Så kom Halloween till Sverige och så firas högtiden idag

Den 31 oktober varje år infaller högtiden Halloween. De allra flesta har hört talas om högtiden, en del firar den men väldigt få vet om hur Halloween egentligen tog sig till Sverige och när det blev en etablerad högtid. Många blandar ihop Halloween med Allahelgonadagen vilket är två separata högtider och har inget annat gemensamt än att de infaller kort efter varandra.

Allt började på Irland och delar av Skottland är man den 31 oktober firade den keltiska högtiden Samhain. Samhain var en högtid som visade på att skördesäsongen hade nått sitt slut och att vinterhalvåret tog vid. Kelterna hade en tro på att när skördesäsongen var slut och jorden fick vara ifred så kunde de döda återvända till jorden och sin vila. Denna tradition är flera tusen år gammal.

Under 1800-talet emigrerade flera miljoner irländare till USA och tog med sig traditionen kring högtiden Samhain och Halloween. Dock var det inte förrän en bit in på 1900-talet som högtiden började få fäste bland amerikanerna och det började göras offentliga firanden i form av olika parader och karnevaler. Runt 1950-talet är högtiden väletablerad i USA och räknas som en av de största helgerna. Högtiden Halloween är barnens högtid och trick or treat har fått genomslag.

Halloween kommer till Sverige

Det är även under 50-talet och 60-talet som man kan se de första spåren av högtiden i Sverige. I början är det dock små och familjära firanden och det ska dröja till början av 90-talet innan högtiden börjar etablera sig på riktigt i landet. Det är nämligen då som svensk media börjar uppmärksamma fenomenet. Ytterligare några år senare beslutar Svenska Köpmannaförbundet att Halloween ska uppmärksammas ytterligare och befästas som en riktig högtid i Sverige, detta främst för att gynna den svenska detaljhandeln som numera omsätter runt en miljard kronor varje år på just denna högtid.

Numera är Halloween en festhögtid för alla åldrar och det arrangeras fester på privat och offentligt. Festerna är arrangerande maskerader där det gäller att klä ut sig. Traditionen är även utspridd och festandet kan hålla i sig från slutet av oktober och en bit in i november. Även festlokalen är ofta pyntad från golv till tak och har ett genomgående tema på skräck, spöken och övernaturliga krafter. Barnen firar fortfarande sin Halloween genom att klä ut sig och knacka dörr i grannskapet. Dörrknackningen är en jakt på godis och får de inte napp får de boende vara beredd på att utsättas för ett bus. Bus eller godis är den svenska varianten av trick or treat och genomförs den 31 oktober varje år.

Läs mer:
7 tips för bästa Halloweenfesten!
Bästa halloweenkostymerna under 500 kr

Lämna en kommentar