Spelregler till Yatzy

De är nog få, de som inte vet vad Yatzy är för spel. Det är ett älskat spel som har spelats i decennier av spelare i alla åldrar. Antalet deltagare är från två och uppåt, man kan alltså vara ett stort sällskap som spelar tillsammans. Förpackningen är liten vilket gör spelet perfekt att även ta med på resan.

Spelet innehåller fem tärningar, ett block med spelplan och en penna och det är allt som du behöver för att kunna sätta igång.
För att vinna ska du ha så många poäng som möjligt och spelplanen är uppdelad i två olika delar.
Den övre delen anger tärningens siffror 1-6 och här gäller det att samla så många som möjligt av samma siffra. Spelaren kastar alla fem tärningarna samtidigt, sparar de tärningar som denne vill samla på och har sedan chans att kasta resterande tärningar ytterligare två gånger.

Om en spelare lyckas få ihop 63 poäng på den övre spelplanen, minst tre av varje samma av varje siffra, får du tillgodoräkna dig en bonus på 50 poäng.

Den nedre planhalvan är uppdelad utifrån olika tärningskombinationer som spelaren ska försöka få ihop med så högt antal poäng som möjligt.
På den nedre planhalvan finns även YATZY där det gäller att försöka få samma siffra på alla tärningar. Att få Yatzy ger automatiskt 50 poäng oavsett vad det är för siffror som står på tärningarna. Här finns också en ruta för Chans, om du har misslyckats med någon tidigare kombination så kan du föra in resultatet efter en omgång på chans.

Om en spelare misslyckas med att pricka in någon kombination och redan har förbrukat sin möjlighet på chans måste spelaren stryka något som den ännu inte har tagit. En strykning resulterar i 0 poäng.

När alla spelare har fyllt i alla spelplanens rutor är det dags att räkna ihop poängen, den med flest poäng vinner!

Läs också:
5 Roliga utomhusspel för alla åldrar

Lämna en kommentar