Vilka är favoriterna i Eurovision Song Contest?

Det spekuleras mycket kring vem som kommer att vinna Eurovision Song Contest i den 67:e omgången av den välkända musiktävlingen. Föregående år vann Kalaush Orcestra från Ukraina med sin låt “Stefania”, men Ukraina kunde inte stå som värdland på grund av Rysslands invasion av landet. Det är nu istället Storbritannien tillsammans med Ukraina som arrangerar Eurovision 2023 i Liverpool i nordvästra England.

Spel kring Eurovision

När den svenska vinnaren är korad är det snart dags för Eurovision, där de europeiska länderna tävlar med sina vinnarbidrag. Du kan enkelt hitta eurovision 2023 odds och speltips där du kan lägga odds på din vinnare i Eurovision 2023. I år är favoriten Ukraina, men bettingbolagen är ändå inte helt säkra. Sverige är inte uträknade ännu då den slutliga vinnaren inte är korad, mycket kan hända i sångtävlingen.

Eurovision 2023

I år deltar 37 länder i Eurovision, vilket är det lägsta antalet sedan år 2014. Montenegro, Bulgarien och Nordmakedonien kommer inte att delta det här året, fast de var med år 2022. I slutet av januari hölls en semifinallottning som avgjorde vilka länder som nu kommer tävla i respektive semifinal. Länderna har delats in i fem grupper, och åtgärder har vidtagits för att motverka diaspora- eller grannlandsröstning.

Den första semifinalen i Eurovision 2023 kommer sändas 9 maj 2022. De tävlande länderna kan då rösta, samt Italien, Frankrike och Tyskland. Av de femton länder som tävlar kommer tio av dem att få gå vidare. Detta resultat avgörs helt och hållet via röster från tittarna. I den andra semifinalen som hålls 11 maj 2022 kan återigen de länder som tävlar rösta på sina favoriter, men denna gång är det också Spanien, Ukraina och Storbritannien som får delta i röstningen. Av de sexton länder som tävlar i andra semifinalen får tio gå vidare till den slutliga finalen.

Själva finalen äger rum lördag 13 maj år 2023. Här deltar tjugosex länder, vilket består av Ukraina som vann förra året, “The Big Five” vilket inkluderar Storbritannien, och de tio bidrag som har rankats högst i varje semifinal. Alla länder som deltar i slutfinalen har möjlighet att rösta på sina favoriter.

Allsång i Eurovision

Eurovision påbörjas först med sångtävlingar i respektive land som korar en vinnare. Denna vinnare får åka till Liverpool i maj 2023 och representera sitt land i Eurovision. De många upprepningarna av varje låt i respektive lands delfinaler och även i Eurovisions delfinaler samt slutfinal gör att många lär sig låtarna utantill och sjunger med framför TV:n eller mobilen. Melodifestivalen har utvecklats till en rolig tradition där familj och vänner samlas för att äta gott, sätta betyg på bidragen, rösta på sina favoriter och sjunga allsång. Sverige har en lång tradition av allsång, där till exempel Cornelis Vreeswijks “Jag hade en gång en båt” finns med i den rika låtskatten. Men även Eurovision har gett upphov till många sångpärlor som sjungs i allsång och i trevliga sammankomster bland vänner. Hit hör Abbas “Waterloo”, Cliff Richards “Congratulations” och Olsen Brothers “Fly On the Wings of Love”.

Favoriter i Eurovision 2023

Delfinalerna är ännu inte avgjorda i alla länder vilket kan göra det svårt att förutsäga vilket land som har störst chans att ta hem hela Eurovision. Men ett av de länder som tros ha stor chans att vinna är Ukraina, som år 2023 kommer att delta med bidraget “Heart of Steel” av duon Tvorchi som skapar elektronisk musik. Deras låtbidrag handlar om vilka risker som finns med kärnvapenkrig. Då det nu pågår ett krig i Ukraina som har stor effekt på det europeiska säkerhetsläget kan många känna sig manade att rösta på bidraget.

Sverige ligger också i topp bland favoriterna, vilket är lite märkligt då vi inte har någon slutlig vinnare i vår egen melodifestival ännu. Men Sverige har haft flera starka låtbidrag tidigare som har vunnit Eurovision, som “Waterloo” med Abba, “Diggi loo, Diggi ley” med Herreys, “Fångad av en stormvind” med Carola och “Take me to your heaven” med Charlotte Perelli. Andra framstående svenska vinster i tävlingen är “Euphoria” med Loreen och “Heroes” med Måns Zelmerlöw.

Norge har redan ett färdigt bidrag till Eurovision 2023, “Queen of Kings” med den norsk-italienska artisten Alessandra. Sången vann årets norska melodifestival, som i Norge heter “Melodi Grand Prix 2023”. Norges bidrag ska visa kvinnors kraft och hur viktigt det är att kunna vara sig själv. Det var Alessandras egna erfarenheter som bisexuell som utgjorde inspiration till låten.

Bland de andra länder som ligger i topp vad gäller möjlighet att vinna Eurovision 2023 hittar vi Finland, England som har vunnit många gånger tidigare och Tjeckien. Eurovision 2023 kommer att bli en spännande tävling.

Lämna en kommentar