Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 Roliga utomhusspel för alla åldrar

Njut av sommarvädret med gott sällskap i år. Vi tipsar om 5 roliga utomhusspel för familj och vänner. Ni behöver inte bara samlas framför en film eller måltid. Om du har en tillräckligt stor trädgård eller park i närheten öppnas en helt ny värld upp för er. Där ni då istället kan spendera dagen full med aktiviteter och lekar utomhus som kan anpassas efter hur många ni är. Dessa roliga utomhusspel fungerar för alla åldrar!

Att leka utomhus är dessutom ett ypperligt tillfälle att klämma in lite extra vardagsmotion i livet för dina barn, eller lite tid bort från TV, dator eller mobiltelefon. Plocka till exempel fram kubb, plockepinn eller andra roliga utomhusspel och förbered dig på både skratt och en hel del rörelser.

Roliga utomhusspel - Kubb – VikingaspeletKubb – Vikingaspelet som uppskattas av alla

Det är ingen riktig sommar utan ett par omgångar av Sveriges största sällskapsspel kubb. Kubb är ett traditionellt spel som har funnits i de flesta svenska folkhemmen sedan början av 1900-talet. Även om spelet då hade lite annorlunda regelverk.

Idag spelar man Kubb enligt de gotländska reglerna och det är just därför som Kubb av många även kallas för Vikingaspelet. Det finns inga som tar Kubb på lika stort allvar som gotlänningarna. Varje år anordnar de till och med en känd kubbtävling som är väldigt uppskattad.

Köp Kubb här!

Hur du spelar Kubb

Spelets popularitet beror bland annat på dess enkla uppbyggnad och konstruktion. Spelet består av 5 mindre kvadratiska träbitar som placeras ut på två olika sidor. En kung av trä placeras sedan i mitten. Med hjälp av avlånga kubbpinnar ska de båda lagen sedan försöka att kasta ner det andra lagets pjäser med kungen som avslut.

Fördelen med Kubb är att det är ett spel som kan utföras av både mindre och större sällskap. Så länge som det är minst 2 spelare kan Kubb varieras på mängder av olika sätt. Spelet kommer dessutom helt klart att locka till en hel del skratt.

Se bara upp för flygande pinnar, framförallt om du spelar med någon som inte är särskilt bra på att kasta!

Roliga utomhusspel - Mölkky - sifferkubbMölkky – En finsk klassiker

Likt svenska Kubb har även Finland ett traditionellt träspel vid namn Mölkky. Detta roliga och enkla utomhusspel är idag väldigt populärt att spela, även i resten av de nordiska länderna. Med enkla regler där målet är att kasta sig fram till siffran 50 kan man involvera samtliga familjemedlemmar eller vänner, oavsett ålder eller erfarenhet.

Köp Mölkky här!

Hur du spelar Mölkky

Börja med att placera ut pinnarna med olika siffror tätt tillsammans och kasta. Det lag som först slår ner klossarna med ett värde av 50 vinner.

Fördelen med detta finska spel är även att det inte kräver en alltför stor yta. Trädgårdar med ett utrymme på 3×4 meter är allt som krävs. Om du bor mindre kan du enkelt bära med dig detta kompakta träspel till bland annat parken för en rofylld aktivitet.

Roliga utomhusspel - Krocket SetKrocket – För sällskap upp till 4 personer

Även Krocket är ett roligt och populärt utomhusspel som kan inhandlas i de flesta sportbutiker, leksaksaffärer eller onlinebutiker. Letar du efter ett underhållande och mer avancerat utomhusspel för ditt sällskap på upp till fyra personer är Krocket alltid ett utmärkt val.

Du kan välja att spela i lag om 2 personer per lag eller individuellt om det föredras. Även om spelat har lite fler moment så är det väldigt enkelt att förstå sig på. För att vinna krävs det dock att man har tungan rätt i mun och är bra på att träffa rätt.

Köp Krocket här!

Hur du spelar Krocket

Krocket är ett utmärkt spel för midsommarfesten eller födelsedagsmiddagar utomhus. Sätt upp alla tunnlar på gräsmattan. Dela ut klot och klubba och sedan gäller det att sikta och få klotet genom ringen.

Förste man eller kvinna att skjuta klotet genom samtliga tunnlar vinner. Men fördelen är att ni som spelar bland annat själva kan komma på nya spännande regler eller tillägg som gör spelet lite mer utmanade. Beroende på vilka regler ni använder lämpar sig Krocket bra för både mindre barn och vuxna sällskap.

Roliga utomhusspel - Utelek Spel Gigantiskt PlockepinnGigantiskt Plockepinn – För den pyssliga familjen

För sällskap som är lite mer pyssliga och letar efter ett utomhusspel som kräver lite klurighet, strategi och finess är Plockepinn ett bra val. Detta klassiska bordsspel finns även tillgängligt i en gigantisk upplaga som då lämpar sig utmärkt för event, fester eller andra tillställningar. Plockepinn är helt klart ett spel som uppskattas av samtliga åldrar och som man även kan kombinera roliga dricklekar med.

Köp gigantiskt Plockepinn här!

Hur du spelar Plockepinn

Gigantiskt plockepinn spel går till på samma sätt som den mindre upplagan. Släng ut pinnarna huller om buller på marken. Dela upp er i lag eller spela enskilt och försök sedan plocka pinnar utan att resten av bitarna rör på sig.

Stadiga händer är en stor fördel!

Roliga utomhusspel - Trädgårds YatzyTrädgårdsyatzy – Spelet som aldrig blir gammalt

Under regniga sommardagar kan det vara lite klurigare att hitta en aktivitet för familjen. Men lösningen i många fall är då det klassiska spelet Yatzy. Men du behöver inte begränsa spelet till tråkiga och regniga kvällar inomhus. Varför inte investera i ett Trädgårdsyatzy? Detta innebär då till exempel att ni kan njuta av detta traditionella spel som alla tycker är roligt oavsett väder eller vind.

Denna större upplaga av det klassiska bordsspelet är underhållande för hela familjen. Du kan till exempel inkludera ett större sällskap, såväl som 2-3 personer vilket gör spelet väldigt anpassningsbart.

Köp Trädgårdsyatzy här!

Hur du spelar Yatzy

Reglerna för Trädgårdsyatzy och vanligt Yatzy är detsamma. Det ingår ett litet block där du håller räkningen och samlar poäng beroende på vad de spelande lyckas få när de slänger tärningarna. Par, tretal, kåk och avgöraren – Yatzy, när alla tärningarna visar samma nummer!

Men utöver detta finns det såklart massor av andra roliga utomhusspel som är intressanta att utföra under bland annat varma sommardagar utomhus. Bjud in ett stort gäng vänner och utför någon av aktiviteterna ovan, det kommer garanterat att locka till en hel del skratt. Med lite kreativitet kan spelen även anpassas efter samtliga sällskap och tillställningar.

Må bästa kvinna, eller man vinna!

Länkar

Spelregler plockepinn
Spelregler Yatzy
Spelregler Kubb
Spelregler Boule

Lämna en kommentar