Julklappsspelet – gör julen extra rolig för alla!

Om ni ännu inte testat på att spela julklappsspelet så kommer vi nu att gå igenom allt som ni behöver veta inför julens första!

Idag finns det lite olika versioner på spelet, men där mottot helt enkelt är: Är man med i leken får man leken tåla. Någonting som är säkert när du spelar julklappsspelet är att du inte behöver vara rädd att bli helt tomhänt på julafton.

Spelregler

Oavsett version så är grundregeln detsamma. Man kommer överens om en summa som alla köper någonting för. Detta kan vara precis så mycket som alla känner sig bekväma med, det viktiga är att alla köper för samma summa så att allt som ligger på bordet kommer vara av samma värde.

Ni kan även välja att spela en alternativ version som är för er lite mer våghalsiga. Här kan du ha turen att gå hem med hur många paket som helst eller inget alls, eller kanske någonting mittemellan. Här nedan kan du läsa allt om hur detta roliga julspel går till:

1. Lägg alla klappar på bordet

Börja med att lägga alla klappar på ett bord som ni alla kan samlas runt. Se till att inte ha någonting annat än just klapparna här på (till exempel drickor eller annat som kan vältas eller förstöras). Tro oss när vi säger att det kan bli stressigt ju längre spelet går.

2. Börja slå tärningen

En person börjar att slå tärningen och startar igång spelet. Om personen får en två eller sexa så får hen ta ett paket som ligger på bordet. Fortsätt bordet runt tills alla paket är tagna, man kan alltså inte ta paket från någon annan ännu utan nu handlar det endast om att tömma bordet.

3. Öppna paketen

När alla paket är tagna så är det dags för paketöppning. Gå sedan bordet runt och visa upp vad du har (här kan även den person som köpt paketet berätta någonting om det känns oklart).

4. Sätt igång timern och börja slå tärningen igen

Nu börjar det roliga – att ta paket från alla! Bestäm en tid ni vill spela och sätt igång timern. För att göra det extra nervöst så är det kul att ha regeln att ingen får titta på tiden och man vet därför inte hur lång tid det är kvar av spelet. Precis som innan så vill du få en två eller en sexa, när du får det får du ta ett paket från någon annan.

5. Fortsätt tills timern ringer

När timern ringer så är spelet över och du slutar upp med de paket du har framför dig. Det betyder alltså att om du haft tur så kan du sluta med alla de klappar du ville ha, eller precis tvärtom. Kanske får du ingenting alls eller någonting som du absolut inte behövde.

För familjer som vill att alla ska få paket i julklappsspelet

Denna version är för er som vill se till att alla går hem med en klapp. Detta kan till exempel vara perfekt ifall det är många barn som spelar eller liknande.

1. Ta fram julklapparna runt bordet

Lägg ut alla julklappar på bordet framför er så alla som spelar kan se paketen.

2. Börja slå tärningen

Precis som i första versionen så får du ta ett paket när du lyckas få en tvåa eller sexa på tärningen. Skillnaden är att när du tagit ett paket så är du klar för denna omgång. När alla sen har ett paket så är det dags för steg tre.

3. Öppna paketen

När alla paket är tagna så är det dags för paketöppning. Gå sedan bordet runt och visa upp vad du har (här kan även den person som köpt paketet berätta något om det känns oklart).

4. Sätt igång timern och börja slå tärningen

Här är det ännu en gång samma som i första versionen, men när du får en tvåa eller sexa så behöver du byta ditt paket mot någon annans. Du har alltså alltid ett paket framför dig.

5. Timern ringer

Och det paket du har framför dig är det som du får gå hem med denna julafton!

Hur brukar ni spela julklapsspelet? Skriv gärna en kommentar nedan!

Missa inte våra sånghäften för julfesten!

Lämna en kommentar