Våra 5 bästa tips för ett riktigt mysigt Luciafirande!

Lucia är en av de högtider som vi i Sverige har firat under väldigt lång tid och många skulle nog anse att det inte är jul utan ett riktigt Luciafirande.

Många blir inbjudna till att titta på barn och barnbarn i skolan när de framför sina luciatåg. Andra kanske myser hemma i soffan och tittar på ett luciatåg på tv. Ytterligare några kanske till och med tar sig till en kyrka och tittar på ett luciatåg där. Oavsett vad ni i familjen gör så har vi 5 tips för att göra lucia lite mer speciellt.

Hur började vi egentligen fira Lucia från början?

Men Luciafirande har faktiskt inte alltid sett ut så som det gör idag. Från början sågs det som årets längsta natt där magi och demoner härjade. Därför brukade man sitta uppe, det som vi kallar “lussevaka” för att se till att allt stod rätt till.

Ungdomarna brukade däremot ta tillfället i akt att gå från hus till hus och sjunga sånger i hopp om att bli belönade med gåvor och pengar. Att klä upp sig så som vi gör idag är däremot en relativt ny tradition.

Luciafirandet är här i Sverige en väldigt svensk tradition som med tiden har spridit sig över de övriga nordiska länderna och i vissa fall till och med längre än så till Italien och till och med ända till USA.

Så hur kan man förbereda sig för Lucia då?

Man brukar säga att Lucia, tillsammans med första advent räknas som det officiella avstampet inför julen. Har du inte redan börjat med pyntet så är det god tid att sätta gång.

Detta betyder så klart inte att du nödvändigtvis behöver smälla upp julgranen direkt, men beroende på hur du brukar dekorera runt jul så kan du i alla fall börja mjukstarta lite. Sätt upp lite julstjärnor och några ljusstakar lite här och var.

Hur du dekorerar beror självklart väldigt mycket på din personliga smak. Även om du inte gillar att dekorera så mycket så kan även litegrann räcka ganska långt.

Dags för julbak och julstök!

Utöver Luciatåget så är väl ändå lussebullar och pepparkakor en av de där sakerna som verkligen hör Lucia till. För vad är egentligen ett Luciafirande utan en härlig lussekatt att mumsa på? Nej, just det. Det första tipset är därmed också att få igång ett riktigt julbak!

Har du dessutom barn så är det väl ändå nästan garanterat att det finns åtminstone ett par händer som är redo att hjälpa till med bakandet och det absolut nödvändiga provsmakandet av degen. Både pepparkakor och lussebullar kan hålla de där små händerna sysselsätta i timmar medan du själv kanske pysslar med annat. Prova jättepepparkakor i år, eller kanske satsa på ett Pippi Långstrump-kit för hela familjen.

Utöver klassikerna så finns det självklart också en hel del annat gott som man kan prova på inför Lucia också. Oroa dig inte gör midjemåttet, ibland måste man faktiskt kunna unna sig själv lite och julen är till för just det!

Glöm inte julgodiset!

Utöver de klassiska lussebullarna och pepparkakorna så finns det så klart en hel del annat julgodis som ska tillverkas. Luciatips nummer 2, underskatta inte klassiska Mozartkulor, marsipangrisar, mintkyssar och annat som ska få upp blodsockret och ge energi ända fram till jul.

Även här passar det perfekt att låta barnen hjälpa till med stökandet. Fast se till att själv ta hand om knäcken och allt annat som kräver het sockermassa. Eller lämna det godistillverkandet till de lite äldre barnen.

Någonting att dricka

Glögg brukar väl ändå vara den första dryck som kommer till åtanke när man tänker på jul eller Lucia. Även här finns det många olika varianter att prova på. Varför inte testa en ny spännande blandning för omväxlings skull?

Det finns gott om recept att välja och vraka ibland, men om du inte vill laga själv så finns det så klart också en massa olika färdiga varianter att välja bland också. Här finns även alkoholfria varianter för både de lite yngre och de som helt enkelt inte vill dricka. Om du verkligen vill ta lucia- och julfirandet på allvar, då kan du anordna en liten glöggfest för familj och vänner.

Gillar man inte glögg så finns det ju så klart också julmust. Känns det som att du behöver en liten uppiggare i vintermörkret så går det så klart också ypperligt med en härlig kopp kaffe också.

Förberedelser inför Luciatåget

Ska dina barn eller barnbarn eller kanske till och med du själv deltaga i ett Luciatåg så krävs det så klart vissa förberedelser där också.

Nästa tips gäller såklart just dessa förberedelser. Förbered i tid så att ni kan alla julsångerna som ska sjungas. Har ni slut på förslag så kan ni spana in det här sånghäftet.

Sedan ska det förberedas med Lucialinne, glitter och ljuskronor, eller dräkt till stjärngossar, tomtenissar och pepparkaksgubbar och gummor. Nästa tips innebär ju då såklart: vänta inte för länge! Framförallt barnstorlekar har en tendens att försvinna snabbt från affärerna!

För det mesta finns allt som behövs redan tillgängligt till köp och redo att användas nästan överallt redan innan december ens har hunnit dra igång. Är du däremot sådan som föredrar att fixa själv så kan det vara en bra idé att sätta igång i så god tid som möjligt så att du är redo i tid för Lucia.

Slutligen

Lucia brukar ju kallas den officiella avsparken i nedräkningen till jul. Detta är något man gjort i många tider häruppe i norr. Förr i tiden brukade man räkna Lucia som den dagen då alla förberedelser och jobb inför jul skulle vara klara och julgrisen skulle vara slaktad.

Nu för tiden är det kanske snarare tvärtom. Men oavsett om ditt Luciafirande är mer gammaldags eller åt det mer moderna hållet så passar ändå Lucia som en bra dag att ta en liten paus mitt i stöket innan man börjar dra in julgranen och laga all mat som ska vara redo inför jul. Så ett sista tips innan du sätter igång med julstöket – har du mycket att göra, ta in förstärkning i form av familjen, eller fuska och köp en del saker “ready to go” så kan du lägga mer tid på luciamys!

Oavsett om du tittar på barnen eller barnbarnen, eller någon annan, kanske du till och med deltar själv. Så ta en stund att sitta ner och smaska på en smarrig lussebulle, eller två. Och njut ett glas glögg eller julmust, innan allt stökande drar igång igen. För som vi alla vet så kommer det inte vara många fler sådana stunder i år innan julen är över!

Lämna en kommentar