Tips inför att du ska ha gäster

Det finns många anledningar till att planera en fest eller mottagning i sitt hem. Vill du planera en rolig temafest, tjejmiddag eller fira någon stor händelse? Oavsett anledning vill du självklart att gästerna ska ha det riktigt roligt och känna sig bekväma. Beroende på typ av tillställning samt vilka gästerna är, så kan förberedelserna variera en del. Vårt tips är oavsett att tänka “enkelt är oftast bäst”! De flesta uppskattar att bli inbjuden till någons hem och det behöver inte alls vara tidsödande och krävas mycket förberedelser om man planerar smart i förväg. För en mer eller mindre garanterad succé har vi tagit fram våra 5 bästa tips nedan.

1. Planering och en enkel checklista är A och O

För en lyckad tillställning och undvika sista minuten-stress så är planering A och O. Börja med att tänka igenom vilken typ av fest som du vill anordna samt vilka gästerna är. Är det en informell eller formell tillställning? Kommer du att bjuda in gäster i olika åldrar inklusive barn?

Ta fram en enkel checklista för att undvika missar och spara massor av tid. Planera för vilken dryck, mat och snacks du ska bjuda på, samt underhållning såsom musik och andra aktiviteter. När checklistan är på plats så kommer du att känna dig mer avslappnad eftersom du har full koll på läget!

2. Enkla detaljer som gör skillnad

Små enkla förberedelser såsom att plocka undan skor och jackor i hallen för att göra plats för gästerna ger ett välkomnande intryck. Det är även mycket smidigare för värdparet som inte behöver hitta plats för jackor och skor när gästerna anländer. Placera gärna ut lyktor med ljus på borden där gästerna kommer att sitta samt på andra ställen såsom i badrummet för att skapa en mysig stämning. Lägg gärna till någon lite udda eller rolig detalj som kan bli en snackis för gästerna under festen.

Enkla detaljer som gör skillnad

3. Gillar gästerna sport, film eller online spel?

När du bjuder in dina gäster så är det bra att samtidigt få lite bättre koll och lära känna dina gäster lite närmare. När du skickar din inbjudan kan du exempelvis fråga efter deras 5 favoritlåtar samt deras intressen. Kanske gillar de någon sport, film eller att spela spelautomater online?

Fråga även om matrestriktioner, allergier och vilken dryck de föredrar. Om det är flera som dricker alkoholfritt är det bra med några olika typer av alkoholfria drycker att välja på. När du vet vilken musik de gillar, kan du enkelt sätta ihop en spellista till festen. Val av musik brukar vara oerhört viktigt för stämningen på festen. Om gästerna får höra några av sina favoritlåtar så är det ofta uppskattat. Väljer du ett specifikt tema, exempelvis spel- eller filmtema, kan du med fördel skicka ut några länkar med inspiration i förväg så att de vet vad som väntar.

4. Välkomna gästerna

Se till att alla känner sig varmt välkomna när de anländer och bjud på något gott snacks samt någon dryck. Välj gärna något enkelt snacks som är kallt och kan förberedas i god tid. Visa dem var de kan sitta ner och socialisera med de andra gästerna. Om det är flera gäster som inte känner varandra är ett bra tips att be några av de andra gästerna att ta hand om den eller de personerna och se till att de känner sig inkluderade och bekväma.

5. Ha kul på din egen fest!

Det kanske låter som en självklarhet, men det är verkligen viktigt att även du tar dig tid att umgås och ha kul med gästerna. Gästerna har kommit hem till dig för att få umgås med dig och de andra inbjudna. För att skapa en riktigt lyckad och oförglömlig fest är det därför viktigt att sätta en lagom nivå samt planera och förbereda allt som går i förväg. Nyckelordet är att hålla det enkelt så att du kan umgås med dina vänner och se till att ni alla har riktigt roligt!

Lämna en kommentar