Sparka igång julen med glöggfest! Våra 6 bästa tips för en mysig fest med glöggtema!

I samband med att december börjar även det stora racet mot julen, med allt vad det innebär. Nu kan vi med viss skräckblandad förtjusning se fram emot veckor med julstök! Lussebullar och pepparkakor ska bakas, julgodis ska tillverkas, julskinkan ska kokas och det tillsammans med all annan julmat som ska vara redo inför julafton.

För att orka ända fram till jul så krävs det att man får en liten paus då och då, och vad passar då bättre än en glöggfest? Här kommer våra bästa tips!

1. När? Jo, vad passar bättre än lucia?

Vissa brukar säga att julen officiellt startar med Lucia, men de flesta idag kan nog hålla med om att den börjar redan innan det. I vissa fall verkar den dra igång redan i juni, men riktigt så ivriga är nog inte de flesta.

Letar man efter en ursäkt att anordna sin glöggfest så vad passar egentligen bättre än Lucia? Tillsammans med luciatåg, lussebullar och pepparkaksgubbar så finns det nog få drycker som passar bättre än ett glas glögg. Ja, det skulle väl vara julmust eller en kopp kaffe då.

Och självklart ska man väl få smutta på det istället om man tillhör den grupp människor som aldrig riktigt fattat tycke för just glögg. För lite mindre barn så kan man också byta ut kaffekoppen mot barnkaffe, det vill säga; en kopp varm choklad.

Skulle det vara så att folk inte har tid med en glöggfest runt Lucia då de är fullt upptagna med att följa barn och barnbarn till deras luciatåg så går det så klart att välja ett annat datum som passar bättre istället. Kanske något i början av månaden innan allt stök går överstyr. Eller varför inte veckan innan jul som en belöning för att du överlevt julstöket upp till denna punkt? Det om något är värt att fira.

2. Var ska man då hålla hus?

Kanske en av de enklare frågorna att svara på. Förvisso kan en glöggfest vara precis så stor du vill med hur mycket folk som helst. Men det vanligaste är väl ändå att man bara samlar de närmaste och myser lite tillsammans?

I sådana fall så funkar det ju alldeles utmärkt att hålla sin glöggfest hemma i kök eller vardagsrum där man känner att det passar bäst. Är festen större eller om det är för företaget så kan man ju givetvis också hyra en lokal att hålla festen i.

3. Något gott att mumsa på tillsammans med glöggen

Kanske framförallt om din glögg innehåller alkohol så kan det vara en bra idé att ha något att äta till. Det finns ju annars alltid en risk att all utmattning från julstöket blandat med alkoholen leder till att alla tar sig en tupplur. Det kan ju i och för sig vara skönt för grannarna att det äntligen blev tyst en stund. Men det känns lite som ett slöseri av en bra fest.

Så vad ska man äta då? Behöver jag verkligen tala om för dig vad svenskar äter till jul? Det kan ju förvisso bero lite på vad för slags fest du anordnar och vilken tid på dygnet den äger rum. Men det här är ju trots allt lite av en smaksak.

Om du inte satsar på en full middag med uppdukat julbord, med allt vad det innebär, så varför inte njuta av en härlig fika med en massa smått och gott att välja på? Ett par härliga julmackor med klassiska vörtbröd och saftig julskinka, eller en och annan pepparkaka och lussebulle.

Och du? Inte glömmer du väl julgodiset?

4. Kanske viktigast av allt, glöm inte glöggen gör Guds skull!

Men denna talar väl för sig självt. Det är ju trots allt en glöggfest vi arrangerar här, eller hur? Idag finns det trots allt många olika sorters glögg och blandningar att välja på. Känner du dig äventyrslysten så varför inte prova något nytt som chokladglögg?

Som vanligt är det en bra idé att servera alkoholfria varianter bredvid den vanliga glöggen för de som inte kan eller vill dricka. Detta är en framförallt bra idé om barn närvarar på festen.

Finns det gäster som inte gillar glögg (men ändå envisas med att gå på en glöggfest?) så kan man så klart också servera julmust, julöl, kaffe och varm choklad också. En relativt snabb Google-sökning kan lätt ge dig tips och råd för hur du sätter en extra julig spinn på det gamla vanliga kaffet och chokladen så att de passar perfekt till festen.

Skydda bordet från spill med en duk som är enkel att torka av! Glöm heller inte muggar, servetter och glöggslevarna!

5. Sjung tills grannarna ringer polisen!

Detta lär ju garanterat inträffa så snart alkoholen har börjat göra sitt. Men det finns inget som säger att man inte kan sjunga julsånger även i nyktert tillstånd. Och detta är så klart något som alla kan delta i, från farmor till lilla Fido.

Har du glömt bort texten till “Last Christmas” eller har du allmän idétorka när det gäller julsånger? Då kan du enkelt hitta glöggsånger och färdiga glögghäften här att enkelt ladda ner och ha redo inför festen.

Går ju självklart även alldeles utmärkt att använda även när du står själv i köket och bakar pepparkakor i dagarna upp till jul om du föredrar det. Och du, glöm inte tomteluvan!

6. Njut av lugnet i stormens öga!

Som vi nämnde tidigare så är detta menat att vara en liten paus mitt i allt julstökande. Så inte ska du behöva göra det så komplicerat.

Så snart glöggen och julmusten har börjat flöda så brukar det flyta på ganska bra av sig självt ändå. Ta en stund att bara sitta ner och njuta av varandras sällskap och glömma bort all stress och press ett tag. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

God jul!

Lämna en kommentar