Världsartisterna som fick sitt genombrott i tv-rutan under 2000-talet

Det har funnits en beskärd del talangshower för sångare genom åren. Idol, The Voice och The X Factor är två modernare program i kategorin, men det finns även tidigare exempel. Star Search var exempelvis en amerikansk talangtävling under 80- och 90-talet som vaskade fram några av våra absolut största artister. Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake och Beyoncé gjorde alla sina debuter i programmet, även om det dröjde efter deras framträdanden innan de skulle slå igenom på riktigt.

Tv-programmen har fortsatt att producera flertalet stjärnor även in på 00-talet. I den här artikeln tar vi en titt på några av dagens stjärnor som slog igenom i tv-rutan.

One Direction (The X Factor, 2010)

För de då unga pojkarna i gruppen One Direction stod stjärnorna minst sagt rätt när de fördes samman under The X Factor, 2010. Oddsen på att de fem originalmedlemmarna i bandet skulle söka till tävlingen under samma år, och sedermera bli till ett världsfenomen, är nog högre än att man skulle hitta ett casino på Casivo och kamma hem en miljonjackpott på första försöket.

One Direction slutade på tredjeplats i tävlingen, men har trots det blivit en av The X Factors mest framgångsrika musikakter någonsin. Idag fokuserar medlemmarna i pojkbandet på sina solokarriärer.

Kelly Clarkson (American Idol, 2002)

Kelly Clarkson blev hela USA:s kelgris när hon vann den allra första upplagan av American Idol, 2002. Efter vinsten gjorde Clarkson omedelbar succé med både sin debutsingel och sitt debutalbum. Under 2004 etablerade hon sig ytterligare på världsscenen med superhits som “Since U Been Gone” och “Because of You”. Totalt har Clarkson hunnit med att släppa åtta album, varav det senaste kom 2017.

På senare år har Clarkson återvänt till tv-rutan som coach i The Voice, samt med sin egen talkshow, The Kelly Clarkson Show.

Leona Lewis (The X Factor, 2006)

Innan Leona Lewis tog över världen genom att sälja platina flera gånger om med hjälp av låtar som “Bleeding Love”, så vann hon brittiska The X Factor under dess tredje upplaga, 2006.

Lewis hade inga problem med att avskärma sig från tävlingen efter sin vinst. Hon lämnade The X Factor som en fullfjädrad världsstjärna och tog över topplistorna i både Storbritannien och USA med sitt debutalbum under 2007.

Zara Larsson (Talang, 2008)

Det är lätt att glömma att en av Sveriges främsta musikexporter på senare år, Zara Larsson, fick sitt genombrott redan som tioåring, när hon vann svenska Talang. Mycket har hänt sedan Larsson kammade hem segern i talangtävlingen med en tolkning av Céline Dions “My Heart Will Go on”. Den nu 22-åriga artisten har gjort sig ett namn över världen med hits som “Uncover”, “Lush Life” och David Guetta-samarbetet “This One’s For You”.

Adam Lambert (American Idol, 2009)

Adam Lambert blev känd när han under American Idol, 2009, charmade USA med minnesvärda framträdanden i överflöd. Under tävlingen resulterade hans tolkning av låten “Mad World” i en stående ovation från den alltid så svårflörtade jurymedlemmen Simon Cowell.

Lamberts insatser i American Idol räckte i slutändan till en andraplats i tävlingen. Sedan dess har han sålt miljontals album och på senare år har han turnerat som sångare för det legendariska rockbandet Queen.

Artisterna som gjort succé i talangtävlingarna är många och även om en och annan segrare har floppat i sina efterföljande karriärer, så har även flertalet världsstjärnor fått sina stora genombrott i tv-rutan tack vare dem.

Lämna en kommentar