Allt om alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas den 14 februari. Dagen så som vi känner igen den idag kommer av amerikanska seder. Men den har sitt första ursprung från medeltida England och Frankrike för att uppmärksamma helgonet sankt Valentin, där vi också får förklaringen till alla hjärtans dags namn på engelska: Valentine’s day. I den här artikeln får du veta mer om varför och hur vi firar den.

Historia

För att ta reda på varför vi firar denna dag måste vi gå tillbaka till 400-talet där den katolska kyrkan började traditionen med att fira helgonet Valentinus den 14 februari. Kring den här tiden fanns ett flertal martyrer vid namn Valentin dokumenterade. Därför är det svårt att veta exakt vem av dessa som helgonet Valentinus var. Enligt en medeltida legend så ska Sankt Valentinus ha gett tillbaka synen till sin fångvaktares dotter.

Idag kopplar vi alla hjärtans dag till romantik. Den traditionen kommer också från medeltiden. Från England, Skottland samt norra Frankrike där man parade ihop ungdomar genom lottning inför sommarens festligheter. Det gjorde att unga killar och tjejer funderade på vem som skulle bli deras Valentin. I England på 1300-talet blev Valentindagen en fest för ungdomar och det var först då som helgonet blev kopplat till romantik och man började med romantiska seder som att skriva brev och dikter till sin käresta. Det dröjde fram till 1800-talet som man började trycka särskilda Valentinkort.

Glöm inte: Skicka en blombukett till den du älskar!

Så firar vi idag

Alla hjärtans dag hade först sitt starkaste fäste i engelsktalande länder och det dröjde fram till 1960-talet som vi i Sverige började fira dagen i större utsträckning. Handeln började att lansera dagen för att få igång handelsmarknaden igen efter jul. Fast då på skottdagen eftersom skottdagen har en tradition för kvinnor att ge en present till den man de älskar. Året därpå tog de efter den amerikanska traditionen med att fira dagen den 14 februari.

Men det dröjde fram till 1985 som dagen blev markerad i kalendern och tog mer fart främst i skolorna runt om i landet på 1990-talet.

Idag så använder vi alla hjärtans dag att uttrycka uppskattning och kärlek till dem vi älskar. Det behöver inte vara romantiska partners utan det kan också vara vår familj och vänner. Det gör vi främst med gåvor i form av blommor, godis och meddelanden. Det är också vanligt att man går ut och äter på restaurang eller hemmavid.

Den allra populäraste gåvan att ge på alla hjärtans dag är rosen. År 2012 såldes över 4 miljoner rosor kring alla hjärtans dag.

Lämna en kommentar