Smarta tips för barnkalaset

Om födelsedagen är runt hörnet så bjuder vi på våra bästa tips för barnkalaset. Du kan spara både pengar och tid och få en lyckad dag!

Barnkalas är något som alla föräldrar någon gång behöver planera och anordna. Det är ett tillfälle för ditt barn att glänsa för dagen och få ett minne för livet. Det är även en chans att lära känna föräldrar, syskon och kompisar.

I vilken skala barnkalaset anordnas i är såklart upp till dig, men det är några huvudfaktorer som är viktiga att ha i åtanke för ett kalas som ditt barn länge kommer minnas. Här hittar du även inspiration och underhållning för stora som små. Vi inkluderar även några enkla investeringar som gör en stor skillnad och ger en bättre helhetsupplevelse samtidigt som de sparar tid när barnkalaset är klart och städningen ska påbörjas.

Planera barnkalaset

Att anordna ett barnkalas är för många endast ett kostsamt event som kräver mycket planering och förberedelser. Detta gör då att många drar sig för att skicka ut inbjudningar för kalaset och istället anordnar ett mindre kalas för bara familjen. Men, ett barnkalas behöver inte alls bli särskilt kostsamt. Du kan skapa ett omtalat barnkalas på nolltid, även med en mindre budget.

Ett viktigt tips för barnkalaset är att tänka ut hur mycket pengar man vill spendera på kalaset och bestämma hur många som ska bjudas in och basera inköp och planering på detta. Bjuder du bara in barnen? Eller även föräldrarna?

Bestäm ett tema

Att strukturera upp kalaset med ett tema är ett enkelt sätt att skapa ett personligt event som passar ditt barn. Kanske älskar ditt barn rymden, hästar, Paw Patrol eller pirater? Pynta med passande servetter, dukar, tallrikar och ballonger, eller varför inte passande tatueringar som de kan leka med?

Men med lite kreativitet kan barnen själva skapa en passande duk. Köp helt enkelt en vit pappersduk som du klär bordet med och sprid ut pennor, glitter och stämplar som barnen kan gå loss med. Detta är inte bara kreativt för barnen utan även roligt att spara som ett minne. Och kan få barnen att sitta längre till bords, än att röja runt.

Skicka inbjudningar

För att ge kalaset lite extra karaktär är det roligt att skicka ut inbjudningskort till de som du planerar att bjuda. Det betyder också att du i förväg vet hur många som kommer. Glöm inte att be folk svara om de kommer. Eller, att svara endast om de inte kommer! Det underlättar planeringen och hjälper dig att hålla dig inom din budget.

Du kan skapa korten själv eller köpa ett passande set som passar kalasets tema. Det finns flera hemsidor där du kan designa och skapa egna inbjudningskort. Ni kan vara kreativa tillsammans och skapa ett passande kort att skicka till vänner och familj. Det är extra kul för barnen att öppna när de kommer i brevlådan adresserat just till dem!

Om du planerar ett barnkalas ute i trädgården finns det även en hel del andra tillbehör som du kan investera i för att ge lite extra mysfaktor. Köp lampor, flaggor eller ballonger att pynta träd och tomt med.

Har du en lite större budget, varför inte köpa en studsmatta eller hyra in en hoppborg? Låt barnen leka av sig efter att de smaskat i sig tårta och godis.

Underhållning och lekar

Beroende på kalasets tema och hur stora barnen är kan du behöva du planera lite olika lekar och underhållning. Oavsett ålder finns det lekar som alla barn uppskattar och som går att anpassa till samtliga kalas.

För mindre barn hittar du roliga barnsånger för kalaset här

Hela havet stormar och andra lekar hittar du här

Ändock är lek något som barnen behärskar själva. Det brukar ordna sig med fri lek. Kanske bör man förbereda barnet att inbjudna barn får leka med ens leksaker. Det man är rädd om får man i förväg städa undan för att slippa tårar. Det är dock viktigt att se till att alla får vara med och ingen blir exkluderad. Då kan det vara bra att kliva in som lekledare med något förberett.

Fiskdamm

En självklar aktivitet på kalaset! Den är lika given som tårta och ljus.

Fyll önskat godis, annat tilltugg eller överraskning i färgglada godispåsar. När du har fyllt påsarna till bredden är det dags för barnen att fiska upp dem från fiskdammen. Man behöver självklart inte bara dela ut godis i påsarna. Lika uppskattat är det med små saker som klistermärken, pennvässare, nån rolig penna, nyckelringar, färgglad tjep, russin, popcorn eller varför inte en liten resetandborste.

Att anordna en fiskdamm är även lite extra passande om du har ett barnkalas med djur, pirat eller sjötema. Fördelen med att anordna en fiskdamm är att det går att genomföra denna aktivitet inomhus såväl som utomhus och passar då alla årstider och födelsedagsbarn.

För denna aktivitet räcker det med att du sätter upp ett lakan av önskad storlek, binder fast ett snöre i en pinne med en klämma eller klädnypa och sedan ställer barnen på ett led framför lakanet för att se vad som gömmer sig i fiskdammen. När det är dags att fiska väntar barnen ivrigt på att få napp… ett lätt drag i snöret, och barnen fiskar upp överraskningen. Om det inte är ett bottennapp så klart! Istället för påse med överraskning fäst en strumpa eller tom plastpåse i klämman och förfäras med barnet över bottennappet!! Katastrof. Ju knasigare bottennapp desto mer skratt.

Om du vill göra fiskdammen lite extra spännande, eller om du inte har tid att ordna fram passande tillbehör kan du även köpa färdiga fiskdammsset. Partykungen har ett brett sortiment av artiklar och tillbehör för barnkalas och andra former av event och fester. Där är du garanterad att hitta något som passar för dagen.

Tips för barnkalaset!

Det är inte bara förberedelserna innan kalaset som tar på krafterna och kräver lite planering och organisering. När kalaset är slut och gästerna har lämnat huset med sina godispåsar börjar istället arbetet med att återställa området och städa efter småttingarna.

Det kan bli ganska stökigt efter ett barnkalas och mycket aktiviteter. En sak som sparar energi är att använda engångsartiklar som du helt enkelt kan slänga efter användning. Många engångsprodukter finns idag i miljövänliga alternativ.

En engångsduk gör att du kan avlägsna duken från bordet utan att behöva spendera tid på att städa bordet rent från tårta och matrester. Detsamma gäller med bestick, tallrikar och muggar. Att diska tar sin tid så att investera i engångsartiklar är något som du kommer att tacka dig själv för efteråt. Ställ fram stora soppåsar så barnen själva kan plocka undan efter sig.

Ha kul!

Nu när du läst om våra smarta tips för barnkalaset så är du förberedd inför dagen med stort D. Nu är det endast det viktigaste kvar, passa på och njut och ha kul! Föreviga dagen med en kamera så att ni kan titta tillbaka på födelsedagskalaset om 10 år!

Har du några egna tips till barnkalaset som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till oss!

Lämna en kommentar