Låtar med anknytning till spelande

För många är spelindustrin någonting som blivit stort de senaste åren, men faktum är att den varit stark i flera decennier. Genom åren har i sin tur artister sjungit om spelande. Idag kikar vi närmare på låtar som hämtat sin inspiration från just spelvärlden.

 

Det finns någonting med speluniversumet som stimulerar textförfattare. Det rör sig troligtvis inte om alla casinon på nätet utan snarare spelhallarna där insatserna är som högst. Kanske kommer du ut därifrån med mer än du hade när du gick in, kanske går spelandet horribelt och du försätts i en väldigt svår sits. Spelhallen rymmer också plats för möten med, säg, ett spännande kärleksintresse.

Luck be a Lady – Frank Sinatra

Den legendariske jazz-artisten Frank Sinatra sjöng ofta om sökandet efter kärlek och relationer. I “Luck be a Lady”, som utspelar sig sjunger han om att förhållanden gör oss starka och att de hjälper oss att tvinga fram vår tur. Han fasar också in den kända spelreferensen “A lady doesn’t wander all over the room and blow on some other guys dice”.

Pokerface – Lady Gaga

En av världens mest hyllade artister under 2010-talet, Lady Gaga, slog igenom på riktigt med sin megahit “Pokerface”. Den handlar om hur du lägger korten rätt för att fånga drömkillen; “play the cards with spades to start, and after he’s been hooked, I’ll play the one that’s on his heart”. Låten har i skrivande stund över 360 miljoner spelningar på Spotify.

Tumbling Dice – The Rolling Stones

Det engelska rockbandet The Rolling Stones har varit aktiva sedan tidigt 60-tal och gör än idag världsturnéer. På en av deras mest hyllade album, Exile on Main Street, hittar vi “Tumbling Dice”, som de fortfarande brukar framföra på scen. Låten handlar om en fattig gambler som inte kan hitta rätt i kärleken, och kanske kan han hitta någon som känner likadant… “I’m all sixes and sevens and nines, Say now baby, I’m the rank outsider, You can be my partner in crime“.

Blackjack – Ray Charles

Blackjack är ett av de mest kända kortspelen, och i Sverige stöter vi på det lite överallt, från krogen till hemma på datorn. Den berömde artisten Ray Charles har sjungit om Blackjack och gör det med smärta. Nej, hans låt “Blackjack” skildrar ingen ljus saga, utan handlar om en man som ständigt förlorar på spel: “I thought I’d have some fun, the dealer hit sixteen with a five, just enough to make twenty one. How unlucky can one man be”.

 

Man behöver inte vända på många stenar för att hitta låtar som handlar om gambling. Därför är det intressant att se hur olika artister väljer att berätta om spelande personer och använda deras sysslor för att dra paralleller till framförallt kärlek.

Lämna en kommentar