Så överlever du din första Oktoberfest! 12 tips för en kul ölfestival!

Oavsett om det är din första Oktoberfest eller om du redan varit där ett par gånger så kan några tips aldrig skada. Vad är Oktoberfest? Jo, det är en traditionell ölfestival som härstammar från Tyskland, idag firas det på många håll – inklusive i Sverige!

I motsatt till vad man skulle tro så börjar Oktoberfest faktiskt redan i september och fortsätter till första söndagen i oktober. Den första Oktoberfest hölls faktiskt redan år 1810 och var en kunglig högtid för att fira giftermålet mellan Prins Ludwig och Prinsessan Therese.

1.      Kalla det Wiesn

Vill du låta som en riktig tysk så ska du kalla det Wiesn. Detta kommer från platsen där Oktoberfest hålls som heter Thereseinwiese, som översätts till “Thereses äng”. Döpt efter, du gissade det; Prinsessan Therese.

Detta var också platsen där den första Oktoberfest hölls. Den första Oktoberfest hölls, som namnet antyder, i oktober och varade i endast 5 dagar. Sedan dess har datumet flyttats fram till första helgen i september, kanske mest för att vädret brukat vara lite bättre då. Idag varar den också i hela 17 dagar.

Shoppa din egen lederhosen för att vara välklädd inför din första Oktoberfest! Glöm inte att matcha med en snygg dirndl!

2.      Var ute i god tid

Oktoberfest i München, Tyskland, är en av de största festivalerna med miljoner besökare varje år. Man brukar beräkna att Münchens befolkning tredubblas under dessa dagar. Med andra ord så blir det en hel del folk, både om du firar i Tyskland eller på annat håll!

Detta betyder i sin del också att både hotell och andra alternativ har en förmåga att sälja slut till och med ett år i förväg. Samtidigt går priserna på rummen upp ganska ordentligt ju närmare festivaldatumet du bokar. Vissa enkla rum går för uppemot 6000 kr per natt!

För att vara säker på att du inte betalar alldeles för mycket för ett rum så är det en bra idé att vara ute i god tid när du bokar, gärna redan i januari.

3.      Vardag eller helg?

Om du har möjlighet att välja så är det bättre att gå under en vardag då det brukar vara mindre folk och det blir lättare att få bord inne i öltälten. Kom ihåg att de inte serverar dryck eller mat till stående gäster utan bara de som sitter vid bord.

Under kvällar och helgerna så är det ofta fullt med folk och att få bord kan vara svårt. Det börjar fyllas upp redan under eftermiddagarna – och på helgerna redan innan dess, vilket betyder att om du inte planerar smart eller reserverar bord i förväg så kandu bli stående i flera timmar innan du får sittplats.

Att komma under vardag är framförallt en bra idé om det är din första Oktoberfest. Detta ger dig möjlighet att utforska mer utan att behöva brottas om sittplats.

Kommer du på helgen så är det en bra att välja vilken helg du ska komma på. Den första är invigningshelgen där de arrangerar en parad och festivalen officiellt invigs av stadens borgmästare. Den andra helgen brukar man kalla “Italian week”, då detta vanligtvis är när alla italienare brukar dyka upp. Detta är också helgen som de flesta tyskar undviker. Sista helgen däremot är avslutningshelgen.

4.      Vilket tält?

Med tanke på mängden människor så kan det vara en god idé att kolla på förväg vilket tält som passar dig bäst. Det finns 14 huvudtält och ett flertal mindre tält att välja på, samtliga med olika teman.

Du kan lätt hitta info om samtliga tält online för att lättare få en uppfattning om vilket som passar dig bäst. Går du under vardag eller tidigare på dagen så kan det vara möjligt att prova olika tält, men lyckas du få en sittplats i ett tält vid sen eftermiddag och kväll så är det bäst att stanna där, eller riskera att bli stående.

5.      Öl och mat

All öl som serveras på Oktoberfest kommer ifrån Münchens sex bryggerier; Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu München, Löwenbräu, Paulaner och Spaten-Franziskaner. Dessa öl är dessutom producerade endast för Oktoberfest och är mycket starkare än vad de flesta av oss är vana vid; ända upp till 6%.

När du beställer en öl på Oktoberfest så ber du om en “Mass”. Detta är namnet på själva glaset som du dricker ur. Det rätta sättet att hålla en mass är med en hand, detta kan dock vara lättare sagt än gjort och något du kommer att känna efter ett tag. För att undvika att krossa glaset så skålar man med botten av glaset och säger “Prost!”(skål!).

Det finns gott om mat på Oktoberfest och det kan vara en bra idé att fylla magen så att du klarar av all öl. Det finns något för alla smaker, från kringlor till korv och i vissa tält även vegetariska och allergivänliga alternativ.

6.      Stjäl inte en mass

Varje år försöker tusentals gäster att stjäla med sig de enorma glasen hem som en souvenir. Som ett resultat är gäster nu tvungna att betala en “deposit” på både glas och tallrik när de blir serverade. Denna är återbetalbar när du går, så länge du lämnar tillbaka ditt glas.

Kom också ihåg att väktarna håller utkik efter gäster som kan tänkas försöka stjäla en mass och kontrollerar när de lämnar tältet. Med andra ord så är det inte värt det. Vill du ha en mass så köp hellre ett eget glas från en av de stånd som finns i området.

Köp din egen mass här!

7.      Läsk och Radler

Känner du att det börjar bli lite för mycket öl eller behöver du en liten paus så kan du prova en Radler. Detta är en mix av öl och lemonad, vilket kanske inte låter så gott men smakar bättre än vad man skulle tro. Det finns också läsk tillgängligt för den som inte kan eller vill dricka mer.

8.      Kontanter och dricks

Även fast vissa tält har möjlighet att acceptera kort, och det finns bankomater på området, så är det en bra idé att ta med sig kontanter. Och gärna mer än vad du tror att du kommer att behöva. En öl kostar cirka 10 euro och mat kostar runt 15 euro.

Det är också lätt hänt att man spenderar mer än vad man tänkt sig. Därför är det bättre att du förbereder mer kontanter än vad du tror att du kommer att behöva. Det är inte kul att förlora sin plats vid bordet bara för att behöva jaga rätt på en bankomat.

Glöm heller inte bort att ge dricks till din servitris eller servitör. Vill du garantera att ditt glas hålls fullt hela kvällen så se till att ge henne ordentligt med dricks redan från början.

9.      Rör ej servitriserna

Det kanske låter som en självklarhet, men det är också värt att nämna. Ett snabbt sätt att hamna på servitrisernas dåliga sida är att röra dem. Det kvittar om du rör henne för att få hennes uppmärksamhet eller annan anledning. Med så mycket människor runtomkring, så uppskattas detta inte! Tänk på det som Oktoberfest vett och etikett.

10.  Klä dig rätt

Det finns ingen officiell dress code för Oktoberfest så du kan egentligen klä dig hur du vill. Du kommer dock att se många klädda i traditionella dirndls och lederhosen. Dagarna innan och runt Oktoberfest så kan du hitta återförsäljare av dessa över hela München. Allt från billigare varianter till mer extravaganta dyra modeller.

En regel om du bestämmer dig för att bära dirndls är att se till att den inte är i någon galen neon-färg och att den slutar under knät. Kortare dirndls i galna färger är ett ganska klart sätt att få tyskarna att titta snett på dig under din tid där.

Kom också ihåg att bära heltäckande och bekväma skor. Detta dels för att undvika ölspill, vilket är garanterat, och så att du inte skadar dig på exempelvis krossat glas.

11.  Håll inte platser åt någon annan

Med tanke på hur många som befinner sig på festivalen så anses det oförskämt att hålla platser åt någon annan. Och att framförallt hålla ett helt bord är uteslutet. Man sätter sig där man får plats och får räkna med att dela bord med flera andra.

Prata däremot gärna med dina bordsgrannar och lär känna dem. Under tiden som du är där så är det mycket möjligt att du kommer få dela bord med många olika människor och att du får många nya vänner.

Kom dock ihåg att för att få ett bord så måste du vara lite offensiv. Är du för mjuk och tvekar så kommer någon annan direkt stjäla platsen från dig och du kommer att bli stående hela dagen.

12.  Ta med dig så lite som möjligt

Packa inte med dig mer än vad du behöver till festivalen. Försök att hålla dig till att endast ta med det som får plats i dina fickor. Stora väskor och ryggsäckar är förbjudna att ta med sig. Mindre handväskor är okej. Men det är som sagt en bra idé att hålla sig till vad som får plats i dina fickor och lämna väskan på hotellrummet.

Det är många saker som tappas bort mitt i ölvimlet, allt från solglasögon till löständer. Oktoberfest har sin egen “hittat”-avdelning där du kan kolla efter dina saker om du tappar bort något.  Ta heller inte med dig något du är rädd för att förlora.

Håll dina saker i tryggt förvar i en stöldsäker väska!

Nu är du redo för Oktoberfest!

Nu är du förhoppningsvis redo för din första Oktoberfest. För många är det en fest som man bara upplever en gång i livet och det är viktigt att ta vara på den. Oavsett om du går själv eller tillsammans med vänner och familj, så se till att du gör upp en plan från början. Detta för att försöka undvika att du spenderar hela festivalen med att stå i kö och ha tråkigt. Se också till att du har en plan för att ta dig tillbaka till hotellet efteråt, även när ölen börjar göra sig påmind.

Kom också ihåg att ta åtminstone en dag att vila upp dig efter festivalen. Oavsett vad de säger så kommer du säkert att känna av varenda droppe öl dagen efter. Boka hellre en extra natt på hotellet för att sova ruset av dig innan du beger dig hemåt.

Prost!

Lämna en kommentar