låten i fråga. Den som lyckas bäst får poäng. Den här typen av musiklek är både utmanande och underhållande eftersom det inte enbart är den som har koll på sin musikhistoria som kammar hem poäng utan även den som har ett bra minne och som har förmåga att memorera sångtexter. Du kan förslagsvis börja med lite enklare låtar som Wonderwall med Oasis eller Främling med Carola för att sedan höja ribban med svårare låtar som Queens Bohemian Rhapsody eller David Bowie’s Life on Mars.

Lämna en kommentar