Thanksgiving står för dörren – så firar du på bästa sätt

Thanksgiving är en amerikansk högtid som firas den fjärde torsdagen i november, i år infaller thanksgiving den 26 november. I USA är högtiden en av årets absolut största där familj och släkt samlas för att äta gott och umgås med varandra. I Sverige är firandet inte lika storslaget, men på sina håll väljer allt fler att fira Thanksgiving även i detta avlånga land. Här sammanställs de viktigaste punkterna för ett lyckat amerikanskinspirerat thanksgiving-firande.

Mat och fest i fokus

Vad vore en thanksgiving utan ett bord dukat till bristningsgränsen av godsaker? Inte mycket att skryta med! I USA serveras traditionellt sätt en bufféliknande meny där fylld kalkon utgör grunden. Till den helstekta kalkonen serveras potatismos, sås, gröna bönor, majs, tranbärssås och pumpapaj. I regel serveras även någon form av dessert så som hallon cheesecake, för den som orkar mer.

Självklart går det alldeles utmärkt att anpassa menyn för thanksgiving utefter egna preferenser. Är du inget stort fan av pumpapaj och potatismos är dessa tillbehör fritt fram att byta ut. Det kan även vara klurigt att hitta en hel kalkon, ett hett tips är då att istället köpa en hel kyckling som funkar precis lika bra att tillaga på samma sätt (fylld med godsaker i ugnen).

Sång och dans

Att liva upp stämningen lite efter middagen är ett bra trick för att hålla energin uppe och palmkoman på behörigt avstånd. Gör en spellista innehållande bra thanksgiving-låtar för att sätta stämningen både under och efter middagen. Kanske får sällskapet feeling för en liten svängom, eller så får musiken fungera som en skön bakgrundsmusik. Oavsett vad blir musiken en stämningshöjande faktor för ditt thanksgiving-firande.

Bild: Unsplash

Sällskapsspel på Thanksgiving

Thanksgiving är inte en galen festhögtid utan snarare en lugnare typ av högtid där kvalitetstid med familj, släkt och vänner står i centrum. Ett perfekt sätt att umgås efter middagen är att spela sällskapsspel. Varför inte avrunda middagen med några omgångar Yatzy, Monopol eller frågespelet “Vem vet mest”?

Föredrar du att spela på egen hand finns slots online med thanksgiving-tema, där spelaren får dyka in en värld av fyllda kalkoner och pumpapajer på snurrande hjul. Ibland finns gratis spins att spela med i samband med högtiden, vilka kan hitta på jämförelsesajter för casino och free spins. Föredrar du mer traditionella en-mannaspel är sudoko och patiens andra favoriter.

Reflektera över tacksamheten

På thanksgiving firas allt man är tacksam för i livet, det kan exempel vara speciella personer eller händelser i livet. En stund av firandet bör därför dedikeras till att visa just tacksamhet. Traditionellt sett brukar man i USA gå bordet runt, där varje person får säga en sak hen är tacksam över. Föredrar du att visa din tacksamhet mer i privat, går det bra att exempelvis skriva ned fem saker du är tacksam för. Du kan sedan spara denna lista, och ta fram när du behöver en påminnelse om vad som är viktigt i livet.

Hoppas att du har blivit inspirerad till att fira amerikansk thanksgiving på svensk mark i år. Happy thanksgiving!

Bild: Unsplash

Lämna en kommentar