Hejarramsor och mästerskapslåtar

Vissa sånger och melodier kommer för evigt att vara förknippade med sport. Inför seriepremiärer eller mästerskap av olika storlek är det inte ovanligt att låtar som E-Types ”Campione 2000” eller Markoolios ”Mera mål” spelas mer frekvent. Så här inför sommaren, och framför allt kommande sportevent, kan det vara roligt att fräscha upp minnet med gamla sköna ramsor och sportsånger. Kanske kan man till och med få upp ögonen för nya favoriter. 

Musik ger sport en extra dimension

Musik är en stor del av många sportupplevelser. Det kan spelas musik under halvtidsshower, höras sånger från hejaklackar eller spelas musik ur högtalare i pauser. Även i sporter där tystnad är viktigt, till exempel i tennis, är det mycket liv och ljud mellan poängen. 

Syftet med musiken är att höja stämningen och göra upplevelsen ännu lite bättre. Det är precis som betting. Betting på sport finns till för att öka spänningen och ge matchen eller tävlingen en extra dimension. I dag är betting nästan lika enkelt som spela musik. Det finns inget krångel med registrering på casinot, vare sig det rör sig om LeoVegas, Betsson eller någon annan spelsajt. Inloggning sker smidigt med BankID, betalningsmetoderna är i regel snabbare och det är ett säkert alternativ. Sen ska man givetvis försöka pricka in rätt odds, men det är en del av spänningen. 

Fotbollslåtarna dominerar

Det är lätt att tro att alla sportlåtar handlar om fotboll men det stämmer inte riktigt. Andra sporter har sina officiella låtar. Inför curling-VM 2023 var det till exempel Alva Brodins låt ”One of Kind” som var den officiella VM-låten.

Med det sagt är det trots allt fotbollslåtarna som de flesta minns. Kanske är det för att fotboll är Sveriges mest populära sport, eller för att det ofta är stora artister som har framfört låtarna. För svensk del har låtar som ”Gräver guld i USA”, ”Vi ska till VM” och ”Explodera” skrivit in sig i musikhistorien. I år kan vi lägga till Miss Lis ”Våran sång” på listan. Det är nämligen den officiella låten för damernas fotbolls-VM 2023.

Ännu mer kända fotbollslåtar är de officiella UEFA och FIFA-låtarna. Ricky Martins ”La Copa de la Vida” och Shakiras ”Waka Waka” blev både VM-hits och sommarplågor. Och om Danmark råkar vinna över Sverige i någon sport hörs ofta ”Vi er røde, vi er hvide” skrålas av de danska supportrarna. 

Alla dessa hejarramsor 

Det är inte bara officiella låtar som sjungs inför, under och efter en sporthändelse. Det finns gott om andra publikfavoriter. The White Stripes ”Seven Nation Army” är en klassiker i publikhaven, även om publiken inte sjunger med i texten utan mest stampar och klappar i takt. 

Utöver dem finns klassiska hejarramsor. Vissa passar lite överallt medan andar är klubbspecifika. IFK Göteborgs supportrar kan sannolikt ”Alla heter Glenn!” bättre än nationalsången. Elfsborgsupportrar har ramsan ”Vi är gulsvarta Elfsborg” och Djurgården ”Forza Djurgården”. Mer allmänna ramsor är ”Sassa brassa mandelmassa”, ”Heja *valfritt lag/stad/land*, friskt humör” och ”Öka takten, sista kvarten *valfritt lag*”. 

Det finns gott om ramsor och låtar som direkt för tankarna till sport och mästerskap. De är peppande, glada och ser till att stämningen är i topp – oavsett om man är på en stor arena, framför teven eller vid byaplanen.

Lämna en kommentar