Maskeradkläder – passande klädsel för fest, högtider och självklart halloween!

Att klä ut sig i maskeradkläder för fester, event eller särskilda sammanhang är någonting som vi har gjort sedan urminnes tider i olika utformningar. Det är ett tillfälle då man kan släppa lös sin kreativa sida och även efterlikna personer eller karaktärer som man ser upp till, vilket är vad som gör det så intressant och spännande för många.

Halloween är till exempel en tidpunkt där maskeradkläder är allra mest tilltalande och där du kan klä dig både i skrämmande eller söta konstellationer. Detta är även ett fenomen som inträffar på de flesta platser runt om i världen. I Sverige firar vi till exempel Halloween den 31 oktober sedan ett par årtionden tillbaka.

I denna artikel kommer vi att gå igenom hur maskeradkläder har utvecklats genom åren, samt kikar även på några populära maskeradkläder som kan vara kul att investera i för årets maskeradfester eller temapartyn. Du kan sedan själv sätta din personliga prägel på utstyrseln eller kombinera maskeradkläderna med vad du har hemma. Valet är ditt!

När började vi använda maskeradkläder?

Användningen av maskeradkläder eller masker har funnits med oss sedan det gamla Romarrikets tid och var även en stor del i det Gamla Grekland. Men det kan spåras tillbaka även tidigare än detta och masker av olika slag och karaktärer användes då framförallt vid slag och strider, för att skrämma sin motståndare.

Senare användes masker framförallt för att skrämma bort onda andar, där man hängde upp dem nära sin fastighet för att hålla sig skyddad mot demoniska ting.

Detta utvecklades sedan sakta men säkert till en form av överklassnöje, där kostymbaler av olika slag tillhör de mer omtalade. Dyra kostymer kombinerades då med masker som täckte delar eller hela ansiktet. Under 1600-talet och in på 1700-talet var masker även en väldigt trendig accessoar för många. Men det var fortfarande endast adliga personer som hade råd att kosta på maskeradkläder.

Det dröjde ända in på 1900-talet innan maskerad blev en mer folklig term och intresset för att klä ut sig växte sig sedan mera allt större för varje år. Idag använder vi maskeradkläder i flera olika sammanhang, där temat och klädseln kan anpassad efter varje unikt tillfälle. Maskerad ingår även i flera av årets högtider som till exempel under påsken och jul.

I vilka olika sammanhang används framförallt maskeradkläder?

Det är framförallt några tider på året då försäljningen av maskeradkläder skjuter i höjden och du kan hitta riktigt fina modeller att investera i. De mer utmärkande tidpunkterna kan du läsa mer om nedan.

Halloween

Den 31 oktober smäller det. Då kan du iakttaga rangliga skelett, häxor och clowner över hela Sverige. Det är nämligen då som vi firar Halloween med att spöka ut oss i en passande maskeradklädsel.

Halloween är dessutom en tid på året som uppskattas av både barn och vuxna. Barnen framförallt för bus eller godis och vuxna eller ungdomar gillar de intressanta fester och event som anordnas under denna delen av året.

Påsken

En högtid som är starkt förknippad med maskeradkläder är påsken, då lite mer specifikt kostymer som förvandlar ditt barn till små söta påskkärringar. Färdiga kostymer går att köpa, men du kan även enkelt skapa din egna utstyrsel hemma och använda en sjal i passande storlek och sedan istället satsa lite extra krut på att måla kinderna lite extra röda och sätta dit några extra fräknar.

Glöm heller inte att köpa till en fin kruka eller bunke med handtag som godiset kan placeras i och om du vill piffa upp utstyrseln lite extra kan du köpa till en mindre kvast.

Särskilda händelser och temafester

Utöver de ovan nämnda kommer du även bjudas in till spännande temafester och event, där du kan behöva investera i en maskeradklädsel av något slag. Kanske en discomiddag eller julfest med obligatorisk klädsel.

Detta ger dig även ett tillfälle att tänka till lite extra och välja en klädsel som är så långt ifrån traditionella maskeradkläder för påsk och halloween som det går för att hålla det mer intressant.

Maskeradkläder Harry Potter
Maskeradkläder för Harry Potter-kalas

Maskeradkläder för barn

När du letar efter en passande maskeradkostym för ditt barn, kommer gulliga detaljer eller innovativa designs att vara väldigt utmärkande. Det finns vissa begränsningar när du väljer ut en passande klädsel till ditt barn och det är viktigt att du håller klädseln enkel.

Barn är inte alltid särskilt aktsamma med sin klädsel, så varför investera i en dyr maskeradklädsel om den ändå inte kommer att användas mer än en gång eller det finns risk för att den går sönder?

Försök istället att framhäva personliga drag hos ditt barn och investera i en kostym som är skräddarsydd för att passa ditt barns personlighet eller intressen.

Bästa maskeradkläderna för barn

Det bästa valet av maskeradklädsel för ditt barn skiljer sig från barn till barn. Det är viktigt att du tar ditt barns personlighet i åtanke, men även kommer på en klädsel som gör att ditt barn inte känner sig begränsad under användningen.

Favoriten för barn:

Maskeradkläder som är enkla och smidiga att sätta samman är alltid en stor fördel. Att klä ut ditt barn till en doktor är någonting som du enkelt kan utforma från kläder som du har liggandes hemma och med några enkla detaljer kan ditt barn se ut som en framstående doktor.

Dessutom kan du inhandla redan gjorda maskeradkläder för barn inom detta tema, som innehåller doktorsrock och namnbricka. Tillbehör som stetoskop och övriga accessoarer kan sedan köpas till om intresset finns. Doktorskläder gör att ditt barn kan känna sig som en stjärna för kvällen och vem vet, kanske det även ger inspiration för ett kommande yrke och intresse för denna bransch.

Maskeradkläder för vuxna

Den allra största fördelen med maskeradkläder för vuxna är att det inte finns samma begränsningar, som det kan vara viktigt att man följer vid köp av maskeradkläder för sitt barn. Letar du efter en maskeradklädsel för dig själv har du turen att ha ett mer gediget utbud och sortiment att välja mellan.

Maskeradkläder för vuxna är heller inte lika oskyldiga och kan såklart då även användas i flera olika sammanhang. Även för möhippa, alla hjärtans dag eller för roliga temafester. Accessoarer och tillbehör kan du sedan själv välja till och anpassa efter din klädsel och vad du har liggandes hemma. Så vad väljer du att klä ut dig till i år?

Bästa maskeradkläderna för vuxna

Även för vuxna kan valet av maskeradkläder väljas beroende på personligt intresse. Men fördelen är också att du kan anpassa valet lite extra beroende på vilket tillfälle den ska användas till. Letar du efter en unik maskeradklädsel för temafesten eller vill du sticka ut lite extra denna halloween med en snygg och detaljrik dräkt som verkligen imponerar?  

Favoriten för vuxna:

Star Wars är någonting som alltid uppskattas och som har gett upphov till väldigt karaktäristiska maskeradkläder genom åren. Detta gör att du oavsett kön kan hitta en passande klädsel som gör dig anonym, utmärkande eller till ett intressant inslag på festen.

Stormtrooperdräkter är till exempel någonting som gör att du kan anlända till festen utan att någon faktiskt vet vem som gömmer sig bakom masken. Dessa dräkter finns dessutom i mängder av storlekar och du kan köpa till leksaksvapen eller andra accessoarer som gör din klädsel ännu mer detaljrik.

Vad ska man tänka på vid köp av maskeradkläder

Kvalitet, funktion och detaljer är någonting som du bör fokusera lite extra på vid valet av maskeradkläder. Fördelen är även om du investerar i dräkter som kan kombineras på flera olika sätt, för att sedan återanvändas år efter år. Detta gör att du sparar rejält med slantar, men du har också möjlighet att ta fram din kreativa sida.

Multifunktionella dräkter kan till exempel inkludera olika former av discokläder som du sedan kan kombinera med olika accessoarer. Väljer du till exempel att köpa en Spidermandräkt, kommer dina maskeradkläder endast att vara utmärkande första gången du bär den.

Men om du istället väljer att investera lite extra varje år för att leta fram en särskild kostym som imponerar, så finns det en hel uppsjö av modeller och varianter att välja mellan. Oavsett valet är det då viktigt att klädseln är tillverkad av tåliga material, att de tål att tvättas i maskin, samt att den helt enkelt är välsydd. Många maskeradkläder ser fina ut på modellen, men är i verkligheten endast en tråkig kopia som inte sitter särskilt bra.

Detta leder oss in på den sista punkten som är viktigt att du har i åtanke, vilket är val av storlek. Anpassa valet efter den person som planerar att använda maskeradkläderna och säkerställ även att valda tillbehör har en skräddarsydd passform, för att klädseln ska vara smickrande och skön att bära även under långvariga fester!

Gör ett smart och övervägt val och du kommer snabbt att bli festens mittpunkt. Vilka maskeradkläder väljer du att investera i detta året och vilka tillbehör kommer att sätta pricken över i:et på din klädsel?

Lämna en kommentar