10 fantastiska bevisade hälsofördelar med musik

Musik har varit en integrerad del av den mänskliga civilisationen i över 55 000 år och fortsätter att vara en viktig aspekt i nästan alla kulturer på jorden. Den är så dominerande att för många människor skulle deras liv vara tomt utan deras melodier. På den mest grundläggande nivån är musik bara en serie ljud. Men forskning har visat att det är mycket mer djupgående än att vi hör brus. Musik kan ha fantastiska effekter på både ditt sinne och din kropp.

10. Den minskar stress

En av de mest välkända fördelarna med att lyssna på musik är att det minskar stress. Det finns gott om anekdotiska bevis för att stödja detta och förmodligen kan alla som läser detta minnas en tid i sitt liv då de var stressade och mådde bättre efter att ha lyssnat på en låt eller ett album. Men varför har musik en så drastisk effekt på någons stressnivå?

En anledning handlar om kortisol, som är ett hormon som frisätts när någon är stressad. En hög nivå av kortisol är inte bra för kroppen och är kopplad till ett antal problem, inklusive problem med minne och koncentration samt viktökning. Det är kopplat till depression, hjärtsjukdomar och alla andra problem relaterade till stress som tros härröra från höga kortisolnivåer.

Musik påverkar stress eftersom den har den fantastiska förmågan att sänka kortisolnivåerna, vilket minskar känslan av stress i kroppen. Nyckeln till att lindra stress med hjälp av musik är helt enkelt att följa dina egna naturliga drifter; välj musik som du älskar och som passar ditt humör.

9. Det hjälper mot depression

Musik kan ha en djupgående effekt på depression. Det har visat sig att den kan hjälpa till vid behandling av depression genom att låta de drabbade spela ett instrument eller sjunga, och den kan också hjälpa människor med depression om de bara lyssnar.

Forskare vid Queen’s University Belfast fick till exempel en grupp på 128 ungdomar som alla behandlades för känslomässiga, utvecklingsmässiga eller beteendemässiga problem. Hälften av dem fick den vanliga vården och den andra hälften fick samma vård tillsammans med musikterapi. Forskarna fann att de elever som fick musikterapi fick sin självkänsla kraftigt förbättrad och sin depression minskade betydligt.

I andra änden av åldersspektrumet har det visat sig att musikterapi minskar både ångest och depression hos personer över 65 år. Så om du har en tuff dag, sätt upp din favoritlåt och sjung orden. Du kanske blir förvånad över hur bra du känner dig.

8. Det hjälper människor att sova

För att se hur musik påverkar sömnvanor samlade forskare vid universitetet i Taiwan en grupp på 60 äldre personer med sömnproblem. De 60 seniorerna fick välja att lyssna på långsam, mjuk musik eller ingenting alls i 45 minuter före sänggåendet. Resultaten var att under den första veckan rapporterade de personer som lyssnade på musiken 26 % förbättring, och det ökade så småningom till 35 %. De upptäckte att de sov bättre och längre och att de också kände sig bättre nästa dag.

Musiken de använde var ungefär 60-80 beats per minut, vilket är sådant som modern jazz eller folkmusik. Anledningen är att musiken hjälpte till att sänka personernas hjärt- och andningsfrekvens. Så nästa gång du har problem med att sova kan du sätta på lite James Taylor eller Diana Krall innan du går och lägger dig. Om du inte hatar den typen av musik borde det lugna ner dig tillräckligt för att du ska kunna sova.

7. Det hjälper till med kärlhälsan

Även om musik minskar stress och hjälper till med andra delar av hjärnan var forskarna inte säkra på om den orsakar någon fysisk förändring i kroppen. Forskare vid University of Maryland Medical Center bestämde sig för att se hur musik påverkar kroppens endotelfunktion. Endotelfunktionen bildar slemhinnorna på blodcellerna; ju bättre endotelfunktionen fungerar, desto friskare är kärlsystemet.

Under studien lät de deltagarna lyssna på både glad musik och musik som skulle framkalla ångest. Deltagarna tittade också på en video som skulle få dem att skratta och en annan som skulle få dem att känna sig avslappnade. Sedan mätte de den flödesmedierade dilatationen (FMD), som mäter endotelets funktion. De fann att den glada musiken höjde FMD med 26 procent, vilket var högre än allt annat. Skrattet fick den att stiga med 19 procent, medan det var en 11-procentig ökning för avslappningsvideon.

Slutsatsen är att glad musik kan vara bra för ditt hjärta, dina vener och dina blodkärl. Så låt ingen ge dig en känga för att du fortfarande gillar “Happy” av Pharrell Williams; du försöker bara vara hälsosam.

6. Det hjälper till med kost och motion

Goda nyheter för dem som försöker gå ner i vikt: ett sätt att hålla kalorinivån nere och ge dig en fördel när du tränar kan vara att lyssna på rätt musik.

För att se hur musik kan påverka matvanor tog två forskare från Cornell University över en Hardee’s snabbmatsrestaurang. De gav halva restaurangen en makeover för att få den att se ut som en finrestaurang, vilket innebar att de spelade långsam jazzmusik, medan den andra halvan av restaurangen fick se ut som en vanlig Hardee’s. Forskarna trodde ursprungligen att människorna i finrestaurangen skulle äta mer eftersom de skulle stanna kvar längre och kanske vara uttråkade. De fann dock att människorna i det fina matområdet faktiskt åt mindre och njöt mer av sin mat. Detta innebär att om du vill äta mindre och njuta mer av maten kan du helt enkelt sätta på långsam, mjuk musik medan du äter.

Musik hjälper inte bara vid bantning, utan är också otroligt bra när det gäller träning. Ett antal studier har gjorts om sambanden mellan musik och träning. Vissa resultat drar slutsatsen att musik hjälper människor att ignorera trötthet och smärta, förbättrar humöret, ökar uthålligheten och kan även hjälpa till med ämnesomsättningens effektivitet. När det gäller att välja vilken musik som är bäst för träning är det viktigt att hålla det personligt. Låtar som väcker minnen är till exempel användbara. Om du dessutom kan identifiera dig med sångarens åsikt eller känsloläge kan det vara otroligt fördelaktigt. Det handlar inte om att välja låtar som är snabba eller i högt tempo, utan om att välja låtar som får dig att röra på dig.

5. Det hjälper strokedrabbade personer

En studie från Helsingfors universitet undersökte patienter som just hade drabbats av en stroke och som höll på att återhämta sig. De tilldelade patienterna slumpmässigt vad de skulle lyssna på under några timmar varje dag: musik, ljudböcker eller ingenting alls. Forskarna fann att jämfört med de patienter som lyssnade på ljudböcker eller ingenting, fick de personer som lyssnade på musik sitt verbala minne och sin fokuserade uppmärksamhet att återhämta sig bättre. Dessutom var deras uppträdande mer positivt och de var mindre förvirrade.

Ett annat intressant resultat i studien är att när det gällde det verbala minnet förbättrades 60 procent av gruppen som lyssnade på musik efter tre månader, medan gruppen som lyssnade på ljudböcker bara såg en förbättring på cirka 19 procent. Läkarna anser att ord inte räcker för att hjälpa, men ord med musik kan vara otroligt fördelaktigt för att hjälpa till att reparera hjärnan.

4. Det hjälper till med barns utveckling

Redan i unga år kan barn få hjälp av musik. En studie från York University i Toronto i Kanada visade att efter bara en månads musiklektioner visade 90 procent av 24 deltagare som var mellan fyra och sex år gamla att de hade förbättrat sin verbala intelligens. I en annan studie från Harvard University konstaterades det att genom att träna barn i musik hjälper det också till med utvecklingen av auditiv diskriminering, finmotorik, ordförråd och icke-verbalt resonemang.

Faktum är att musikträning till och med har visat sig hjälpa barn som ännu inte kan gå eller prata. En studie vid McMaster University i Hamilton, Kanada, visade att ettåriga barn som deltar i musiklektioner med sina föräldrar ler mer, kommunicerar bättre och visar tidigare och mer sofistikerade hjärnreaktioner på musik.

3. Det håller ditt sinne skarpt

För vissa personer som tog musiklektioner som barn kan det ha känts som en plågsam prövning och slöseri med tid. Den goda nyheten är att om du var en av dessa personer, eller om du är någon som för närvarande tvingar ett barn att lära sig spela ett instrument, kan träningen ha långsiktiga positiva effekter på den mänskliga hjärnan. En studie från Northwestern University visade att ju mer musikalisk träning någon fick som barn, desto skarpare var hans eller hennes hjärna som äldre vuxen. För studien tog man en grupp på 44 vuxna mellan 55 och 76 år som hade studerat musik mellan fyra och 14 års ålder, men som hade slutat och inte spelat på minst 40 år.

Forskarna registrerade deltagarnas hjärnaktivitet i det område i hjärnan där ljud bearbetas och de fann att deltagarna med mer musikalisk träning reagerade snabbare på tal. Även om det är viktigt att påpeka att det bara var ungefär en millisekund snabbare och det kanske inte låter så mycket, men hjärnan är ett vasst verktyg och den är känslig för timing. Om en millisekund sammanställs över miljontals neuroner kan det få drastiska effekter på äldre människors liv.
Forskarna tror att studien förhoppningsvis kommer att uppmuntra till mer musikalisk träning för barn och den kommer också att motivera att föräldrar skickar sina barn ut ur huset för musiklektioner några timmar varje vecka.

2. Det minskar smärta

Forskare vid Pain Research Center vid University of Utah fann att om människor aktivt lyssnar på musik som de tycker om kan de minska akut smärta. Denna typ av smärta skulle kännas i situationer som efter en operation eller hos tandläkaren.

I studien gav de deltagarna en elchock och fann att när de lyssnade på musik minskade smärtnivåerna med 17 procent. Det var dubbelt så effektivt för personer som har hög ångest. Anledningen till att musik minskar smärta är att många av de banor i hjärnan som bearbetar musik är samma som bearbetar smärta. Så när du lyssnar på musik som du tycker om kommer det att skapa känslomässiga reaktioner som konkurrerar med smärtan, vilket innebär att det finns färre resurser för kroppen att beräkna smärtan.

1. Det förbättrar immunförsvaret

Forskare vid McGill University i Montreal, Kanada, tittade på 400 artiklar om musik och neurovetenskap. De fann bland annat att musik kan hjälpa kroppens immunförsvar. De fann bevis för att när människor lyssnar på musik har deras kropp en ökning av immunglobulin A, som är en antikropp som spelar en viktig roll i slemhinnorna. Immunoglobulin A är också en naturlig mördarcellsräkning, vilket är celler som attackerar bakterier och bakterier som invaderar.

I huvudsak innebär detta att bara genom att lyssna på Taylor Swift kan du förbättra ditt immunförsvar och hålla dig frisk. Varsågod och använd det som en ursäkt om du någonsin känner för att skaka av dig det.

Lämna en kommentar