Fixa din egen julkalender eller välj en av våra 6 favoriter!

Med julen runt huset så är adventskalendern en ganska självklar klassiker som uppskattas av både ung och gammal. Chokladkalendrar i all ära, men vore det inte lite kul att prova något nytt? Varför inte fixa din egen julkalender i år? Att göra en egen julkalender är faktiskt inte så svårt.

Det är i alla fall inte svårare än vad du gör det. Och den kommer garanterat att uppskattas av mottagaren, oavsett om det är barn, käresta eller du själv. Men var ska man börja någonstans då? Läs vidare så ska vi ge dig våra bästa tips!

Är pyssel och DIY inte riktigt din grej, så finner du även våra sex favoritjulkalendrar lite längre ner.

Vem är kalendern till?

Innan vi drar igång med själva tillverkandet så kan det kanske vara en bra idé att fundera över vem den här julkalendern ska vara till. Det låter kanske som en självklarhet, men när man är mitt i julstökandet så är det lätt att missa de små detaljerna som skiljer en bra julkalender från en toppen-kalender.

Oavsett om det gäller barn eller vuxen så kan det vara smart att fundera lite extra över vad personen har för hobby eller intressen. Vad gör hen om dagarna? Har de några drömmar eller fantasier? Detta kan du använda till inspiration för både kalendern i sig, framförallt om du känner dig extra händig, men framförallt presenterna som du fyller den med.

Hitta inspiration från hobbies och intressen

Är lilltjejen hästtokig? Ja, men varför inte ta en sväng till ridbutiken och shoppa nya borstar eller andra hästgrejor? Eller varför inte ett presentkort på en mysig ridtur?

Gillar sambon bilar? Att köpa en hel bil och dela den i 24 bitar är kanske lite onödigt mycket jobb och krångel, men varför inte köpa någon upplevelse där han får testa hur det känns att sitta bakom ratten på en Lamborghini eller Ferrari?

Gillar mormor sin whisky? Fyll i så fall kalendern med en massa whiskysamples, och kanske en och annan whiskyprovning?

Oavsett vad personen har för intressen, försök att skräddarsy julkalendern efter detta så kommer det här bli en mycket genomtänkt och omtänksam present.

Tänk utanför ramarna!

När du fixar din egen julkalender så behöver du inte hålla dig till ett genomgående tema genom hela kalendern. Varför inte mixa och matcha med lite olika innehåll? Detta gör det så klart också så mycket mer spännande när man öppnar varje lucka då man aldrig riktigt kan vara säker på vad som döljer sig där bakom. Är det några godisbitar, en trisslott eller kanske en ny parfym?

Här bör tilläggas också att man faktiskt inte behöver spendera så fasligt mycket pengar på att göra en härlig och uppskattad julkalender. Faktum är att du kan komma riktigt långt utan att spendera mer än några tior per dag.

Dags att skapa själva julkalendern

Nu när du äntligen har alla 24 överraskningar så är det dags att skapa själva kalendern. Även här är det egentligen bara din fantasi som sätter gränserna och den kan vara precis så avancerad som du känner för.

På den enklare änden så kan du, beroende på presenternas storlek förstås, lägga dem i små fina kuvert eller slå in dem till små paket med olika nummer på. Är du sådan som drar in julgranen innan december ens har hunnit börja så kan du hänga de små paketen i granen bland all dekoration. Eller varför inte bara ta in en (eller flera) fin grankvist att dekorera med som du sedan hänger presenterna på?

Det går också relativt lätt att skapa en kalender i en enkel låda där du delar upp allt i mindre lådor eller kartongbitar. Sedan kan du skära ut luckor i locket eller lämna dem så som de är och dekorera.

Är du lite mer händig så kan en enkel internetsökning ge dig både förslag på adventskalendrar i tyg eller annat som du kan bygga själv.

Våra 6 favoritjulkalendrar du kan köpa nu!

Inte ska du bli utan bara för att du har tummen mitt i handen eller inte riktigt har tid eller vilja till en massa pyssel. Varför göra det själv när man kan köpa färdigt, säger du? Say no more! Här kommer våra 6 favoritadventskalendrar med något för alla!

1. Den klassiska chokladkalendern

Nej, man ska inte underskatta en gammal klassiker! Och vem tackar nej till en god bit choklad varje dag inför jul? Man måste ju få lite omväxling från alla lussebullar och pepparkakor, om inte annat.

Du hittar din egen chokladkalender här.

2. En adventskalender för karlakarlen

Kalendern för mannen i ditt liv som är väldigt mån om att bara använda prylar riktade åt män. Visst gillar han att njuta i badet med en och annan badbomb, men BARA badbomber för män!

Snappa upp årets manligaste adventskalender här.

3. Gör din egen ölkalender

Börjar allt detta pysslande göra dig lite törstig? Då är detta kalendern för dig! Fyll den med 24 olika öler som du lätt kan plocka upp på Systemet. Blanda gärna favoriterna med några nya varianter. Vem vet, kanske hittar du någon ny favorit?

Kalendern för den törstiga finner du här.

4. En kalender för skönhet

På andra sidan av macho-stocken finner vi kalendern för den som gillar kosmetik. Kanske för lilltjejen eller killen som fantiserar om en framtid som makeup-artist eller Youtube-kändis, eller varför inte den vuxne som gärna fyller sminklådan med lite nya prylar? Du hittar den här.

Eller varför inte en kalender med badbomber och annat mysigt för badet?

5. Julkalender för den viktigaste personen i ditt liv

Säg inte att du glömde bort lilla Fido eller Figaro? Klart att husdjuret också ska ha sin egen lilla kalender att fira in julen med! Fylld med nya godsaker varje dag som visar din lilla älskling all den uppskattning hon eller han förtjänar.

Du hittar versionen för kissen här och versionen för vovven här.

6. Julkalendern för familjens Grinch

När det gäller julen så verkar det alltid finnas någon som har svårare att komma in i julstämningen än alla andra. Men det betyder ju inte att denne Grinch ska bli helt bortglömd heller? Ge dem deras alldeles egen anti-adventskalender full av olyckskakor med bittra och negativa budskap som passar även den buttraste av Grinchar.

Du hittar den här!

Slutligen

Adventskalendern måste nog vara ett av de första tecknen på att julen är på väg i början av december tillsammans med alla pepparkakor och lussebullar. Vare sig du väljer att fixa din egen julkalender eller om du väljer att köpa en, eller två eller tio, så är det nog en av de jultraditioner som ändå uppskattas av alla.

Dessutom gör de det så mycket lättare att ta sig igenom allt stök och julstress när man vet att man får en liten överraskning varje dag. Det är en sån enkel grej som faktiskt gör en ganska avsevärd skillnad i slutändan. God jul i förväg!

Lämna en kommentar