Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Nostalgigodis som vi minns

1. 70-talet2. 80-talet3. 90-talet
70-talet80-talet90-talet

När många tänker på sin barndom så kanske en av de saker som vi associerar allra mest med är vilket typ av godis man brukade äta som liten. Även fast många sorter har gått ur sortiment och inte finns att få tag på längre, så är det några varumärken som fortfarande har kvar sina godbitar eller där man kan köpa nostalgigodis i en mindre upplaga.

I denna artikel blickar vi tillbaka på godis från förr och vart man kan få tag på det om så vill. Häng med!

Vad är svenskt nostalgigodis?

Vad som är nostalgigodis är det ganska spridda åsikter om och delas ofta upp i olika årtionden. Så beroende på när du var barn, så kommer nostalgigodis att se lite olika ut. Fundera på vad du brukade äta när du var liten.

Ända fram till början av 2000-talet så var plockgodis från kiosken en storfavorit hos många. Detta har sedan blivit ett allt mer sällsynt sätt att handla godis på. Istället är lösviktsgodis någonting som många istället fokuserar på. Fördelen med lösviktsgodis är också att priset mer kilo är betydligt billigare och pengarna räcker därmed till mer godis.

Men att gå till kiosken med sin veckopeng, för att sedan spendera det på smågodis som man själv vale ut, var en höjdpunkt för många och tyvärr är detta en tradition som har dött ut allt mer och mer. Vilket godis brukade du plocka ner i påsen och vad var dina favoriter?

Godis från olika årtionden

Beroende på under vilket årtionde som du var barn eller ung kommer alltså det godis som du blickar tillbaka på se lite olika ut. Här blickar vi tillbaka på några favoriter från lite olika årtionden, så att du sedan kan göra efterforskningar för att se om dina favoriter fortfarande går att köpa någonstans.

Nostalgigodis från 70-talet

Om man kikar på 70-talet så är det faktiskt många populära sorter som du fortfarande kan köpa ibland annat lösviktsformat. En av dessa är godiset non stop som var mycket populärt under 70-talet även fast godiset lanserades redan under 1940-talet. Pez är också ett nostalgigodis som vi fortfarande äter idag. Denna typ av godis var särskilt populärt under 70-talet och 80-talet då automatgodis kom i bruk.

Nostalgigodis från 80-talet

80-talet var minst sagt ett färgsprudlande årtionde, där man verkligen inte var rädd för att kombinera färger och mönster tillsammans. När man blickar tillbaka på vilket typ av godis som var populärt, går detta även också som en generellt tema och mycket av det godis som stod allra högst upp på försäljningslistorna var färgglada tuggummin, plockgodis och kulörta karameller.

Kikar man på designen på godisförpackningar så var även detta väldigt karaktäristiskt för årtiondet och om du var barn på 80-talet så kommer du säkert ihåg de trevliga godishusen som man kunde köpa, Jenka tuggummin, Pop Rocks och kanske även de små karamellerna krokodiltårar. Men även banankola och refreshers var också mycket populärt och detta kan man faktiskt fortfarande ganska enkelt få tag på i olika butiker.

Nostalgigodis från 90-talet

Från 90-talet kanske man allra mest tänker på det mycket populära hockeypulvret som man kunde köpa i de flesta kiosker runt om i landet.

Men utöver detta ser även 90-talets nostalgigodis väldigt snarlik ut i jämförelse med vad som var populärt på 80-talet. Men på topplistan hittar du även chokladcigaretter som väckte ganska stora debatter om huruvida detta uppmuntrade barn att börja röka tidigt eller inte.

En sak som dock särskiljer nostalgigodis från 90-talet är alla de nya typerna av gelégodisar som var populärt. Dessa geléliknande figurer kunde vara formade till allt från superhjältar till karaktärer från populära filmer. De var färgglada, dallriga och inte särskilt smakrika, men populära var de minsann!

Tre vanliga frågor om nostalgigodis:

Vad räknas som nostalgigodis?

Men vad som faktiskt räknas som nostalgigodis är helt upp till dig och beror såklart på när du är född. Om du är uppvuxen under till exempel 90-talet, så kommer många godissorter från 70-talet och fram tills du föddes inte att vara nostalgi för dig på samma sett som hockeypulver.

Vart kan man köpa nostalgigodis?

Det finns mängder av butiker både online och även fysiska butiker som du kan besöka och handla godis på. Med det menat så är det inte säkert att du kommer att kunna hitta just dina gamla favoriter. Men kika runt på utbudet och kanske lyckas du på tag på en låda eller två!

Tillverkas detta godis fortfarande?

Mycket av det som vi anser är nostalgigodis är tillverkade av välkända och etablerade varumärken. Detta innebär att mycket av deras gamla utbud fortfarande produceras, men dock i en mindre skala. Så om du kikar på topplistorna så kan du hitta det mesta, kanske dock inte väldigt specifika saker som du minns och brukade inhandla. Men de klassiska alternativen från varje årtionde är dock lättare att få tag på.

Slutligen

Så är det något särskilt godis eller varumärke som du minns lite extra när du blickar tillbaka? Med lite efterforskningar hoppas vi att du lyckas få tag på dina favoriter så att du kan dras tillbaka in till din barndom och minnas dessa små ljusglimtar och vad du brukade köpa i kioskerna!

Lämna en kommentar