5 enkla julpyssel för barn och familj

Så har december äntligen anlänt och tillsammans med det kommer även allt julstök! Nu ska det dekoreras och det ska bakas och massor av god mat ska lagas. Det blir knappt att man hinner sätta sig ner igen innan nyår.

Har du dessutom barn så ska de så klart också underhållas, och det kan kanske kännas lättare sagt än gjort ibland. Det är här julpysslet kommer in! Läs vidare för massor av tips på de bästa julpyssel för barn!

1. Gör din egen snöglob

Det finns nog få människor i världen som inte uppskattar en mysig snöglob. Som en extra bonus så passar de även perfekt att ge bort i julklapp. Och de är faktiskt lättare att tillverka än vad man kan tro!

Allt du behöver är en tom burk, någon rolig figur och lite konstsnö att fylla din glob med. Häll i konstsnön inuti burken och limma fast figuren i locket. Använd gärna limpistol för att se till att den sitter fast ordentligt och inte ramlar av.

För att sedan skapa den härliga effekten av snö som långsamt faller så häll också i destillerat vatten blandat med ca 1 tsk glycerin. Limma sedan fast locket med limpistol och se till att det har torkat ordentligt innan du vänder på den.

2. Gör en egen islykta

Nu när det bara blir mörkare och mörkare så behöver man ta tillvara på det lilla ljus som finns. Ett bra sätt att lysa upp i vintermörkret är med några fina lyktor och du kan enkelt skapa egna av is.

Det enda du behöver är två burkar eller hinkar, en stor och en mindre. Fyll den stora med vatten och sänk ner den lilla inuti den stora. Fyll den gärna med stenar eller något annat tungt så att den inte flyter upp igen.

Ställ sedan ut den tills den har stelnat, detta kan ta ett par timmar beroende på hur kallt det är. När den sedan har stelnat så är det dags att ta bort hinkarna. Om de sitter fast så testa att hälla lite varmt vatten på utsidan av den stora hinken och insidan av den lilla hinken så ska de släppa.

Sedan är det bara att sätta i värmeljus eller marschaller i hålet där den lilla hinken suttit så har du en fin ljuslykta.

Du kan dessutom göra det ännu finare genom att lägga i grankvistar, rönnbär och frukter eller annat fint i vattnet innan det har hunnit frysa. 

3. Gör egna smällkarameller

Ännu ett enkelt julpyssel för barn, och även en klassiker om passar även de minsta! Det enda du behöver är en toarulle, inslagspapper, klistermärken eller tejp och snöre. Ja, och något att fylla dina smällkarameller med också om du vill det. Godis och annat smått och gott är alltid en lyckad fyllning.

Rulla in toarullen i inslagspappret och tejpa eller sätt fast ett klistermärke så att det sitter fast ordentligt. Se till att det finns gott om papper som går ut över sidorna på toarullen, det är här som vi sedan kommer att stänga smällkaramellen. Här kan du också välja om du vill klippa fransar på sidorna eller om du vill behålla sidorna hela. Sedan vrider du helt enkelt pappret på sidorna så att rullen stängs. Om du väljer att fylla dina smällkarameller med godis så lägg i dem innan du har rullat ihop båda sidorna. 

Sedan tar du en bit snöre och knyter runt ändarna på smällkaramellen. Detta hjälper den att hålla ihop än bättre och om du använder samma snöre på båda ändarna så kan du använda den sen att hänga upp smällkaramellen, till exempel i granen eller liknande.

4. Gör eget julklappspapper

Detta kommer att bli lika uppskattat som innehållet! Att göra eget julklappspapper är heller inte så svårt.

Köp färdigt kraftpapper eller liknande och använd sedan stämplar att stämpla olika mönster på pappret. Känner du dig riktigt händig så funkar det också jättebra att måla på pappret eller kanske dekorera med juliga klistermärken. Bara fantasin sätter gränserna!

5. Glöm inte julkorten!

Till och med i dagens digitala värld så är det ändå fint att få ett gammalt hederligt julkort i brevlådan också. Och det blir ju så mycket mysigare och mer personligt när man har gjort detta kortet helt själv.

Även här är det bara din fantasi som sätter gränserna och det finns massor av olika varianter att välja på. Varför inte rita fina motiv på korten eller använda stämplar?

Eller så kan du klippa ut fina mönster i olikfärgade papper och limma på dem på korten. Det funkar det också. Stäng sedan kuvertet med ett klassiskt lacksigill.

Slutligen

Det krävs inte mycket för att göra fint julpyssel för barn hemma och precis som med det mesta så är det bara din fantasi som sätter gränserna. Det mesta som du behöver för dessa julpyssel är sådant som du redan har liggande hemma; målarfärg, tuschpennor, klistermärken, inslagspapper, glitter och så vidare.

Detta är också något som kan hålla de små händerna sysselsatta i timmar. Så det passar perfekt om du har något annat som du behöver pyssla med under tiden. Eller varför inte slå dig ner i soffan och vila lite innan allt stök drar igång igen.

God jul!

Lämna en kommentar